Xanaxra epres margaritát (avagy mit szívtál, én is akarom)

2018. május 08. 00:05 - Carbonari

Könyvajánló - Neal Stephenson - Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása

 dodododod.jpg

"Úgy gondolod, érted a világot?
Gondold ezt át."

Szereted a kvantumfizikát? Én nem. 
Szereted a gömbölyded, husi nőket?  
Szereted a szerethető sci-fi / fantasy műveket? (én is) 
Szeretsz jókat nyeríteni olvasás közben? (naná)
Akkor mire vársz, szerezd be ezt a könyvet, tetszeni fog! 

A Fumax Kiadó újból hozott nekünk egy remek fantasyt, ráadásul magyar vonatkozásokkal, boszorkányokkal (akik igenis vannak). Az író Neal Stephenson és Nicole Galland, a könyv címe pedig: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása. A kötet mellesleg New York Times bestseller, a molyon pedig hat-nyolc csillaggal is értékelnék, ha volna ilyen kategória.

A kötet Előhanggal indul, érdekes felütés, amely egyből kedvet csinál a kilóra is súlyos kötet abszolválásához:

"A NEVEM MELISANDE STOKES, ez az én történetem. Jelen sorokat 1851 júliusában írom (időszámításunk szerint, azaz – nézzünk szembe vele – Krisztus után), egy polgári rezidencia vendégszobájában a londoni Kensington negyedben. Nem innen, nem ebből a korból származom. Épp ellenkezőleg, kurvára szeretnék kijutni innen."

Szóval, Melisande Stokes, aki 1851-ben éppen sanyarú sorsán borong, és szentül elhatározza, hogy a női fűzők szerkezetén a jövőben (vagy a múltban?) feltétlenül változtatni kell, mert a jelenben rohadtul nyom itt is, ott is, ami a mindennapi viselet során kibírhatatlan. Megállapítja továbbá, hogy az emberek itt baromi büdösek, igen, az úri társaság tagjai is, és rettenetesen szeretne visszakerülni a maga helyére, maga idejébe.

De hogy is került ez a gömbölyded Melisande egészen pontosan ilyen helyzetbe? 
Nem én leszek, aki elmondja neked.
Ide került és kész, méghozzá a 21. század elejei Bostonból, ahol a D.O.D.O-nak dolgozik (dolgozott? dolgozni fog?), amelyet belső szabotázs tett tönkre. Wow!
"A mágia nem több, mint dajkamese gyermekeknek. Meg titkosügynököknek.
Ugyanis a mágia nem létezik…
Már."

A 12. oldalon járunk, és máris mennyi izgalom!
Az egész onnan indul, hogy Mel lefordít egy dokumentumot (mert nyelvészprofesszor a lelkem), amelyet nem biztos, hogy az események szempontjából szerencsés dolog, hogy megtette, de ha nem teszi meg, ugyebár, nincs ez a regény. Az derül ki belőle ugyanis, a mágia igenis létező, működő jelenség volt 1851-ig. Meg is alakul a Diakrón Operációk Döntéshozó Osztálya (gyengébbek kedvéért: D.O.D.O.), hogy építsenek egy szerkezetet, ami újra lehetővé teszi a varázslást, és annak segítségével többek közt az időutazást is.dododo.jpg

A szerzők, Neal Stephenson és Nicole Galland

Időutazáááást, emberek! 
Olvassátok saját szemetekkel, amit írok?
Na.
A szervezet a kormány égisze alatt dolgozik, és ahogy az szokott lenni, a kezdeti lelkesedés után se pénz, se posztó, nemhogy fejlesztésre, hanem a működési költségekre sem. Akik dolgoznak benne, azzal igyekszenek előteremteni a fedezetet, hogy az időutazás segítségével relikviákat hoznak el a múltból és adják el a jelenben. Vajon mire lesz elég ez a pénz és kinek a szemét fogja csípni a módszer? Arról nem beszélve, hogy a múltba való belepiszkálás egyszerűen megváltoztatja a jelent (a jövőt? vagy ilyesmit).

Szóval a könyv egy fergeteges sci-fi (fantasy?), amelyben pucér (ja, igen, pucér, miért?) vikingek ejtenek túszokat a Walmart mirelit-osztályán, boszorkányok épülnek be kormányszervekbe, és itt van Kárpáthy Erzsébet is, aki a mágiától fiatalodott meg... és szerintem arra is kíváncsi vagy, hogy a csudába került Mel a 21. századból 1851-be (amikor a mágia eltűnt a világból), de még inkább, hogy miért ragadt ott?! A folyamatot egyedi humor és nyelvi leleményesség jellemzi, érdekes és szemet gyönyörködtető a különböző fejezetek struktúrája. Tetszeni fog! Még azoknak is javasolható a kötet, akik amúgy nem szoktak sci-fit vagy fantasyt olvasni (és lehet, éppen ezért fognak fanyalogni az igazi sci kedvelők? Legalábbis az a megfigyelésem, hogy ami nekem tetszik a témában, azon az igazi fanatikus csak cicceg). A moly.hu véleményeit olvasva ez most nem igaz, az anyatejjel sci-fit magukba szívóknak is bejön a történet - amely a maga lezáratlanságával előrevetíti egy újabb könyv - folytatás - lehetőségét a témában.

A néhány logikai bukfenc, az ízlésem szerint kissé túlírt történet és a néhol bugyuta szereplők ellenére én azt mondom neked, vágj bele, nem fogod megbánni!

Szeretnél többet megtudni a könyvről?  Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

dodo.jpg

 

Köszönjük, Fumax Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és  mit ne? Kövess a  Facebookon, nem maradsz le egyikről sem!



Minden szív kaput nyit, avagy a gyerekek hajlamosak eltünedezni. Érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6313893620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása