SAS túlélési könyv, ami a tenyeredben elfér

2018. május 11. 00:06 - GReni

Könyvajánló - John "Lofty" Wiseman: SAS túlélési zsebkönyv

"A könyv célja, hogy felkészítse az olvasót az összes túlélési helyzetre. Abban a kiváltságban lehetett részem, hogy huszonhat éves hivatásos katonai pályafutásom során a Különleges Légi Szolgálatnál, a Special Air Service-nél (SAS) szolgálhattam. Könyvem a kiképzés során és élesben egyaránt kipróbált ismeretekre épül." - John "Lofty" Wiseman

30688649_2044317999164964_1078643666430688517_n.jpg

A szerző nem túlzott a több millió példányban eladott sikerkönyv bevezetésében. Lofty Igyekezett összeszedni az összes elképzelhető vészhelyzetet túrázók és utazók számára, és azt is megmondja mit, hogyan lehet kezelni. A praktikus tanácsok mellett számos színes illusztráció járul hozzá ahhoz, hogy felkészülhessünk túlélési helyzetekre. Célja, hogy az olvasó a könyv segítségével túlélővé váljon.

A kötetet tíz nagy fejezetre osztotta a szerző, ezzel jól átláthatóvá tette, ha hirtelen van szükség információra, csak előkapjuk a farzsebünkből és pillanatokon belül rábukkanunk a megoldásra. Egy profitól tanulhatjuk meg a túlélés fortélyait.

"A túlélés az életben maradás művészete."

Pontos képet kapunk róla, hogy miként kell összeállítanunk a megfelelő felszerelést, mindezt attól függően, hogy hova készülünk. Fontos, hogy indulás előtt mindig jól tájékozódjunk és pontosan tervezzük meg az útvonalat. Mindig legyünk felkészültek, hiszen bármikor történhet valami. Például lerobban a jármű, az időjárás a vártnál rosszabbra fordul, ha nem egyedül utazunk, valaki megbetegedhet, stb. Ne feledjük a MENT mozaikszót, mert ezek a túlélés legfontosabb elemei fontossági sorrendben:

"Menedék - Megvéd minket minden veszélytől.

Elhelyezkedés - Hívjuk fel a mentőalakulatok figyelmét a helyzetünkre!

Nélkülözhetetlen táplálék - Keressünk vizet és ételt! Osszuk be a készleteinket!

Tájékozódás - A megfelelő tájékozódás segít abban, hogy a helyes úton maradjunk. Ha eltévedtünk, ne menjünk tovább!"

Mindegyik pontról kapunk bővebb információt, ráadásul egy-egy egész fejezetet szentel a felszerelés összeállításának, a menedékkészítésnek, az víz- és élelemszerzésnek. Számos ehető és mérgező növényfaj valamint gombaféle illusztrációval együtt megtalálható a könyvben. Ezeket a környezeti jellemzők, éghajlattípus alapján csoportosítva találjuk, így könnyebben kereshetjük meg a sivatagi vagy épp a sarkvidéki növényeket.

A növények után az állatokról is részletes képet kapunk. Mi alapján találhatjuk meg őket, hogyan készítsünk fegyvert, csapdát, hogyan fogjunk halat, majd miként tudjuk elkészíteni a zsákmányt, esetleg tartósítani, elrejteni. 

"A zsákmányt ne a táborban készítsük elő: a csapda helyén véreztessük, belezzük ki, ott nyúzzuk meg! Így nem a táborba, hanem a csapda helyére vonzzuk a vadakat!"

Szintén egy teljes részt szentelt a tájékozódásnak éghajlatnak és terepviszonyoknak megfelelően. Megtanít a térképen való eligazodásra és a természetben való tájékozódásra. Ebben a részben is több hasznos illusztrációt találunk, például arról, hogy miként határozzuk meg az irányt egy bot árnyékának segítségével, de rögtönzött iránytűt is megtanulunk készíteni egy vasdarab vagy tű segítségével, de még egyes növények és a Hold is megmutatják nekünk az irányt. 

Az ember mindig igyekszik elkerülni a sebesüléseket, a betegségeket, ez nem mindig sikerül. Az egészség megőrzéséről, a betegségek, sérülések felismeréséről és az elsősegélynyújtásról is kapunk rengeteg hasznos tanácsot. És persze nem elég túlélni, a megmenekülés a legfontosabb. Menekülési technikákból is kapunk jó pár infót, legyen akár szó szárazföldről, akár vízről. 

"A megmenekülés alapvető feltétele, hogy tudassuk másokkal a körülményeinket és a helyzetünket. [...]

Az S. O. S. (Save Our Souls - Mentsétek meg lelkeinket!) egy nemzetközileg ismert segélykérő jelzés. A "Mayday" (a francia "m'aidez"  - "Segítsetek!" kifejezésből) a rádió-telekommunikáció során használt jelzés. Szinte minden háromszor elismételt jelzés segélykérésnek minősül: a három önálló tűz vagy füstoszlop, a három sípszó, lövés vagy villantás. Hang vagy fény használata esetén minden hármas csoport között tartsunk 1 perces szünetet."

Az utolsó fejezet katasztrófahelyzeteket elemez. Hiszen nem csak baleset vagy elszigeteltség teremthet túlélési körülményeket, hanem az ember és a természet is képes katasztrófahelyzetet előidézni. Nem árt tudnunk mit kell tenni aszály, hurrikán, tornádó, vulkánkitörés, földrengés, tűzeset, árvíz vagy lavina esetén.

20180426_225310.jpg

Mint azt az előző képen láthattátok nem túlzás a kötet alcíme, miszerint tenyérnyi verzió. Valóban csupán 83 mm széles és 116 mm magas. De senkit ne tévesszen meg aprócska mérete, bőven van benne információ. Ráadásul kellően apró betűkkel íródott hozzá, hogy megkockáztassam közel annyi anyag belefért, mint ami egy normál méretű könyvbe.

1465865.jpgAz aprócska, de hasznos kis kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A borítóképre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Ha Lofty normál méretű túlélési könyvére lennél inkább kíváncsi, kattints!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1013870756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása