Valóban képesek a jógik vízen járni? Őrült kaland, Himalája

2018. május 31. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Karan Bajaj: A kereső - Az elégedetlenek jógája

jogi_1.jpg

Valóban képesek a jógik vízen járni? 
Tényleg több száz évig is élhetnek? 

A Fumax Gemini Kiadó minőségi könyveket ad ki igényes olvasóknak. A most következő kiadványukat Karan Bajaj indiai származású író neve fémjelzi, címe: A kereső - Az elégedetlenek jógája. A mű spirituális kalandregény, a belső átalakulás, a jóga himnusza, amely a mai ember szemszögéből mutatja be a halhatatlan világ keresésének örök történetét.

Már amikor a kötetről a beharangozót olvastam, eldöntöttem, hogy a könyv kell nekem. Mindig örömmel olvasok olyan témájú könyveket, amelyek a honnan jöttünk, hol vagyunk és merre tartunk problematikáját járja körül. A jóga amúgy is szívem csücske - nem, mintha valaha is birtokában lettem volna vagy lennék bármilyen gyakorlatnak is, kimaradt az életemből, de a legelemibb fogásait régtől alkalmazom. Ahogyan elernyesztem magam kínos vagy fájdalmas orvosi vizsgálat közben, ahogy csak a légzésemet figyelem, és hipp-hopp, már túl is vagyok a fájdalmas részeken anélkül, hogy éreztem volna magát a fájdalmat, az, mint később rádöbbentem, a jóga alapvonásai közé tartozik.

Nem, nekem nem rezonál a gerincem, és az elmémet szerintem még az életben nem tudtam megtisztítani, de ismerem és felismerem a jót a környezetemben. Olvasni pedig másokról, akik eljutottak olyan magas szintre, hogy számukra nem létezik hideg, éhség, és képesek a jó érdekében akaratukat rákényszeríteni akár egy kobrára is, szóval olvasni róluk nagyon szeretek. Ilyenkor elképzelem, hogy akár a fenti tudás töredékével mennyivel egészségesebb és elégedettebb lennék. Végül az előfizetésemben van jóga is, miért is nem jutott eszembe hamarabb, hogy belevágjak...

Karan Bajaj 1979-ben született Indiában, a Himalája lábánál, és itt is nőtt fel. Ma már New Yorkban él,karan.jpg de írásait és életét átitatja a keleti misztika és a jóga. Nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint jógiként élni a nagyvárosban. Könyvei mind Nyugaton, mind Indiában nagy sikert értek el. A kereső Indiában első számú bestsellerré vált.

Persze, azon a szinten belefogni sosem fogok, mint a mű hőse, Max. Ő, aki az amerikai álom megtestesítője, alulról feltört, jó állással, remek élettel rendelkezik, az anyja halála után egyszerűen felmond a munkahelyén, fogja magát, és elutazik Indiába, keresni, megkeresni a jógit, aki akár vízen is képes járni, de még inkább önmagára és lelki békéjére rátalálni és megkeresni azt, aki képes őt tanítani. Amikor odaér, az utolsó menetrendszerinti járattal tud eljutni a Himalája egyik fontos helyére - amiben ő újabb jelet lát annak bizonyítására, hogy jól cselekedett, amikor útra kelt. Ugyanis amikor beáll a havazás, az utak egyszerűen járhatatlanná válnak arrafelé - se ki, se be, hónapokig. Persze, az utat mint főnevet, Indiában nem kell túlzottan komolyan venni: az utakat nem a kormány, hanem a jó isten tartja karban. Ehhez mérten, ha legurul fentről egy nagyobb szikla, azt vagy arrébb görgetik az utasok vagy nem mennek tovább. Görgetés közben lehet röpke fohászokat is elrebegni annak folyományaként, hogy mekkora szerencséjük volt, már ahhoz képest, hogy akár a szikla alatt is lehetnének buszostól.

"Még a jóság is bilincsbe zárja az embert."

Természetesen, az első céljánál nem talál semmi olyat, amely miatt több ezer kilométert tett meg, de nem adja fel. Keresztül-kasul bejárja Indiát a válasz nyomában: zsúfolt, illegális piacok, zajos városok, fagyos éjjeli hegymászás, aszály sújtotta falu, ahol Max minduntalan arra kíváncsi, hogy tényleg járnak-e a jógik vízen, tényleg nem öregszenek úgy, mint más emberek, és főleg ő, a húsból, vérből lévő ember képes-e  megtalálni a lelki békéjét?

Már eljut odáig, hogy képes elmélyült meditációra, testén folyékony meleg nyargal át, üres, mélyről jövő hang zendül át a gerincén, amikor.. amikor látomásában a húga jelenik meg előtte szörnyű állapotban. A tanítója szerint "nézd az egységet, szabadítsd meg magad a korlátozó egyéni kapcsolatoktól". Nem tehetem, dönt Max, Sophiának senkije sincs rajtam kívül. De vajon valóban személyesen el kell-e utaznia Indiából ahhoz, hogy segíteni tudjon? Sikerül-e átlépnie a végtelen előtti határvonalt? És ha igen, mi lesz utána?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

elegedetlenek.jpg

 

Köszönjük, Fumax Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket a  Facebookon is!

 

A teljessé válás folyamata - érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4014012872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.