Engednél a kísértésnek, ha a boldogságod a tét?

2018. június 04. 06:54 - Carbonari

Könyvajánló - Baráth Viktória: Egy év Rómában

barath.jpg

A fülszöveg kezdete szerint akár limonádé is lehetne, 
pedig nem az. Figyelj csak, így kezdődik: 
"Két megtört szív. 
Két reményvesztett lélek. 
Egy közös cél: megtalálni a boldogságot." 
Innen szép nyerni és olyan művet a közönség elé tenni, 
amely magában ötvözi a romantikát, az egyén fejlődését, a lélek szabadságát,
és még azt is leköti, aki amúgy úgy kerüli a romantikát, mint ördög a szentelt vizet. 
Na, elolvasod?

Az Álomgyár Kiadó nemrégen örvendeztette meg olvasóit egy újabb Baráth Viktória kötettel, az Egy év Rómában-nal. A szerző 2016-ban debütált első művével, azóta pedig beérett, önmagát több műfajban is kipróbáló író lett belőle. Fejlődése lineáris, ahhoz pedig csak gratulálni lehet, hogy az Egy év Rómában megjelenés után két héttel utánnyomásra szorult. Pestiesen szólva, ez azért már nem semmi, feleim.

Mindenesetre a moly.hu-n 97%-os értékelésű, ami több, mint figyelemre méltó. Számomra azért is jelentett többet a könyv, mint egyszerű regény, mert valamikor, az első férjem életében volt a baráti társaságunkban egy római katolikus pap, akinek a kedvéért a korábban ateista férjem még megkeresztelkedni is hajlandó volt. Fess ember volt, magas, jóképű, művelt, fergeteges humorral. A barátok jóban-rosszban összetartottak, nem is tudom, három-négy család is tartozott ebbe a körbe. A férfiaink szabadszájúak voltak, néha durva vicceket engedtek meg vele kapcsolatban, hírbe hozták fűvel-fával, amikor is drága jó Árpi atya kifakadt: hát lopom én azt a bizonyos testnedvet (nem így mondta, de ide nem írhatom le), hogy ennyire szétszórjam őket?! Egy másik hasonló alkalommal, amikor viszont éppen ellenkezőleg, férfiassága került terítékre, rezignáltan megjegyezte: drága feleim, a cölibátus csupán nőtlenségi fogadalmat jelent, nem pedig.... Mi, asszonyok rettenetesen dorongoltuk férjeinket Árpi atya miatt, hogy szálljanak már le róla, de így, sok év elteltével azért kezdek hajlani arra, hogy a férfiak többet tudhattak róla, mint azt gondoltam akkoriban róla. Árpi atya pedig nemigen haragudhatott rájuk, mert a férjem temetésén ő tartotta a gyászbeszédet.

A kötet trailerje

Ebben a műben is szerepel egy pap, ami már szimpatikussá tette számomra a művet. Egészen mások ám az atyák, ha  valakinek van szerencséje a misénél közvetlenebb kontaktba is kerülni velük. 
Leila Findley, a könyv főhőse feje fölött összecsapnak a hullámok. Annyi baj, keserv érte őt harminchárom éves korára, hogy alkoholba, gyógyszerekbe és egy éjszakás kalandokba fojtja depresszióját. Persze, emellett élnie is kell valamiből, még akkor is, ha amúgy foglalkozására nézve író az ember lánya, amely foglalkozás az egyetlen, ami még jelent valamit számára. 

Kiadója képviseletében Jeremy azonban elégedetlen a munkatempójával: a fél év alatt három oldal katyvaszt teljesítő író nem testesíti meg kifejezetten a kiadók álmát a témában. Ennek megfelelően ultimátumot ad Leilának: közeget kell váltania, ki kell mozdulnia, hogy új helyen, új helyzetben, új kihívásokkal szembesülve, új emberekkel megismerkedve, új impulzusokat begyűjtve feltöltődjön és írni legyen képes - vagy mehet a levesbe.barath_1.jpg

A szerző, Baráth Viktória a 25. Nemzetközi Filmfesztiválon

Leilának nincs más választása, ha meg akarja tartani kiadója jóindulatát, mint hogy elfogadja azt, és egy évet Rómában tölt.
Rómában!
Más ember ölni is képes lenne a lehetőségért, de Leila csak fanyalog Jeremy felvetésére - akitől egyszerre akar megszabadulni és örökké vele maradni, de úgy, hogy az érzéseiről a férfi lehetőleg soha tudomást se szerezzen. Kínos, mi?

"– Azt hiszem, mélyen katolikus lettem. 
– Vagy csak azt szeretnéd, hogy mélyen benned legyen egy katolikus – bökte oldalba Sophie."

Leila következő pillantfelvétele Rómában kattan el, Fabio, a háztulajdonos és Raymond atya együttesével egyetemben. Fabio igyekszik  mindent megtenni, hogy vendége jól érezze magát az Örök Városban, az atya pedig egyszerre barátja, pszichológusa az asszonynak, és többször is ágyba viszi - de nem úgy, nem akkor és nem ott, ahogy, amikor és ahol te gondolnád.

Megszületik-e a könyv? Lesz-e több Leila és az atya között, amire Leila vágyik? A tragédiák árnyékában megvillan-e a fény és elérhető-e a boldogság? Te, pedig, kedves olvasó, fel vagy-e készülve azokra a csavarokra, amelyeket a szerző tartogat neked a lapokon? Igen? Akkor hajrá!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

egyev.JPG

 

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket  Facebookon!

 

A képek Baráth Viktória Facebook faláról származnak.

 

Nincs veszélyesebb egy féltékeny asszonynál - érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr214021368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása