Hole és a kísértet

2018. június 14. 00:02 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jo Nesbø: Kísértet

Harry Hole történetének kilencedik köteténél járunk, három év telt el az ominózus Hóember óta, és Hole otthagyta Norvégiát, hogy Hongkongban nyalogassa a sebeit. Ám kap egy fülest, és azonnal visszatér Oslóba.

Nyár. ​Harangzúgás. Egy fiú, Gusto, a konyha padlóján fekszik egy vértócsában. Az élet lassan elszáll belőle, s ő sorra veszi mindazon eseményeket, amelyek ide vezettek. Az analízis pontos és kegyetlen. Ősz. Harry Hole, a norvég rendőrség egykori nyomozója három év távollét után visszatér Oslóba. Felkeresi egykori felettesét, hogy engedélyt kérjen tőle egy ügy felderítésére. Csakhogy az esetet már lezárták. A fiatal narkóst, Gustót egy cimborája lőtte agyon, mert összekaptak az anyagon. Egy olyan anyagon, amely a heroin uralmát megtörve, villámcsapásszerűen hódította meg a várost. Harry ennek ellenére nem tágít, s eléri, hogy meglátogathassa a börtönben a Gusto meggyilkolásával vádolt srácot. Mégpedig azért, mert a cellában saját múltjának egy darabjával van találkozója. A nyomozás, amelybe Harry magányosan belevág, nehezebb s fájóbb, mint bármelyik hivatalból felgöngyölített ügye volt. S közben mindenfelől kísértetek veszik körül. A sajátjai és az is, amelyik a várost járja. Az alak, akiről senki sem tudja kicsoda, hogy néz ki, s aki megfoghatatlan, akár a szél.

Különös módon írta meg Nesbø ezt a történetet: időről időre visszatérünk a múltba, akkorra, amikor Gusto még élt, bár már haldoklott. Gusto, ez a fiatal, önmagát megvető Tolvaj, aki mindent tönkretett, mindenkit kihasznált, sorra veszi a múltját, sorra veszi a lépéseket, ahogyan a violin az uralma alá hajtotta, ahogy kapcsolatba került a rejtélyes Dubajjal, aki a norvég violinpiacot irányítja, és ahogy végül elveszíti a csatát. Mindennel szemben.

Gusto meggyilkolásáért egy Harry-nak fontos személyt tartóztattak le, és minden arra utal, hogy a lecsúszott fiatal srác a tettes, bármennyire is szeretné Harry az ellenkezőjét. De mint mindig, az intuícióira hallgató egykori nyomozó majdnem az élete árán, de most is rájön, mi van a háttérben. Korrupt zsaruk, takarító a rendőrségen, Oslo kísértete, hatalomvágyó városi tanácsos, kegyetlen, brutális leszámolások, és egy új drog, a violin.

Minden jel arra utal, hogy ezt a violint ott helyben, Norvégiában gyártják, teljesen szintetikus, kémiai úton előállítható anyag, ami nem okoz halált, mint a heroin túladagolása, sokkal tisztább annál, viszont sokkal erősebb függőséghez is vezet. Ha megoldja a violin rejtélyét, akkor megoldja Gusto halálának rejtélyét is, és Harry fenyegetésekkel, bezsebelt szívességekkel, zsarolással, megtévesztéssel eléri a célját, de annak, amire a rendőrség berkein belül bukkant, még nincs vége...

Ez az a sorozat, amit sikerül szépen sorban olvasni. Először a Hóemberrel (7.) ismerkedtem meg, utána a Boszorkányszöggel (5.), aztán a Szomjúsággal (11.), nem olyan régen A megváltóval (6.), és most a Kísértettel (9.). Így mindig lelövöm magamnak a poént, már ami Harry magánéletét illeti, tudom, mi lesz vele 2-3 év múlva, de sebaj :) Mentségemre szóljon, hogy eldöntöttem, hogy az 5. könyvnél korábbiakat hanyagolom, attól tartok ugyanis, hogy az elsők még kevésbé jók, kevésbé kiforrottak, és az utóbbiak ismeretében esetleg csalódás lenne. De próbáltam sorban haladni ezután, nem véletlen, hogy A megváltóval folytattam. Majd abba a tévedésbe estem, hogy a Hóember a sorozat 8. kötete, ez, a Kísértet pedig a 7., ebben a tudatban is kezdtem olvasni. Ezért lepődtem meg az elején, amikor visszautazásról, meg Kínáról, meg a Hóember ügyéről kezdett beszélni... (nem, nem erősségem a fülszövegolvasás :)) Egyébként megvan a 8., a Leopárd c. kötet is, de azt hittem, hogy az a Hóember utáni, míg ez a közvetlen azelőtti. Ja, és azóta megvettem a sorozat 2. kötetét is, a Csótányokat, de csak mert belefutottam egy értékelésbe, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. De mindegy, itt már totálisan letettem arról, hogy sorban ismerkedjek meg velük.

Olvasás közben egyébként azon agyaltam, hogy mi a fenéért képzelem el úgy Harry-t, mint Michael Fassbendert. Végül leesett a tantusz, hiszen a Hóember c. filmben ő játszotta a székeken általában csak heverve ülő Hole-t :) Ha rangsorolni kéne az eddigi köteteket, akkor fej-fej mellett a Boszorkányszög és a Szomjúság vezet, utána ez, a Kísértet, majd a Hóember, utolsó helyen pedig A megváltó. Kíváncsi leszek, a többi hol lesz a saját ranglistámon, és most nagyon érdekelne a Police, az ez utáni kötet, de egy ideig nem nagyon lesz időm rá, ugyanis most volt a könyvhét, és egy rakás új könyv van! :) Köztük egy új Nesbø kötet is, a Macbeth, ami a Shakespeare-újra sorozat új része. Kíváncsian várom! Még nem döntöttem el, mi lesz a következő, amibe belekezdek, ki tudja, talán éppen ez.

A könyv kedvezményes áron megrendelhető a borítóra kattintva, a kiadó oldaláról!

Érdekel a megfilmesített Hóember is? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9214039524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása