Az elmúlt évek egyik legdrágább német sorozata a dekadens Berlinről

2018. június 24. 06:58 - Carbonari

Babylon Berlin - Tisztázatlan bűnügy

babilon.jpg

Figyelj: 
egy arannyal teli orosz vagon, 
két összeesküvés - egy trockista Sztálin ellen 
és egy államcsíny a Weimari Köztársaság ellen, 
egy pornózsarolási kísérlet 
és az 1920-as, 30-as évek dekadens, fülledt Berline. 
Imádtam.

Mint mostanában mindig, újra az HBO videótárában kutattam film után, amikor rábukkantam erre a sorozatra: a Babylon Berlin című filmnoirra. Mindig tudtam, hogy a nagy emberek is emberek, sajátos, gyakran titkolni való hóbortokkal, gyengeségekkel. Nincs ez másképpen itt sem, az utóbbi idők legdrágább német sorozatában kifejlődő konfliktus alapjával sem. A film az ARD és a Sky közös, 40 millió eurós projektje, a forgatókönyv Volker Kutscher Der nasse Fisch című regénye alapján készült. Magyarul Tisztázatlan bűnügy címmel jelent meg.

Gereon Rath nyomozó (Volker Bruch) Kölnből Berlinbe helyeződik át, mert egy pornózsarolási ügyben kell felderítenie a tettest és megsemmisíteni a bizonyítékokat. A célszemély, akit zsarolnak, nem más, mint Konrad Adenauer, aki a filmbeli idején (1929) még csak kölni polgármester, de nemsokára az ország kancellárja lesz - már, ha ki nem derül róla az, amibe belekeverte magát.

Gereon Rath nyomozó (Volker Bruch)
gereon_1.jpgEz az egyik szál a történetben, amely rögvest kiderül, könnyen követhető. A másik három szál nehezebben bontakozik ki: az orosz Szorokin család Szovjetunióból kimenekített vagyonának sorsa, két összeesküvés: egy trockista Sztálin ellen és egy államellenes a Weimari Köztársaság ellen. El kellett telnie néhány epizódnak, amíg kikristályosodtak a vonalak és hogy ki kivel van. Bár... ez utóbbi a legutolsó részben is képes volt meglepni - más részekben viszont előre tudtam, hogy például a naiv házvezetőnőt megvezetik, de hogy ennek a szerelmes libának még akkor sincs meg a magához való esze, amikor a kihasználás volta fekete-fehér tényként ott áll előtte, az már fájt. Miután a sorozat úgy indult, hogy első évad, remélem, a másodikban kicsit okosabb lesz a lelkem.

A többi szál érdekesebb, mint a pornózsarolási ügy. A sorozat igazi noir, fény és árnyék, bűn és bűnhődés, nyomor és dekadens gazdagság, hősiesség és megalkuvás, és a berlini éjszaka - még ha nappal is történnek dolgok, de az igazi események a sötéttel és a sötétben játszódnak a nagy gazdasági világválság előestéjén. Ez pluszban fűszerezi a hangulatot: mi lesz itt szeptember után, ha egyes rétegek számára már most ekkora a nyomor és a  kilátástalanság? A film rendezői (Hendrik Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries) nagy hangsúlyt fektettek a korhűségre, a babelsbergi stúdióban az alkotók képesek voltak a cél érdekében felépíteni több korhű utcát is a régi idők Berlinéből. A metróállomás, a lakóházak mind-mind korhűek, az akkori idők hangulatáról nem is beszélve: szex, prostitúció, nácik verik a kommunistákat, fiatalok töltik az idejüket egy csinos kis tónál a klubban, mulatók és cigaretta ezerrel. Megjelennek a nyomor képei is, amelyből kitörni nehéz vagy lehetetlen: a szerencséhez jócskán hozzá kell tennie mindenkinek a magáét megalkuvásból, talpraesettségből és az ahogy lehet, úgy boldogulok kényszerével.

Bruno Wolter nyomozó (Peter Kurth)
peter.jpgA főszereplő Gereon Rat felügyelőn túl telitalálat a másik két jelentős szereplő kiválasztása: a nyomorból kievickélni igyekvő Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries) és a cinikus, mindent és mindennek az ellenkezőjét látott Bruno Wolter nyomozó (Peter Kurth). Mind a két ember járja a maga táncát az élünk, ahogy lehet lángja körül, kemények, ahol keménynek kell lenni és megbocsátóak ott, ahol pontosan tudják hogy a tilos de kell, muszáj között gyakran nincs is igazi választási lehetőség. Gereon Rat felügyelőnek ezeket még tanulnia kell, de határozottan fejlődőképes.

Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries)
lotte.jpgHa akarsz egy remek sorozatot, ahol úgy hullanak az emberek, mint ősszel a legyek, ahol a rejtélyek erősen összekuszálódnak, ahol a hazafiasság csak nézőpont kérdése, ahol összeesküvés elméletek borzolják a kedélyeket, ahol zajlik az élet, ahol folyton történik valami, ahol néha nem azt látod, amit gondoltál, hogy látsz, és az a nyomorult mulatótulajdonos most tulajdonképpen kavar vagy nem kavar?

Ennek a Volker Kutscher könyvnek kifejezetten jót tett, hogy forgatókönyvet írtak belőle. Könyvben képtelen lettem volna elolvasni. 16 rész: készülj fel! Remek kis krimi, hatalmas díszletekkel és folyamatos érdekfeszítő történésekkel. Elvileg jön a második évad belőle! (Már itt lehetne...)

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5914066327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása