A diszlexiás író, akit az apja megerőszakolt és drogfüggővé tett

2018. június 27. 00:01 - Arthur Arthurus

Edward St. Aubyn élete gyerekként nem volt egyszerű. A brit felsőosztály fiaként magas elvárásoknak kellett megfelelnie, többek között pedofil apja vágyainak eleget tenni, és hallgatni. Felnőve heroinfüggő lett, akit majdnem megölt a drog, végül úgy döntött, leírja az életét, megalkotja Patrick Melrose-t, aki mindent átél, amit ő átélt. Patrick mentette meg végül az életét. Magyarországra a nyáron érkezik az első Patrick Melrose könyv, amely három történetet tartalmaz, de a zseniális minisorozat már látható nálunk is, címszerepben Benedict Cumberbatch-csel.

Roger Geoffrey St. Aubyn 1906-ban született egy olyan családba, amely az 1600-as évek óta viseli nemesi címét. Katonaorvosként szolgált. 1960-ban született meg a fia, Edward, akit az apja 3 és 8 éves kora között rendszeresen megerőszakolt. Édesanyja, Lorna Mackintosh pedig elfordította a fejét, a férje őt is rendszeresen bántalmazta. 8 éves volt, amikor szülei elváltak, és ő és testvére az édesanyjához került. A fiú boldogtalan gyerekkora rányomta bélyegét az életére: 16 évesen már a kokain és a heroin rabja volt, végül 18 éves korában nagy vagyont örökölt egy távolabbi rokontól, és mint később megtudta, a szülei hozzányúltak ehhez a pénzhez: ebből remélték kitaníttatni diszlexiás fiukat. Az egyetem előtt Edward két évet Párizsban és New Yorkban töltött, egész nap lőtte magát, leginkább heroinnal, de kokain, különféle nyugtatók, diazepám vagy bármi más is szóba jöhetett.

Edward St. Aubyn

Két év után végül visszatért Angliába, és elkezdte az egyetemi felkészítőt, majd Oxfordban tanult, de a drogot ekkor sem tette le, és olyan ma már ismert emberekkel bulizott, mint Hugh Grant vagy Nigella Lawson. Sikerült túladagolnia magát, de meg tudták menteni az életét. Apja 1985-ben meghalt, amivel nagy kő gördült le a szívéről. Ekkor kezdte el leírni emlékeit, pszichoterápiára járt, és végül 1988-ban úgy döntött, hogy két út áll előtte: ír egy olyan regényt, amelyet a saját életéről formáz, vagy öngyilkos lesz. Szerencsére végül megírta Patrick Melrose történetét. 

Öt kisregény készült el az életéről, amely végül megihlette a filmeseket is, egy zseniális minisorozatot készítettek Benedict Cumberbatch főszereplésével. Egyelőre az első részen vagyok túl, a történet szerint Patrick Melrose, aki egyik drogmámorból zuhan a másikba, éppen megtudja, hogy az apja meghalt, és a hamvaiért New Yorkba kell utaznia. Naivan és önelégülten azt hiszi, hogy ő nem rabja a drognak, és ha úgy dönt, bármikor simán le tud szokni. Először a kokaint és a heroint teszi le, de mire New Yorkba ér, az elvonási tünetektől majd' megvesz. Végül nem bírja ki, és vásárol néhány speedet, extasy-t, majd kokaint és heroint is. Találkozik régi ismerősökkel, hallucinál, megőrül, vitatkozik önmagával, és mindezt Benedict Cumberbatch annyira zseniálisan, természetesen, hitelesen és lubickolva adja át, hogy öröm nézni ezt a sok fájdalmat és szenvedést. Ahogy agyal, ahogy pörög a nyelve, ahogy veszekszik saját magával, az apjával, a múltjával... Cumberbatch maga mondta pár évvel korábban egy kérdésre, hogy melyik irodalmi alakot játszaná el szívesen, hogy Patrick Melrose-t. Most megteheti, és nagyon élvezi. A rész során hol a jelenben (vagyis 1985-ben), hol a múltban, Patrick gyerekkorában járunk, és csak fokozatosan derül ki számunkra, hogy mégis mi húzódott meg a gyűlölet és félelem hátterében. Az apát Hugo Weaving játssza, az első részben még nem sokat szerepel, de biztos, hogy később még többször felbukkan majd.

Nagyon kíváncsian várom a könyveket magyarul, és megyek is, folytatom a sorozat második részével. Ja, és még egy dolog. Ezt a sorozatot ha szinkronizálni fogják, bűn lesz magyar szinkronnal megnézni. Biztos vagyok benne, hogy Cumberbatch játékából rengeteget venne el az, hogy nem az ő hangját halljuk. Egyébként sem vagyok a szinkron barátja, de ennél a sorozatnál különösen nem lennék az.

Kíváncsi vagy, hogy élt túl 33 bányász 69 napot a mélyben rekedve? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9914071591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása