Virtuális játékból valós halál?

2018. június 28. 00:50 - Carbonari

Könyvajánló - John Scalzi: Fejvesztve

 vesztve.jpgKépzelj el egy erőszakos, félig virtuális játékot, ahol fejeket tépdesnek le,
a tömeg pedig megőrül érte. 
Vagyonokat lehet szerezni és veszteni miatta.
Megvan? 
És akkor meghal az egyik játékos. 
Véletlen vagy szándékos emberölés?

Az Agave Könyvek új John Scalzi kötetet dobott piacra, az író műveit szerető tábor legnagyobb megelégedettségére. Jelenlegi kiadvány a Fejvesztve címet viseli. Önállóan is értékelhető mű, de a Bezárt elmék című könyv folytatásának is felfogható, annak szerves ismerete nélkül. Persze, aki ismeri Scalzi írásait, az nem fogja kihagyni azt sem.

Elöljáróban ismerkedjünk meg a fogalmakkal, amelyek nélkül nehézkessé válna a történet feldolgozása.

Hadenes
Világjárványban megbénult emberek tömegei, akiknek az agya ép maradt. A szervezetükbe egy neurális háló beépítésével képesek szrípiókba (robotokba) vagy integrátorokba (más emberekbe) áttestálni a tudatukat, ami által biztosítottá válik a mobilitásuk (mialatt ők a betegágyukból egy centit sem mozdulnak el).

Hilketa
Erőszakos sport, amelyben főleg hadenes játékosok vesznek részt különlegesen átalakított szrípiókkal. Cél: a rendelkezésre álló eszközökkel letépni a "kecske" fejét, és átjuttatni a gólvonalon. A sport tömegek vonzása alatt áll, játékosai ugyanolyan szupersztárok lehetnek, mint napjainkban a foci jelentős személyiségei. Nagyon sok pénz van benne.

A szerző, John Scalzi
john-scalzi.jpg
A kötet főhőse itt is Chris Shane, aki kicsi kora óta hadenes és egyben modell is volt néhány évig - ami által olyan hírnévre tett szert, hogy a jelenlegi FBI-os beosztásában is lépten-nyomon felismerik. A történet kezdetén éppen egy tétre menő  hilketa meccset néz élőben a VIP páholyban, amikor az egyik játékosnak, akinek letépik a fejét, eltűnnek az addig folyamatosan vetített adatai. Ez merőben szokatlan esemény, talán még nem is fordult elő a sportág történetében. Mint kiderül, nemcsak a robot ment tönkre, hanem az őt távolról irányító hadenes is életét vesztette a fejletépés során.

Mi történhetett? Baleset vagy emberölés?

Mint minden sportban, amelyhez komoly pénzek kötődnek, itt is más és más az érdeke a játékosoknak, a tulajdonosoknak, akik mindent meg is tesznek azért a pályán és azon kívül is, hogy ne a vesztes oldalon találják magukat. A helyzet csak bonyolódik, aminek eredményeképpen hullani kezdenek az emberek, akik így vagy úgy kapcsolódnak a hilketa bármilyen üzleti oldalához. Chris társával, Leslie Vannal ered a kínos események nyomába és sokszor el kell játszaniuk a jó zsaru-rossz zsaru figurát, mire pontot tehetnek az ügy végére. Persze, az író közben utánozhatatlan humorral adja elő a történetet, kinyuvaszt jó oldalon is egy-két szrípiót Chris szíves és tevőleges közreműködésével: egyszer "alvázig" leég az a robot, másszor gépkocsival kétszer is ráhajtanak a fejére (egyszer az élvezet kedvéért, másodszor meg biztos, ami tuti alapon). Bepillantást nyerünk továbbá a hadenesek keserédes, fanyar humorú világába, ahol a kölcsönös segítség olyan fontos, mint a levegő, és a franc se tudja, miért, de egy macska lesz a legfontosabb tanú. Igen, macska, szőrös, kicsi, imádja a szrípiókat és van egy csinos kis medálja.

Most mit mondjak? Polcon marad a kötet, szépen besoroltam a Bezárt elmék mellé. Jó lesz azokat 5-10 év múlva újra elővenni és megcsócsálni sorról sorra.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel szerezheted be! Sőt, gyakran csinálnak kedvezményeket sorozatokra is, akár a Bezárt elmékkel együtt is megkapod áron alul.

vesz.jpg

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket  Facebook-on is!


Egy másik Scalzi kötet? Érdekel? Kattints!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5514074877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.28. 09:24:56

Cenzúra...
süti beállítások módosítása