Bibibogyó, Balatonszépe és a nagy összefogás (ha sikerül)

2018. július 21. 07:44 - Carbonari

Könyvajánló - Tóth Gábor Ákos: Végtelen nyár

cim.jpgBalaton, nyár, felfordulás.
Mit lehet tenni, ha ilyen helyen valaki a többség akaratával szembe megy?
Össze lehet-e fogni a nagy terv érdekében őslakosnak, betelepülőnek egyaránt?

A 21. Század Kiadó úgy döntött, hogy Tóth Gábor Ákos Édesvízi Mediterrán sorozatát - amelyet az író olvasói nyomásra folytatott - újabb kötettel bővíti, és nyár elején piacra is került Végtelen nyár címmel.

Hőseinkkel, a betelepült kanadai magyar házaspárral legközelebb Montrealban találkozunk, amikor is Francoise Oaks-szal és Bibibogyóval együtt saját könyvét, az Édesvízi Mediterránt népszerűsíti. A sajtótájékoztatón természetesen saját készítésű süteményével kíván pózolni, ami Oaks közbelépése nélkül mondjuk botrányba fulladt volna, de: nem számít.

Oaks kap egy nyugtalanító telefont az apjától, miszerint olyan események történnek a világ közepének számító Balatonszépén, ami Rita mamát folyamatosan saját termésű borának heveny kóstolgatására készteti. Hazafelé a repülőn Oaks ezen tűnődik, és itthon aztán mellbe vágja a valóság: telke szomszédságában iszonyatos lárma, zaj, óriás gépek szörnyként tátongó pofával tépik fel a szomszédos birtokon a kincset érő szőlőtőkéket, hogy a helyükön isten tudja milyen tájidegen, lármás turistákat vonzó épületegyüttes legyen felhúzva.

Tóth Gábor Ákos író, újságíró.

1975 és 1979 között magyar–történelem szakos főiskolai hallgató. Az első magyar szamizdat „folyóirat”, a Szféra szerkesztője-kiadója (1980–1982, 9 szám, kb. 100 példány). 1984-ben az Örley Társaság alapító tagja. A nyolcvanas évek végén az Irodalmi Levelek füzetsorozat kiadója Farkas Péterrel és Petri Györggyel. Dolgozik fizikai munkásként, később szellemi szabadfoglalkozású lesz, majd korrektor a Napi Világgazdaság című lapnál. A Napi Gazdaságnál. 1991–2000 között tördelőszerkesztő, újságíró, szerkesztő. Az ezredfordulótól az Elite Magazin újságírója, rovatvezetője, 2010–2011 között a Trivium Kiadó főszerkesztője, 2012-től a FIX TV produkciós igazgatója.

Főbb művei:toth.jpg

  • Szökevények (1988, Szépirodalmi),
  • Beszélgetéseim a Színésznővel (1989, Móra),
  • Nyúltrapp (1990, Garabonciás),
  • Mókolók, Revans (1991, Szépirodalmi),
  • Tahónia (1991, Móra),
  • Majdnem horror (1993, Magvető),
  • Szép új másvilág (1994, Móra),
  • A tengervíz sós (társszerző Tardos Tiborral, 1994, AB OVO),
  • Isten veled, Havanna! (1996, Dinasztia),
  • Hősök gatyában. Ó, azok a nyolcvanas évek...; Trivium, Bp., 2007
  • Elengedlek végre - Nézzünk szembe a halállal! (2010, Sanoma)
  • Nézz szembe a koroddal! - Fel lehet-e készülni az öregségre (2011, Sanoma)
  • Édesvízi mediterrán. A hazatérés. Kanadai magyar menni Balaton...; XXI. Század, Bp., 2012
  • Családrobbanás - Elszakadás, válás: fel lehet-e készülni rá? (2013, Publio)
  • Szerelmem, Balaton - Édesvízi mediterrán 2. (2014, XXI. Század Kiadó)
  • A világ közepén. Édesvízi mediterrán 3.; XXI. Század, Bp., 2016
  • Ki(ny)írlak; 21. Század, Bp., 2017

Először csak szörnyülködnek a környező szomszédok, aztán terv is születik, amelyben viszont Oaksnak kell vezetőszerepet játszania. Akarja ezt? Kell ez neki? Hogyan győzze meg az őslakosokat, hogy összefogás nélkül mindenkinek rosszabb lesz?

Telnek a napok, kiderül, hogy egy névtelen, arctalan befektetői csoporttal állnak szemben, aki ellen nem is olyan egyszerű bármilyen ellenlépést is megtenni. Hogy mire van joga egy ilyen konzorciumnak és mire elég ellenük a civil összefogás, bele lehet-e kapaszkodni a természetvédelem kérdéseibe ellenük, ki fog derülni. Az olvasót megfogja Balatonszépe leírása, és drukkol azért, hogy a hagyományok és a múlt iránt érzett felelősség oldaláról sikerüljön az Oaks családnak maga mellé állítani a kérdésben mind a helyieket, mind a nyaralókat, de még a hatóságot is. Aki nagyvárosban él, és sosem vett még részt ilyen kis közösség életében, annak nagyon furcsa lesz, hogyan intézik a dolgokat Balatonszépén (de bárhol másutt is, ahol ennyire zárt és kicsi a közösség).

Közben persze, nemcsak érdekvédés történik, hanem továbbra is bájosan csetlik-botlik, aki eddig is csetlett-botlott, füllent a cél érdekében, aki eddig is ezt tette, Francoise-ról pedig  lehullik a kesernyés szurkálódás leple és  átmegy tyúkanyós korholásokba. Rita mama, Oaks Papa nem változott, továbbra is motorjai a Fenséges Romnak, ó, és a vincellér, a vincellér... na az megéri a pénzét. Illetve a pénztelenségét. Hahó, emberek, az Öreghegyi Kúria és Borbirtok vincellérje új borfajtát javasol a végsőkig elcsigázott Oaks-éknak: jön a Végtelen nyár fantázia nevű bor olaszrizling, kéknyelű és sauvignon blanc házasításából.
Isten irgalmazzon nekik.

(Egyenesen filmre kívánkozik a történet, az apát játszhatná Koncz Gábor, vagy Bodrogi Gyula, Rita mamát Szirtes Ági, Oaks meg... ki az a Bond hang? Nem jut eszembe. Ja, de: Kautzky Armand. Lécci, lécci, lécci...)

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted! 

veg.jpg

 

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

 

Éedekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess minket Facebookon!

 

Érdekel a sorozat többi része? Itt az ismertető róluk! Kattints!

 

XXI. Század, Budapest, 2018
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759468
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1514108413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása