Kié lesz a világ legnagyobb médiabirodalma?

2018. augusztus 12. 07:50 - Arthur Arthurus

Sorozatajánló: Succession - Utódlás

Az HBO saját gyártású sorozatai méltán felveszik a versenyt a hagyományos sorozatokkal és a Netflix-szel is. Egyik gyöngyszemük a jelenleg 10. résznél tartó Succession, magyarul Utódlás. A főszerepben egy gazdag amerikai család áll, és a családi cég, egy hatalmas médiabirodalom, amelynek mindenható ura, Logan Roy 80. életévébe lépett, és lassan átadná a gyeplőt valamelyik gyermekének. De ki lesz a befutó a négy közül? Talán egy ötödik?

Logan Roy (Brian Cox) egymaga építette fel a médiabirodalmát, a Waystart, amelybe több tucatnyi tévécsatorna, újságok, weblapok, vidámparkok, és egyéb szórakoztatási cikkek tartoznak, köztük a világ egyik vezető hírcsatornája. Négy gyermeke van, a legidősebb Connor (Alan Ruck), aki nem akar a cégben dolgozni, nem is alkalmas rá. Egy kicsit elvarázsolt, elvont, fura figura, akiben furcsa kettősként van jelen a zen és a környezetvédelem, az elnöki pozícióra való vágy és az elkényeztetett, goromba fráter alakja. Egy callgirl a barátnője, Willa (Justine Lupe), akinek busás összeget fizetett azért, és a tanulmányait, színdarabjainak költségét is állja (Willa álma ugyanis az, hogy jó nevű drámaíróvá váljon), hogy csak vele legyen. Connor tényleg szereti ezt a lányt, hogy a lány érez-e iránta valamit, az érdekes kérdés. Eleinte nem nagyon. Logan Roy második fia, aki már a második házasságából származik, Kendall Roy (Jeremy Strong), egy volt drogfüggő, aki a sorozat elején apja cégének egyik igazgatója, és nagyon készül rá, hogy végre átvegye a céget. Elvált (vagyis a válás folyamatban van), két gyerek apja, és alapvetően egy viszonylag dörzsölt, de szerencsétlen figura. A sorozat egyik legfontosabb főszereplője. A harmadik gyerek Roman (Kieran Culkin), egy szókimondó, de konfliktuskerülő, vidám, laza figura. A negyedik gyerek pedig Shiv, vagyis Shiobhan Roy (Sarah Snook), aki épp készül igent mondani egy furcsa alaknak, Tomnak (Matthew Macfadyen), aki bármit megtenne, hogy a Roy családba kerüljön (a családi cégnél is dolgozik), láthatóan odavan Shivért, akivel a legkevésbé sem illenek össze. Shiv egyébként nem szeretne részt venni a cég életében, bármennyire is szeretné ezt az apja, az egyik legrátermettebb a négy gyerek közül, ő a politika világában látja a jövőjét, persze csak a háttérben, mint szenátorjelöltek és elnökjelöltek tanácsadója, legalábbis egyelőre.

Ott van továbbá Greg (Nicholas Braun), Logan öccsének unokája, egy szerencsétlen, nyegle srác, aki próbál bejutni a céghez, hogy végre legyen egy normális állása; Marcia (Hiam Abbass), Logan harmadik felesége, akinek egy dolog a fontos a világon: Logan Roy, és ezért hajlandó áttaposni a férfi gyerekein is. És Gerri (J. Smith-Cameron) és Francis (Peter Friedman), a cég szíve-lelke, akik nélkül nem működne olyan jól, ahogyan.

Elég sokszor használtam a fura, furcsa szavakat, és ez nem véletlen. Ennél a családnál elcseszettebbet még nem láttam. Logan Roy egy rendkívül éles eszű, okos, sasszemű vezető, akinél nagyképűbb, aljasabb és szerencsésebb hólyagot még nem hordott hátán a Föld. Az egyik legjózanabb karakter, a meglátásai veséig hatolnak, de a nézetei és a karaktere miatt egyszerűen nem lehet szeretni. De gyűlölni sem. Ha kell, szemrebbenés nélkül kitol a gyerekeivel, és aztán csodálkozik, ha ők is megteszik ezt vele. Valahol mindegyik gyereke megpróbál neki megfelelni, ugyanakkor lázadnak is ellene, de mindkettő lehetetlen. Logan Roy egy természeti erő. Van, és teszi a dolgát, nem hatja meg semmi - na jó, néha a gyerekeiért hajlandó erre vagy arra, de ott is inkább az érdek és a hideg számítás vezérli. Ugyanakkor nem mondhatni rá, hogy teljesen szívtelen.

Kendall sokat tanult tőle, és egy napon méltó és méltóbb utóda lehet, a dörzsöltsége és a szívtelensége megvan hozzá, mer lépni, akár az apjával szemben is, ha kell, de azt kell mondanom, így, túl a tizedik részen, hogy nagyon szerencsétlen. Három olyan eset volt, amikor majdnem sikerült kitolni az apjával, de mindhárom esetben történt valami előre nem látott szerencsétlenség - félig-meddig az ő hibájából, vagy épp teljesen függetlenül tőle -, ami ismét az apja malmára hajtotta a vizet. Ő pedig ezt nem volt rest kihasználni. Roman és Connor szerintem abszolút nem való egy cég élére, ők a tipikus playboyok, a maguk fura módján, gazdag apuci gazdag fiai, akikre egy kismacskát sem bíznék. Legalábbis egyelőre. Nagyon kíváncsi leszek, mi lesz velük. Shiv egy rendkívül erős karakter, őt tudnám a leginkább elképzelni a cég élén, nem véletlen, hogy Logan is így akarja, ám ő ellenáll, és ez sem véletlen. A kemény álca mögött egy nem elég magabiztos, szeretetéhes lány áll, aki próbálja megvédeni magát. 

Greget egyelőre nem tudom hová tenni, láthatóan fontos szerepe lesz majd, mert állandóan ott van, de láthatóan borzasztóan ki is lóg a Roy családból, nem találja a helyét. Mindenesetre kezd beletanulni bizonyos dolgokba. Nagyon fiatal még, de megvan az esélye, hogy idővel ő legyen az, aki végül mindent visz.

Belelátunk egy gazdag, de teljesen diszfunkcionális család életébe, egy cég vezetésébe, a játszmákba, és mindezt tökéletesen hozzák a főbb színészek. Sokuk ismerős volt nekem, de egyiket sem tudtam hová tenni, amíg meg nem néztem, kik ők. Brian Cox pl. a 2006-os minisorozatból, a Háború és békéből volt ismerős, mint Kutuzov tábornok. A Connort játszó Alan Ruck pedig a Féktelenül c. filmből, amit anno unokaöcsémnek hála, minden egyes hétköznap megnéztem hónapokon át. Ez volt a kedvenc filmje, és ahogy hazaértem a suliból, ő már itt volt, és fix programunk volt evés közben, hogy ezt nézzük. Nemrégiben újranéztem, és félelmetes, hogy még mindig szóról szóra tudom a dialógusokat belőle :)
A Romant játszó Kieran Culkin csupán amiatt volt ismerős, mert nagyon hasonlít Macaulay Culkinre. Matthew Macfadyen a Ripper Streetből volt ismerős, meg ő játszotta Mr. Darcy-t is az újabb feldolgozásban, a Greget játszó Nicholas Braun pedig az Egy különc srác feljegyzéseiből volt ismerős.

Vannak látható hibái a sorozatnak, vannak nagyon erős részek, és vannak lagymatagok, vannak tökéletesen meglepő és várható fordulatok egyaránt. Egy jó és jól kiegyensúlyozott sorozat a hatalomról, a pénzről és a családról, amit csak ajánlani tudok! Ja, és még egy dolog: semmiképp nem ajánlom magyar szinkronnal. Az öreg hangja oké, de a gyerekeié... nem jó, abszolút karakteridegen, nem illik hozzájuk, nem adják át megfelelően. Az első 1-2 részt magyarul néztem meg, utána kezdtem eredeti nyelven, és sokkal, de sokkal jobb! A sorozat egyik készítője, az Oscar-díjra jelölt Jesse Armstrong így nyilatkozott:

"A történelem során az utódlás pillanatai mindig konfliktust jelentettek."

És ennél nagyobb igazságot nem is mondhatott volna. 

Érdekel egy másik HBO-sorozat egy olyan fiúról, akit molesztált az apja? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9614166055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.08.13. 09:39:55

mit nem ért az ostoba kormány ? blog.....

gigabursch 2018.08.13. 14:10:49

A felvezetésből nekem egyből a
Legnagyobb Ajándék
c. film jutott eszembe.

Egyébiránt ha a papa 80 éves, akkor nagyjából 40 és 55 év között csinálta meg a 4 gyerekét...

kvadrillio 2018.08.13. 14:10:51

ÉS A DINASZTIÁK TOVÁBB ÉLNEK, MÍG VÉGÜL MÉGISCSAK LIKVIDÁLÁSRA KERÜLNEK ! :o)))

Arthur Arthurus 2018.08.13. 17:04:29

@gigabursch: A színészek, akik játsszák a karaktereket, sorban 72, 62, 39, 35, 31 évesek, persze tudom, ez nem sokat jelent, hiszen Hisztis Myrtle megformálója is 35 éves volt :)
Mivel Logan második házasságából származik a három fiatalabbik gyerek, és mivel Kendallnak, a második legidősebbnek két gyereke van, egy 6-7 év körüli autista (vagy csak Aspergeres, nem is tudom) fiú és egy pár évvel idősebb, mondjuk 9-10 év körüli lány. Logan legidősebb fia (az első házasságból) szerintem ötvenes éveiben járhat, a többi gyereke kora nagyjából megegyezhet az őket megformáló színészek korával, tehát Kendall 38-42 között, Roman, 33-36 között, Shiv pedig 30-33 között. Aztán ki tudja :) Azt hiszem, nem hangzik el az életkora egyiknek sem, csak az öregnek, aki az első vagy második részben ünnepli 80. születésnapját. (Az első 5-6 részt két nap alatt néztem meg, szóval kicsit összefolynak, melyikben mi történt :))

screpes 2018.08.14. 00:10:40

@gigabursch: mit akarsz ezzel mondani?
süti beállítások módosítása