Páratlan nyár: 13 életre szóló kaland

2018. augusztus 27. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Morgan Matson: Páratlan nyár

"Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt és csupán egy listát hagyott maga után. A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat?"

91jxbjgkpsl.jpg

Sloane és Emily elválaszthatatlan barátnők voltak. Minden nap találkoztak, mellette sms-ek, e-mail-ek, míg egy nap Sloane és szülei eltűntek. Már napok óta semmi hír nem volt róluk, pedig az egész nyarat eltervezték. Vettek koncertjegyeket, sütizés, pizza-partik, pasizás, valami könnyed nyári munka, csupa tini-csajos-barátnős program. Emily már aggódott és fogalma nem volt róla, hogy mit tegyen. Két hete volt távol, amikor megérkezett a lista.

A listán 13 feladat szerepelt. Voltak közte könnyen kivitelezhetőek, mint például a negyedik tétel: Törj össze valamit! És persze az sem okoz túl nagy gondot, hogy az ember kimenjen éjjel a kertbe leszedni pár szem gyümölcsöt, hogy ezzel teljesítse a tizenkettedik tételt: Éjszakai almaszedés.

Miközben megismerjük Emily kihívását a jelenben, kapunk egy-egy szösszenetet a múltjából is. Megtudjuk, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy listát kapott a barátnőjétől. Ezek arra szolgáltak, hogy a zárkózott lányt kirángassa magányából, otthonából az életbe. 

Na, de mi tennél, ha az olyanokkal, mint Lopj el valamit!, Csobbanj egyet meztelenül! vagy Csókolj meg egy idegent! Ezek már nem is olyan egyszerűek. És olyan is, ami laikusként könnyűnek tűnik, mint például a hatodik feladat: Ülj meg egy lovat, te gyáva cowboy! Emily retteg a lovaktól. Némely feladat értelmetlennek tűnt, némely egészen őrültségnek, de olyan is akadt, amit már régóta félt megtenni. Egy igazi kihívás. De vajon mit tesz vele a lány?

"Újra megnéztem a listát, Sloane gondos, össszetéveszthetetlen kézírását, és azon gondolkodtam, hogy mi is szokott a listák alján lenni. Ha végeztél a listával keress meg, és mesélj el mindent! A szívem sebesen kezdett verni, amikor rájöttem, hogy ez a lista - és az ijesztő dolgok, amelyeket meg kell tennem - talán elvezethet Sloane-hoz. Nem tudtam pontosan hogyan, de azzal talán most először tisztában voltam - amióta csak felhívtam őt, és a hangposta válaszolt -,hogy mit kezdjek magammal. Sloane hátrahagyott nekem egy térképet, amely talán - remélhetőleg - elvezet majd hozzá."

Kezdésnek kiválasztotta egy könnyen teljesíthető tételt és elindult. Közben váratlanul útjába sodorta a sors egy iskolatársát, Frank Portert, aki aztán segíti Emilyt a feladatok teljesítésében. Hogy boldogulnak? És tényleg elvezeti ez a lista Sloane-hoz?

"Miután megöleltem egy benzinkutast, majdnem verekedésbe keveredtem, és idegeneket csókolgattam egy kamrában, ez már semmiség volt."

Egy bájos történet így a nyár végére. Harmincasként már kicsit öregnek éreztem magam hozzá, de a tizenéves generáció, akiknek a szerző szánta a kötetet, biztosan imádni fogják. Egy kellemes, könnyed, romantikus, humoros délutáni olvasmány egy félénk, visszahúzódó lány átalakulásáról. Ráadásul gyanítom a vállalkozószelleműbbek elkezdenek egymásnak listákat írni kedves, egyszerű vagy épp idétlen feladatokkal. Jó szórakozást hozzá! :)

morgan-matson-paratlan-nyar-24351584565.jpgKöszönöm az Álomgyár Kiadónak a lehetőséget!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kötet a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

Érdekel egy szép történet egy Asperger-szindrómás leányzó szerelméről? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2314058168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása