Mesés látnivalók a horvát tengerparton I.

2018. szeptember 11. 07:29 - GReni

Könyvajánló - A horvát tengerpart, Dalmácia (Marco Polo)

Nap, tenger és ritmus,
mély szurdokok, csobogó folyók,
türkizzöld víz, látványos szigetek,
sziklás tengerpartok, építészeti remekek és
gasztronómiai ínyencségek.

croatia-1.jpg

Bár már itt a szeptember, még most sem késő egy gyors kiruccanást tenni a horvát tengerpartra. Dalmáciában az idő kellemes, a víz hőmérséklete is élvezhető, ráadásul már a turista is kevesebb, ami azok számára, akik irtóznak a tömegtől ideálissá teszi ezt a hónapot egy kis kiruccanásra. A Corvina Kiadó legújabb Marco Polo kiadványából, A horvát tengerpart című kötetből szemezgettem nektek néhány kihagyhatatlan látnivalót.

dugi_otok.jpg

A dalmát szigetvilágot egy elárasztott hegység csúcsai alkotják, mely a legjobban és a legmesésebb környezetben, Dugi otokon ("Hosszú-sziget") figyelhető meg. A sziget nevét méretei ihlették, ugyanis 52 kilométer hosszú és csupán 1-4 km széles keskeny földdarab, melyet olajfaligetek és kis erdők borítanak. A legjobb módszer a környék felfedezésére és a táj megcsodálására, ha kerékpárra pattanunk és végigtekerünk a helyenként meredeken emelkedő panoráma-útvonalon, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tengerre, a szigetekre és a mélybe zuhanó sziklafalakra.

dubrovnik_gettyimages-530016981.jpg

Ha Horvátországban járunk muszáj ellátogatnunk Dubrovnikba. A várost körülvevő, teljes épségében megmaradt városfalnak köszönhetően olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha visszarepültünk volna pár évszázadot az időben. A Pile-kapunál a városba lépve egyenesen a történelmi városközpontba jutunk. Kötelező látnivalókban bővelkedik a város. Érdemes megnézni a Domonkos-rendi kolostort (Dominikaski Samostan), a Sponza-palotát, a zsinagógát és feltétlen sétálni kell egyet az óváros legelevenebb és legszebb terén, a Gundulićeva poljanán, ahol megcsodálhatjuk a székesegyházat, ráadásul minden délelőtt lehetőségünk van bevásárolni Ivan Gundulic emlékművének lábánál tartott piacon. És semmiképp se feledkezzünk meg a város legszebb kilátópontjáról sem, melyhez a 412 méter magas Srd csúcsra kell felmennünk. Választhatjuk a kényelmes pár perces kötélvasutat vagy egy nagyjából másfél órás sétát a csúcsig. 

914.jpg

A következő hely, mintha csak a mozivászonról pottyant volna elénk. Nem más ez, mint a Trstenói Arborétum. Egy gyönyörű ozáis, egy kert, melyet egy raguzai nemesi család a 15. században építtetett nyári rezidenciája köré 18 kilométerre Dubrovniktól. Pálmák, eukaliptuszok, babér, murvafürt, tölgyek és aleppói fenyők ölelik körbe a villát, a szobrokat és a meseszép szökőkutakat, tavakat. Egy kis érdekesség a Trónok harca kedvelői számára: ez a mesés oázis adott helyszínt a Baratheon-ház palotakertjében játszódó jeleneteknek.

146589168.jpg

Ha az időjárás engedi, érdemes ellátogatni az Ugljan szigetre, Preko városába. Az itt termesztett olívabogyó az ország legjobb olajának alapja és hagyománya egészen a római korig nyúlik vissza. A város legszebb pontjai a tengerparti sétány és a hangulatos történelmi kőházak. A sétány mentén pedig rábukkanunk egy gyönyörű homokos strandra, ahonnan elúszhatunk akár egészen Galovac szigetig, mely egy ferences kolostornak ad otthon, majd miután kifürdőztünk magunkat elfogyaszthatunk némi helyi ínyencséget Konoba Barbarában, hogy aztán felsétáljunk a Szent Mihály-erődhöz és gyönyörködhessünk a zárai szigetvilágban.

omis-optimizirano-za-web-ivo-biocina.jpg

Omiš egykor kalózfészek volt, mára azonban az aktív kikapcsolódás híveinek kedvelt színhelye. A város egy folyó, a Cetina két partján terül el, mely a Dinári-hegységet hasítja ketté. Két erőd védelmezi a sziklán az óvárost, ahol kőházakkal szegélyezett, csendes utcákon sétálhatunk. Szép kavicsos, homokos strandok tarkítják, ahol az ejtőernyős vízisízésnek (parasaling) hódolhatunk, ha pedig megnéznénk a kanyont felülről, akkor érdemes kipróbálni a zipline-t (csúszópálya), ahol akár 65 km/órára gyorsulva adhatjuk át magunkat az adrenalinlöketnek. Az erdőkkel benőtt völgyben pedig bátran kirándulhatnak vagy kerékpározhatnak a természet szerelmesei.

Ez csupán néhány a számos látnivaló közül, ami miatt érdemes ellátogatni Horvátországba. Ha kedvet kaptál, hogy felfedezd Dalmácia mesés világát, akkor a Marco Polo új kiadványa tökéletes társad lesz az út során. Mit nyújt neked ez a kötet? Naprakész információkat címekkel, nyitva tartási időkkel, belépőjegy árakkal, kirándulástippeket, látnivalókat, kulturális és étkezési szokásokat, ünnepeket és egyéb fontos eseményeket, egy kis történelmi összefoglalót, néhány spórolási tippet, ingyen programot, a legklasszabb helyek listáját, elérhetőségeket, szótár- és térképmellékletet. Ezt a sok-sok információt mind összegyúrva egy igényes kötetben rendkívül kedvező áron.

1526683.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9514204987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dhrbikes 2018.09.11. 23:46:33

Oké, indulunk! (És tényleg :D )

Fenchurch68 2018.09.12. 15:07:57

Mennyibe kerülnek a vesszők, hogy ilyen nagyon spóroltok velük?
süti beállítások módosítása