"A férfi, akit szerettem és a nő, aki nélkül nem élhetek"

2018. szeptember 30. 07:30 - Carbonari

Könyvajánló - Jodi Picoult: Gyere haza

nok1.jpgAkik kicsit mások, mint a többi ember,
azoknak mindig nagyobbat kell ugrani
ugyanannál a lécnél, akár tetszik, akár nem.

Az Atheneaum Kiadó egy hat évvel ezelőtt kiadott Jodi Picoult könyvet nyomott újra és dobott piacra új fedlappal, a rajongók nagy örömére. A regény címe: Gyere haza.

Jodi Picoultot olvasni egyszerre felszínes és mélyen szántó, egyszerre tanregény és szórakoztató irodalom. Főleg az a fiatal nemzedék tud rákattanni az írásaira, akiknek még aha élményt jelent az élet egy-egy nagy eseményének szokásoktól eltérő megvalósulása vagy a társadalmi elvárásoktól különböző cselekmények meghökkentő módon való beteljesülése. Itt nincs rózsaszín habos álom, nagykönyvben megírt átlag sorsok beteljesülése, itt valaki mindig prückös, másként gondol dolgokat, mint a nagy átlag, és - mint itt is - feleségek kötnek házasságot. Ennyit azért bátran elárulhatok (lelőhetek) a cselekményből, nem? 

"Amikor Max felesége voltam, összetévesztettem a szerelmet a mentőkötéllel. Majd én megmentem, majd én leszoktatom az ivásról. Csakhogy más dolog olyasvalakit toldozgatni, aki összetört, és más dolog olyasvalakire lelni, aki egésszé tesz."

Zoe Baxter zeneterapeuta, a férjével él együtt, és - főleg - Zoe gyereket akar. Mindenáron. Félelmetes összegeket emésztett már fel ez a kívánságuk, és amikor siker látszik koronázni erőfeszítéseiket, az asszony elvetél. Ő azonnal folytatni akarja tovább ezt a küzdelmet, de  a férfi világosan és egyértelműen kifejezi abbéli szándékát, hogy elég volt. Az asszonyból is és a gyermekvállalás körüli kérdésekből is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a férfi alkoholista, aki évekig nem ivott, de most újra kezdi. Reménytelen helyzetéből testvére és egy másik függőség képes kimozdítani: egy egyházi csoporthoz csapódik.

Elválnak. Zoe egy problémás tinédzser miatt munkakapcsolatba kerül Vanessával, akivel előbb-utóbb mélyebb és igazabb barátságot él meg, mint bárkivel eddig az életében. Amíg kideríti, meddig tud elmenni ezért a kapcsolatért, addig nehézségek sorozata áll elébe és valamennyit meg kell oldania. Aztán felmerül a nagy kérdés: mi van, ha ők is gyereket szeretnének, ő és Vanessa? Megoldható-e ez a probléma?

"Az ébredés utáni első öt másodpercben olyan ropogós a nap, mint egy új dollár: makulátlan, színültig
lehetőségekkel. Aztán eszembe jut.
Hogy van egy per.
Hogy van három embrió.
Hogy ma én tanúskodom.
Hogy amíg élünk, nekem és Vanessának egy heteroszexuális párnál kétszer magasabbra kell ugornunk és kétszer gyorsabban kell futnunk, ha meg akarjuk tenni ugyanazt a távot. A szerelem sohasem könnyű, de a meleg párok számára valóságos akadályfutás"

A szerző váltogatja a szereplők szempontjait, mindig más szemszögből vizsgáltatja meg az olvasóval ugyanazt a problémát. És bár némelyik szemponttal nehéz azonosulni, nem hiábavaló azzal a fejjel sem gondolkodni, ami nem tetszik nekünk. A problémamegoldó emberek első számú szabálya: gondolkodj úgy, mint a másik, hogy megértsd, mit, miért mond vagy tesz. Kellően összekuszált szálak mentén haladunk a végkifejlet felé, amely igazi hepiend. Van, aki kárhoztatja érte az írót, én itt nem. Korábban olvastam A nővérem húga című művét, és a végkifejletnél falhoz csaptam a könyvet. Akkor inkább már hepiend.

Jó volt olvasni, nehéz volt letenni. Mindenkinek ajánlom, aki képes eltekinteni Picoult szájbarágós stílusától, értékeli, ha a nagy átlagtól eltérő szokásokról, eseményekről olvashat, és egyáltalán, érdekli, mi történik akkor, ha két nő lesz szerelmes egymásba.

A szerző, Jodi Picoult
picoul.jpg

gyere.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen  megvásárolhatod!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy  mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebook-on is!

Egy rohadt f betűn múlik az egész? Ha érdekel Vámos Miklós válasza a kérdésre, kattints!

fb_boritokep_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6214228825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása