A legújabb KULT Könyv: Hallgasd a holtak énekét!

2018. október 01. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

A hónapban érkezik a 21. Század Kiadó KULT Könyvek nagyon izgalmas sorozatának legújabb kötete, Jesmyn Ward regénye Hallgasd a holtak énekét! címmel. A regény számos díjas elnyert 2017-ben, többek között a neves National Book Award-ot (az amerikai nemzeti könyvdíj nyertese), miközben a The New York Times és a Publishers Weekly is beválogatta 2017 tíz legjobb könyve közé, a Time Magazintól pedig megkapta Az év legjobb regénye díjat. Ezek után bátra ugrottan neki a kötetet és izgatottan vártam mit is tartogat.

fokep_15.jpg

A regényben megismerjük a tizenhárom éves Jojo-t. Mississippiben él és cseppet sincs könnyű múltja. Anyja drogfüggő, apja a sitten, ezért nagyszüleihez költöznek anyjukkal és kishúgával, Kayla-val együtt. Jojo rengeteg tanul nagyapjától, miközben végig kell néznie, ahogy nagyanyját felemészti a rák. Rögtön az elején rájövünk, hogy az öreg nemcsak életbölcsességeket látja el a fiút, hanem megmutatja a túlélésért miként mocskolja be a kezét, például hogyan belezzen ki egy kecskét.

Különös miliőben élnek, de egyfajta biztonságban a nagyapa, Pop felügyelete alatt. Szeretetben, békességben, még úgy is, hogy anyja nem tud lejönni a szerekről. Ez csupán a család egyik ága. Apai oldalon ott van Jojo apja, aki fehér, hát finoman fogalmaz a fülszöveg, amikor azt mondja, hogy apai nagyapja nem fogadja el a fiút. Anyjuk "a nigger szajha", aki tönkretette a fiuk életét. Nem mondhatnám, hogy nem utáltam azt a családot...

Egészen addig a napig élnek ebben a megszokott kis világukban, amikor apjuk, Michael kiszabadul a börtönből. Leonie, Jojo-ék anyja útnak indul a három év után szabaduló Michael-ért, és persze a két gyereket is viszi a hosszú autóútra.

Innentől egy érdekes utazás veszi kezdetét. Na volt itt minden: drogok, csempészés, rasszizmus, bűnözés, erőszak, betegség, halál, összetartás, hűség, szeretet. Egy nagyon elcseszett család életéből kapunk egy szép nagy szeletet. Vajon képes egy démonaival küzdő drogfüggő és egy exfegyenc biztonságos életet adni két ártatlan gyereknek? Bár Jojo még csak tizenhárom, talán ő a legérettebb ebben a káoszban, hiszen szüleik még épp csak tanulják, hogyan is kéne gondos, felelős szülőnek lenni.

Az utazás során Jojo-t Pop múltja kísérti. Szó szerint, ugyanis felbukkan Pop fiának szelleme, valamint Richie szelleme, aki rettentő fiatalon halt meg, még tinédzser évei alatt, amikor még Pop is csupán húsz éves volt. Ezek a kísértetek elkalauzolják a fiút amerikai dél történelmének sötét éveibe. Ám számos érdekes, hasznos és fontos dolgot tanítanak a fiúnak, főként a családi kapcsolatokról, az összetartásról, a szeretet erejéről, és sajnos az erőszakról is, gyűlölet-bűncselekményekről, a halálról.

Egy rettenetesen nehéz téma, egy nagyon érzelmes, szívszaggató, megdöbbentő történettel, amely beszippantja az olvasót és nem ereszti. Még akkor sem, amikor fájdalmas, szomorú vagy zavarbaejtő, lehetetlen letenni. A szerző hihetetlen érzékkel adja vissza a déli hangulatot, Pék Zoltán pedig kiváló munkát végzett a fordítással. Egy történet, melyben három generáció életének alakulását ismerjük meg. Találkozunk a múlt igazságtalanságával, miközben a jelen, s a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Nem árt egy csomag zsebkendővel is készülni az olvasáshoz.

Próbáltam meghatározni a könyv műfaját, de igazából mindenből van benne egy kicsi és ettől lesz érdekes, izgalmas, szomorú és gyönyörű is egyben Jojo története. A fülszövegben a kiadó szépen felsorolta milyen műfajokból áll össze ez a regény, jobban biztosan nem tudnám, szóval íme:

"Jesmyn Ward  Hallgasd a holtak énekét!  nagyszabású családtörténete az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem sorolható elegye, egy modern remekmű."

hallgasd_a_holtak_eneket_b1.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

Az eddig megjelent KULT Könyvekért: kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8514239703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása