Amikor a költő és a zenész közösen alkot valami egyedit

2018. október 19. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Szűcs Krisztián - Szálinger Balázs: Ennyit tudtunk segíteni (CD melléklettel)

"A magyar költészet és a zene mindig is társak voltak – de a Szűcsinger valami egészen más. A zene itt rangján kezeli, de nem tiszteli túl a verseket, nem csupán tolmácsolója a versnek, hanem veleszületett testvére, új esélye is."

43450145_2386528821358797_426293951012536320_n.jpg

Mi történik, ha két tehetséges művész összeáll? Megszületik az Ennyit tudtunk segíteni. Szűcs Krisztián zenész, énekes és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő már évek óta közös sorozatukkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Ekhós szekereken járják az országot, időnként pedig barátaikat is bevonják a bulikba.

Duójuk a költészet és a zene viszonyának új, mégis hagyományos világát idézi. A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában megjelent kötet egy színes válogatás, amelyben a kötethez mellékelt lemez anyagai kaptak helyet, valamint Szűcsinger műsorából számos szöveg, rajongókkal készített interjúk, fotók és egy Szűcsinger-térkép, amelyen láthatjuk a duó országjárásának állomásait.

Az urakat sok minden megihlette az elmúlt években. Többek között a szerelem, a világháború fájdalma, egy jó bor vagy egy falusi kultúrház mérete. A következő Villányi borok előtt tisztelgő nóta is helyet kapott a lemezen, a kötetben. Szerintem nagyon fülbemászó, de döntsétek el ti. :)

A kötethez mellékelt lemezen tizenhat dal kapott helyet. Ezek főként saját szövegek, de híres magyar költők, Karinthy, Petőfi, Kosztolányi, Háy János műveinek felhasználásával íródott dalok is hallhatóak a lemezen, melyek közé prózai betéteket ékeltek.

Többek között olyan ismerős versekkel találkozhattok újjászületett formában, mint Kosztolányi Dezső: Ének Virág Benedekről, Petőfi Sándor: Javulási szándék és Karinthy Frigyes: Dr. Ugyanaz. A legtöbb dalban a duó köszön vissza, de vendégelőadóként megszólal Bödőcs Tibor és Kovács Krisztián is.

Ha pedig kedvet kaptál, hogy jobban megismerd őket és élőben szeretnél találkozni a két művésszel, akkor látogass el október 21-én a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárra a Várkert Bazárba Budapesten, ahol 18:30-kor kezdődik a Szűcsinger popzenei koncert, irodalmi est, kabaré és paródia. A rendezvényre a belépés díjtalan!

Az eseményről további részletek Facebookon, kattints!

unnamed_5.jpgA könyvet a Rózsavölgyi és Társa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva elérhető a kiadó honlapján a kötet kedvezményes áron!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6114299179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása