Egy romantikus őszi úticél: Firenze

2018. november 01. 07:24 - GReni

Firenze egy élő műalkotás. Egy napsütéses, romantikus, reneszánsz pompában fürdő város, mely műalkotások és történelmi emlékek tucatjaival várja a látogatókat. Hangulatos szűk utcák, a zöldellő Arno-folyó, valamint gyönyörű múzeumok és templomok sokasága ejti ámulatba a látogatókat. Nem véletlen, hogy a legtöbb toplistán szerepel a világ 10 legszebb városa között. Nézzünk meg néhány kihagyhatatlan látnivalót eme mesés városból.

540256.jpg

Akik szeretik elkerülni a nagy tömeget és a forróságot sem kedvelik igazán, azoknak egy őszi fizenzei kirándulás tökéletes időtöltés. Novemberben az átlaghőmérséklet 20 fok, ami ideális egy kis városnézéshez. A Toszkán régió székhelye és egyben kulturális központja közkedvelt az utazók körében. A reneszánsz bölcsőjeként is emlegetett város az Arno-folyó két partján, annak gyönyörű völgyében fekszik és számos látnivalót rejt. Kihagyhatatlan például a történelmi városrész, mely 1982-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára is, de Firenze '86-ban pedig elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

ponte-vecchio-firenze1.jpg

A város leghíresebb látnivalója a Ponte Vecchio, azaz az Öreg híd, mely a világ egyik leghíresebb hídja, valamint a legrégebben álló híd Firenzében. Az Arno folyó felett átívelő híd a 14. század óta biztosítja a közlekedést, annak ellenére, hogy legtöbben turisztikai látványosságként ismerjük. Évente milliók érkeznek a városba, hogy megcsodálják a hidat, melynek az egykor az oldalaihoz épített műhelyeiben a mai napig ötvösök és aranyművesek szolgálják ki a vásárlókat. Ráadásul a híd a történelem egy olyan darabkája, mely a városban egyedüliként élte túl a második világháború pusztítását is.

20150512-img_1201.jpg

Miután megnéztük a hidat érdemes ellátogatni a közelben fekvő Palazzo Pittihez, mely egészen az 1910-es évek végéig uralkodói rezidenciaként funkcionált. Mára azonban a város legnagyobb múzeum-együttese. Olyan nagy művészek, mesterek alkotásait nézhetitek meg itt, mint Raffaello, Tiziano, Sarto és még sokan mások. A Pitti Képtáron és számos múzeumon kívül, mint például Kocsimúzeum, Ezüstmúzeum, Porcelánmúzeum, Modern Művészetek Múzeuma megtekinthetőek az egykori királyi lakosztályok és számos egyéb kiállítás is. A Mediciek által gyűjtött műkincsek egész garmadája található itt.  

boboli-garden-in-florence.jpg

Az bizonyára senkit nem lep meg, hogy a Pitti-palotához egy mesés kert is tartozik, ez a Boboli-kert (Giardino di Boboli vagy Giardino dei Boboli). Ez a széles, kavicsos utakkal átszőtt kert az első és legismertebb 14. századi itáliai park. Gyönyörű szobrok, szökőkutak, tavak, amfiteátrumok, lugasok, mesés fasorok, virágok és mesterséges barlangok látványát élvezve sétálhatunk, ráadásul pazar városra nyíló kilátása miatt kihagyhatatlan látnivaló. Egy páratlan kertművészeti múzeumként is tekinthetünk erre a különleges parkra. 

51485-412356937.jpg

A városban járva lehetetlen nem észrevenni a házak közül kiemelkedő Santa Maria del Fiore székesegyházat, mely nem csupán Firenze, hanem egész Olaszország legnagyobb temploma. A 8300 négyzetméter alapterületű és 107 méter magas dóm a város legmagasabb épület és egyben jelképe is. A dóm már önmagában is látványos, fenséges, fényét csak tetőzi, hogy olyan művészeti alkotások otthona, mint Giorgio Vasari freskói, valamint különleges ólomüvegek, mozaikok és szobrok tarkítják. Ráadásul nem csupán a dómot találjuk itt, hanem egy egész komplexumot, melynek része a keresztelőkápolnaként használt Battistero és az ország legszebbnek tartott harangtornya, a Campanile is.

f_12081709_1.JPG

Egy tágas, hangulatos tér, a Piazza di Santa Crocén áll a világ legnagyobb ferences rendi temploma, a Santa Croce (Szent Kereszt). A templom falait neves művészek, többek között Giotto és Peruzzi freskói díszítik, de itt található Donatello 1425-ben készült feszülete is. A templom Firenze nagyjainak végső nyughelye. Itt található Macchiavelli, Michelangelo, Gioachino Rossini, Lorenzo Ghiberti, Galileo Galilei és Leonardo Bruni sírhelye is. Valamint egy jelképes sír Danténak, aki Ravennában nyugszik. Egyszerű díszítése, a fehér-zöld márványlapok tökéletesen harmonizálnak a tőle csupán 800 méterre található dóm burkolatával. A gótikus, a reneszánsz és a neogótikus stílusjegyek keveredésének köszönhetően egy különleges látványt nyújtó templom, amit muszáj megnézni.

Ez csupán öt a számos látnivaló közül, de ha Firenzébe látogattok ezeken túl mindenképp nézzétek meg a robosztus Pallazo Vecchiot, az Uffizi-képtárat, a Palazzo del Podesta-t, Dante szülőházát, a Palazzo Spini-Feronit vagy menjetek el a város egyik kilátóhelyére, a Piazzale Michelangelo-hoz, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a városra.

Kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy egy másik gyönyörű városra is? Mit szólsz Velencéhez? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3114259633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása