Esport: a világ egyik legnépszerűbb sportja

2018. november 19. 00:16 - GReni

Mit lehet elmondani a világ egyik legnépszerűbb sportjáról?
Közel 400 milliós közösség,
millió dolláros nyeremények,
világszerte több tíz millió néző,
megtöltött hatalmas arénák,
elszánt, szenvedélyes sportolók.
Igen, ez az eSport.

5b0ea35966a97c4350d63909.jpg

Kezdjük a legfontosabbal: mi is az eSport?

Az eSport az elektronikus sport rövidítése. A résztvevők profi módon, versenyszerűen foglalkoznak videojátékokkal. Ők az esportolók, akik a rendes sportolókhoz hasonlóan szponzori fizetésekből illetve a versenyeken nyerhető összegekből élnek, nem egyszer millió dolláros nagyságrendű összdíjazásos versenyeken indulnak. Olyan játékokról beszélünk, amelyekben az emberi teljesítőképesség összemérhető. Tökéletes példa arra, amikor a szórakozásból tudatos tevékenység válik. 

Az első rendezvényt '72-ben a Stanford Egyetemen tartották. Csupán néhány száz hallgató vett rész, a díj is elenyésző volt, egy Rolling Stone magazin éves előfizetése volt a tét. 30 évet kellet várni, hogy elinduljanak komolyabb bajnokságok, mára pedig még világbajnokságot is rendeznek, az eSport közösség pedig mintegy 400 millió főt számlál. A népszerűség millió dolláros iparággá tette az eSportot. Rengeteg pénz van benne, ezt a legjobban az átlagos díjazások és a megtöltött arénák igazolják: a győzelemért a csapatok átlagosan 2-300 millió forintot zsebelnek be. 

Nem minden PC és konzoljáték lesz világhírű, de vitathatatlanul a legnépszerűbb eSport játékok közé tartozik a Counter-Strike, a Call of Duty, a StarCraft és a League of Legends.

Pár évtizede még szerintem senki nem gondolta, hogy a számítógépes játékokra épülő versenyek a pár ezres nézőszámtól képesek eljutni odáig, hogy stadionokat, hatalmas arénákat képesek megtölteni rajongókkal, ráadásul online már több száz milliós nézőszám a jellemző. A népszerűsége pedig napra napra megállíthatatlanul növekszik.

3199cc2a-24da-11e8-b079-e65f92ed111a_1280x720_152453.jpgFotó: Dickson Lee, scmp.com

Megmondom őszintén nem nagyon foglalkoztam eddig a kérdéssel. Tudtam, hogy létezik, de sosem vonzottak ezek a játékok. Akkor kezdett el érdekelni, amikor az idén egyre több helyen merült fel, hogy a versenyszintű videojátékozás kerüljön be az olimpiai műsorba. Majd minap párom említette a megtöltött arénákat és bevallom elképedtem. Mert az, hogy valaki lefut egy maratont vagy lenyűgöző mozdulatokkal viszi le a pástra ellenfelét, abban legtöbben látják a munkát. El tudjuk képzelni hány órányi edzés, minden nap kőkemény munka és hihetetlen kitartás, koncentráció kell hozzá. Ugye? De mi a helyzet az eSporttal? 

Számomra a barátokkal leülünk játszani rész még okés is, hisz nekünk is van konzol otthon, időnként le is ülök játszani, hol egyedül, hol a párommal, de nem tudom elképzelni, hogy élvezetet tudna nyújtani számomra, hogy nézem, ahogy mások játszanak. (Ezt le is teszteltem, 5 perc után kikapcsoltam a videót, bocsi, ezt nem nekem találták ki.) Szerencsére nem vagyunk egyformák, különben nem létezhetne ilyen sikeresen az eSport.

Ám ahogy kicsit kutakodtam a témában, rá kellett jönnöm, hogy nem kevés munka van ezek mögött a profi eSportolók mögött. Napi 8-10 óra játék, folyamatos koncentráció, rengeteg áldozat, kitartás, alázat, szenvedély, odaadás. Mentális felkészültség elengedhetetlen, ráadásul a fizikai állóképesség is fontos, hiszen az akár több napig tartó versenyeket is bírniuk kell a játékosoknak. Arról nem is beszélve, ha például egy arénában több tízezer ember előtt kell játszani, akkor sem vonhatja el semmi a figyelmed. Ráadásul ezeknél a játékoknál nem csak ügyességre, koncentrációra, gyakorlásra van szükség. Sokszor a profi stratégiai gondolkodás és gyors reagálás teszi a győztest.

Ti mit gondoltok a témáról?

Kövessetek minket a Facebookon is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3214351793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alalala 2018.11.20. 10:18:23

"Pár évtizede még szerintem senki nem gondolta"
Pár évtizete még én sem gondoltam volna (hát még a szüleim..), hogy mikor suli után leültem a gép elé "csé"-zni, akkor épp (e)sportoltam :D
Olyan kiváncsi lennék, hogy mi lesz ezekből az emberekből. Egy viszonylag kis réteg az, aki meggazdagodik belőle. Normális megélhetést sem hiszem, hogy olyan sok embernek biztosítana. Mi lesz a többiből? Aki napi 8-10 óra játékkal nő föl, az nem sok - játékon kívüli - tudással rendelkezhet. Ha megreked középszinten, akkor mit tud magával kezdeni? Edzőnek megy, mint a hagyományos kiöregedett sportolók? Vagy tanácsad´ónak? Vagy megy a gyárba`? Opciónak el tudom még képzelni a youtuberkedést, de annyi embert az sem tart el ¯\_(ツ)_/¯

A nép fia 2018.11.20. 10:49:39

Évekkel ezelőtt szerveztem LAN partykat, kb. 8-12 géppel, mikor hogy. Akkor sem értettem, hogy mitől buli nézni a másikat, ahogy játszik, pedig zsúfolásig megtelt a helyszín. Én azt láttam, hogy sok csokit, chipset és kólát el lehet adni, meg gamer egeret, billentyűzetet, drága headset-et. :D

Eleve a multiplayer játékok sosem érdekeltek, kb. a Mortal Kombat 2 után semmi nem hozott lázba, még a WoW sem. Kipróbáltam több MMO-t, multiplayer stratégiát, versenyeket, FPS-eket, de egyszerűen nekem nem adta.

De azt még meg tudom érteni, hogy összeülnek haverok, mint a LAN party-n is, hogy kicsit zúzzák egymást. Annak van közösségépítő jellege. Már az is érthetetlen, hogy miért buli egy tök idegen ellen játszani, aki mondjuk Ausztráliában, Berlinben, Zimbabwéban van... Ott már semmi interakció (a mikrofonba anyázás nem az) nincs. Aztán jött ez, hogy nézni másokat, ahogy játszakan... órákon át, steamelt videókban. Ne már.

Persze, ilyenkor lehetne azt mondani, hogy focit nézni is ugyan az: mások játszanak, az ember meg nézi őket tv-ben, stadionban, mikor hol.

Ki tudja, hol az igazság? :)

Melki 2018.11.20. 15:43:26

@alalala:
Ugyanez igaz gyakorlatilag az összes sportra, egy szűk réteg nagyon jól keres, a túlnyomó többség nagyon keveset vagy semennyit.

Egyébként általában elég sok hasznos skillt felszednek közben, stratégiai érzéket, csapatban dolgozás miatt sok soft skillt, streamelés miatt előadói skillt. Gyakorlatilag az összes streamel és eleinte a videóikat is maguknak szokták vágni (mielőtt nagyok lesznek és lesznek editoraik), illetve népszerűsítik magukat.

Értelemszerűen aki beleöl pár évet és nem jut vele sehova megy mást csinálni, akinek bejön és adott esetben több százezer dollárt keres meg bőven szerez annyi tartalékot, hogy később új dologba kezdhessen.

Egyre több youtubeer publikálja, hogy mennyit keres, a legnépszerűbb LoL streamerek is simán megközelítik akár a millió dolláros bevételt is, ami egyébként 3-4 különböző helyről jön össze, tehát annyira nem függnek 1-1 platform bevételétől.
süti beállítások módosítása