Terítéken a Világegyetem!

2018. december 13. 07:57 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Neil deGrasse Tyson: Terítéken a Világegyetem

A világ kedvenc asztrofizikusa ezúttal érthető és tömör bevezetést kínál az asztrofizika rejtelmeibe azoknak, akik túlságosan elfoglaltak, hogy előadásokon, tankönyvekből vagy sokszor unalmas dokumentumfilmekből tájékozódjanak. delicate-arch-896885_1920.jpg

Az ​elmúlt években nem telt el úgy hét, hogy ne hallottunk volna a vezető hírek között valamilyen új kozmikus felfedezésről. Úgy tűnik, a nagyközönség őszintén érdeklődik a csillagászat iránt. Ezt bizonyítja például a tudományos tévéműsorok emelkedő nézettsége, de az is, hogy a producerek és rendezők, valamint a neves színészek közreműködésével készült tudományos-fantasztikus filmek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 
Bár napjainkban sok tudományterület felszálló ágban van, a legmagasabbra mégis az asztrofizika csillaga emelkedett. Hogy miért? Tyson szerint a válasz egyszerű: mindenki nézett már fel a csillagos égre azon töprengve, hogy hogyan működik a mindenség és hogy hol is van a helyünk a világegyetemben. 

Ebben a vékony, de annál velősebb könyvecskében Neil deGrasse Tyson, aki kétségkívül a legkedveltebb ma élő asztrofizikus, tizenkét fejezeten keresztül vezet minket végig gyakorlatilag az egész Világegyetemen. Kezdi a Nagy Bummal, és másodpercről másodpercre elénk vetíti, mi történt... mit másodpercek... milliomod másodpercek történetét meséli el. Nem gyerekeknek szólóan, de egyértelműen laikusoknak, olyan embereknek mesél, akik időhiány vagy bármi miatt nem sokat tudnak az Univerzum viselt dolgairól, a kémiáról, a gravitációról, az időről, a fényről, sötét anyagról, sötét energiáról, vagy rólunk, emberekről. 

"A földi autópályákon való gyorshajtásos esetekkel ellentétben a fizika törvényeiben az a nagyszerű, hogy a betartásuk nem igényel rendfenntartó szervezeteket és intézkedéseket, még ha egyszer volt is egy pólóm, amelyen a következő figyelmeztetés volt olvasható: „Engedelmeskedj a gravitációnak!” 
Minden eddigi vizsgálat arra mutat, hogy az ismert fizikai állandók és a rájuk hivatkozó fizikai törvények sem időben, sem térben nem változnak. Valóban állandók és egyetemesek."

Neil deGrasse Tyson rendezvényeken, fotózásokon előszeretettel jelenik meg valami elképesztően színes, világűrmintás mellényben vagy nyakkendőben. :)

Informatív és rendkívül érdekes könyv, amit az is élvez, aki még sosem olvasott hasonlót, és az is, akinek van némi alapismerete a témában. Történetei közben pedig a megszokott módon ismertet egy-egy elmélet születési körülményeivel, néhány tudós életével, egyszóval egy tőle megszokott, rendkívül tudásgazdag, de szórakoztató és humoros könyvet tesz le elénk. Aki ismeri a műsorát vagy olvasott már tőle, az tudja, mire számíthat. Aki pedig nem, annak tökéletes kezdet lesz ez a könyv. Olyan dolgok ezek, amiket nem csak érdemes tudni, de rá fogunk döbbenni, hogy még többet akarunk. 

A könyv magyar címe egyébként az egyik fejezet címe lett, eredetileg azonban Astrophysics for People in a Hurry - vagyis nagyjából Asztrofizika rohanó embereknek. Számomra a legérdekesebb rész talán az volt, amikor a Nagy Bummtól kezdve elemezte, mi történt, majd pedig az, hogy hogyan jöttek létre a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek. Hogy miféle véletlenek vezettek odáig, hogy egyáltalán ezek létrejöjjenek. Ez a momentum ismét ráébresztett arra, amit már rég tudok, de mégis mindig rácsodálkozom. Arra, hogy minden egyes sejt, minden egyes apró kémiai elem, ami engem alkot, valaha egy csillag közepében született. És arra, hogy bár ezt még nehezebb elképzelnünk, nekünk, önhitt lényeknek:  igenis véletlen az, hogy létezünk. Semmi ok, semmi cél nem vezérelt semmit és senkit, nem okkal és nem céllal jöttünk létre, nem egy mindenható teremtő keze által, hiszen pusztán a véletlennek köszönhető az is, hogy egyáltalán a minket is alkotó és az életünket, mi több, a bolygónk létét lehetővé tévő elemek létrejöttek. Ha erre ráhelyezünk egy mindenhatót, az semmilyen kérdést nem fog megválaszolni, sőt: csak még több és még fajsúlyosabb kérdést vet fel. 

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, a kiadótól.

Mi tegyél, ha felfal egy fekete lyuk?

Kövess minket Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9014462244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András9090 2018.12.13. 17:57:05

Ez a kis könyv megalapozza az olvasó asztrofizikai műveltségét, és nem titkolt célja, hogy meghozza a kedvet ahhoz, hogy elmélyüljünk a világegyetem megismerésében.
süti beállítások módosítása