A világ titokzatos megfigyelői, akik egykor emberek voltak

2018. december 16. 05:39 - Carbonari

Könyvajánló - Brandon Hackett: Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról

itengepei.jpgA világ titokzatos megfigyelői, akik egykor emberek voltak. 
Megborzongtál a címtől, mi? 

Az Agave Könyvek Kiadó Brandon Hackett Isten gépei 
című munkáját kiadásának tizedik évfordulójára újra 
kiadta, jelentősen átdolgozva, felújítva, négy új novellával kiegészítve. 

2028-ban volt egy úgynevezett Ugrás elnevezésű kozmikus esemény, amelynek során a Föld a nap helyett egy vörös törpecsillag körüli pályájára kerül. A magyar szereplőkkel, magyar helyszíneken játszódó sci-fi egyfajta jövőszimulációk sorát veti fel a könyvben, egy olyan bolygón, ahol a Föld fele örök sötétségben marad. A pusztulás után megmaradt emberek újra felépíteni próbálják a civilizációt, miközben alig van igazi választási lehetőségük a meglévő, egyelőre ismeretlen környezeti feltételek mellett. Az eseményeket jóformán csak követni lehet, rugalmas reagálóképességgel, alkalmazkodóképességgel. 

A törpe vörös körül keringő emberiség sorsát követve láthatja az olvasó, mennyire képesek kihozni az új helyzetből a a legjobbat, de olyannyira, hogy 20 év múlva az új világ már a közelgő technológiai szingularitásra készül fel. Erről azt érdemes tudni, hogy a fejlődés elképzelhetetlenül felgyorsul, sőt, a mesterséges intelligenciák túlhaladják az emberi értelmet. A történetet és a főszereplőt, a genetikailag módosított budapesti lányt, Szófiát követők kénytelenek kilépni komfortzónájukból és rájönni arra, hogy az embert saját istenévé avathatja tudása - avagy el is pusztíthatja.

A szerző, Brandon Hackett (Markovics Botond)
markovics.jpg

Kerti Szófia pedig csak dolgozgat saját kis miliőjében, és alig látszik észrevenni azt a tényt, hogy újabb katasztrófa felé halad a világ. Elérkezik a pont, amikor bizonyos tényekből kénytelen rádöbbenni, hogy létezik egy nagy Manipulátor, hogy a Föld 2028-ban megsokszorozódott, hogy azok közül a legtöbb szintén hasonló irányban fejlődött, mint az ő világa, de fel is élte önmagát az anyagmanipulációval, amellyel Szofi is dolgozik. Innen szép nyerni, nem? És akkor még titokzatos felfedezők is képbe jönnek, akik valaha szintén emberek voltak (WTF?) és arra keresik a választ, hogy a bánatban történt meg az Ugrás. Szófia pedig, mint valami kísérleti egér, a Föld jövőjének küzdelmében találja magát. Ja. A kellős közepén.

A tíz évvel ezelőtt kiadott kötet jelentős átdolgozás utáni és négy novellával kiegészített változatát tartja kezében az érdeklődő. Ez utóbbiak - amelyben találkozni lehet egy megszállott MI teremtővel, egy írószoftverekkel versenyző íróval és a távoli jövő mesterséges isteneivel - kicsit más szemszögből tesznek hozzá a regény fő szálához, ahhoz szervesen kapcsolódnak, de mindig más és más aspektusát emelik ki a történteknek. Egyszerre simít és durvít elgondolásokat, emel ki vagy süllyeszt mélyre gondolatokat.

Röviden? Öröm volt olvasni. Pláne, hogy elsőre ezt olvastam el és nem a régebbi kiadást. Sci-fire cirka 4 éve kattantam rá - képzelheted, milyen mennyiségű behozni valóm van a témában.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be őket!

istengepei.jpg

 

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

Kövess minket Facebookon!

2117 - emberek és idegen fajok együttélése, akik mellesleg mind utálják egymást - érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9814474598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása