A könyv, amivel beleshetünk a színházi kulisszák mögé

2018. december 27. 09:12 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Róbert Katalin: 6 hét a világ

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?theatre-430552_1920.jpg

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget. 
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében… 
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie. 
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban? 
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?

Nelli épp megszerezte a diplomáját, és "sajnos" lemarad egy lehetőségről, amit inkább az apja erőltetne rá. Nelli álma ugyanis a színház. Itt kapcsolódunk be a történetbe, Nelli az első napjára készül mint gyakornok, abban a színházban, ahol első nagy szerelme, K.M. már színészkedik. Persze akad a gyakornokok között olyan, aki rögtön a barátja lesz, meg olyan, aki az elejétől ellenszenves, akad kedves, vicces srác, és közelről láthatjuk, hogyan is működik egy színház. Eközben Nelli megpróbál a sztár K.M. közelébe férkőzni, de végül semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezte.

Róbert Katalin

"– Ha egyszer viszontszereted őt, mondd el neki. Mondd el úgy, hogy elhiggye. 
– És azt hogy kell? 
Ancsa megrázta a fejét. 
– Azt neked kell érezned."

Meglepett ez a könyv, már én is alig vártam, hogy végre "találkozzak" K.M-mel, erre amikor végre valahára megszólal, akkora bunkó, mint a ház, és máris leírta magát nálam a stílusával... gondoltam, ebből mi lesz... De Róbert Katalin nem okozott csalódást, még ha a hősszerelmesnek gondolt srác okozott is. Nelli is ráébredt idővel, hogy ez a fiú nem az a fiú. Vagy talán sosem volt az, hiszen sosem ismerte meg igazán. Csak elképzelt magának egy ideált, amit ő testesített meg - aztán koppant. 

A könyv nagyon jól bemutatja, mi is történik egy színházban, hogy marad életben, hogyan zajlanak a belső dolgai, a próbák, a tervezés, a rendezés, egyebek. Közben rengeteg dologról mesél nekünk, az első szerelemről, annak az elsöprő, évekig álmodozásra késztető mivoltáról, a barátságról, a befolyásról, a pénzről, a külvilág hozzáállásáról a színházhoz, a szülői elnyomásról, amely a "de hát én csak a legjobbat akarom neked, kislányom"-színű csomagolópapírba van szépen betekerve. Nagyon jó kikapcsolódás volt olvasni, és a betekintés is nagyon tetszett a kulisszák mögé, ráadásul a szereplőket is megkedveltem. Az első olyan magyar regény, ami itt is játszódik, Budapesten, most, ma, és ez a legkevésbé sem zavart, sőt, jó volt teljes valójában magam előtt látni a városrészeket, melyeket megemlített, hihető volt a történet is. 

"Nelli azért volt képes akár tízszer is megnézni egy előadást, mert minden egyes este egyedi, soha vissza nem térő pillanatokat rejtett. Értette, hogy mások mit élveznek abban, ha egy film jeleneteit már kívülről fújják, ha előre röhögnek egy grimaszon, de neki sokkal izgalmasabb volt élvezni az apró különbségeket, azt, amitől egy-egy előadás egyszeri és megismételhetetlen."

Sosem voltam akkora színházmániás, mint Nelli pl., ritkán járok színházba, de esküszöm, ez a könyv kedvet hozott rá, hogy megnézzek pár előadást. :) Emellett a legjobban két dolog tetszett: ahogyan az első (vagy bármelyik elsöprő, de plátói) szerelmet bemutatja és magyarázza, és ahogyan Nelli édesapját megjeleníti, és vele egy fontos üzenetet, egy fontos dolgot, amin változtatnia a kéne a szülők többségének. Csak ajánlani tudom Róbert Katalin könyvét, amely Vörös pöttyös lett, de sokkal szórakoztatóbb és komolyabb a témája, mint a legtöbb Vörös pöttyösnek.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, a kiadótól.

Érdekel egy magyar szerző műve az álláskeresésről?

Kövess minket Facebookon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6114514408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása