Meghalni, mielőtt élnél? Modern karácsonyi mese fiataloknak

2019. január 06. 05:42 - Carbonari

Könyvajánló - Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase!

karenek.jpgTök ciki, maradjunk annyiban, ha a címben foglaltak bekövetkeznek. 
Amúgy is igazságtalan: mit tehet egy önfejű, sőt, üres fejű divatbaba 
a sorsa ellen, ha csak 17 éves összesen, anyja meghalt, apja pedig 
képtelen jó irányba fordítani csemetéjét?

Mert ez a helyzet a Maxim Kiadó Dream válogatásában megjelent Vigyázz Holly Chase! című művel, amelynek írója Cynthia Hand. Ugyanis a cselekményben minden évben újra játsszák Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikusát, méghozzá 21. századi valóságra ráhúzva, természetesen időközben elhunytak tevőleges részvételével, akik mintegy kvázi büntetésből élőhalottként abszolválják a témát mások épülésére. (Nem árt ismerni Dickens klasszikusát a könyv vezérfonalának átéléséhez.)

Holly Chase tehát 17 éves ifjú leányzó, aki üresfejű divatbabaként mindent a trendi fogalmának rendel alá, mióta anyja meghalt. Régi barátnője éppen a sekélyességéért dobta, amit természetesen senkinek sem vallana be, így azt híreszteli az üggyel kapcsolatban, hogy neki lett elege az egészből. Restelli kicsit magát érte és nem is nagyon érti, hogyan lehetett őt (őőt?!) dobni egy barátságból, de hamar megfeledkezik az egészről, hiszen ott van neki a közösségi média, ahová élete minden trendi percét felteszi és behabzsolja az érte járó lájkokat.

Aztán egy éjjel, igen, karácsony éjjel meglátogatja őt három szellem, akik elé tárják, ahogyan anno Dickens Karácsonyi ének uzsorásának, Ebenezer Scrooge elé is, hogy mennyi elszalasztott alkalma volt jót tenni és ő mégsem cselekedett helyesen. Itt az utolsó óra, amikor megváltozhat, különben... Holly előbb megijed, majd úgy van vele, ez csak egy álom - unottan halad stációról stációra, és amikor felébred, esze ágában sincs megváltozni, fikarcnyit sem. Ezért aztán, annak rendje-módja szerint pár nap múlva, ahogy a szellemek mutatták neki, meg is hal.

A szerző, Cynthia Hand
cynthia.jpg

Az az, ez így nem egészen igaz. Nem meghalt, illetve, de, a külvilág számára igen, meghalt, ugyanakkor bekerül abba a társaságba, akik továbbviszik a Karácsonyi ének hagyományát. Különleges képességekkel bíró emberek csoportja ez, akik mindenféle kütyükkel megerősítve vonalaikat,  évről évre kiválasztanak egy lehetséges  Ebenezer Scrooge tulajdonságokkal rendelkező egyént. Őt, cselekedeteit, élete fordulópontjait az év folyamán feltérképezik, majd a megismerési egyenletben mindenféle támpontokat figyelembe véve, karácsonykor igyekszenek jó útra téríteni, jobb belátásra bírni három szellem képében. Aztán vagy sikerül, vagy nem. 

Holly tehát ebben a társaságban "dolgozik", fásultan vonszolja át magát az éveken, tudomásul véve, hogy ez az ő személyes pokla. Nem örül semminek, nem haragszik semmiért, éli egy kis New Yorki lyukban az életét, nem öregszik, nem lesz fiatalabb, semmi nem történik vele, egyszerűen csak vegetál. Nem örül a karácsonyi szellemesdinek sem, ha sikerül valakit megmentenie önmagától, jó, ha nem, úgyis jó. Költekezni sem költekezhet, mert pont tékozló előéletére tekintettel nem engedélyeznek neki nagy fizetést. Mindenesetre kezdi felfedezni, mekkora balfék is volt ő életében és meg-megmozdul a lelkiismerete élete egy-egy epizódjának felidézésekor.

Amire alapozva lett a mű: Charles Dickens Karácsonyi ének című munkájárakaracsonyenek.jpg

És ekkor, a hatodik megkezdett évében Holly Chase kap egy személyi asszisztenst (ez fontos!) és egy korban hozzáillő, szívdöglesztő Scrooge  jelöltet. Innentől minden felgyorsul, a cselekmény is, nemcsak Holly szívverése. Mert olyan nincs, hogy egy Karácsonyi énekben a szellem szerelmes legyen abba a személybe, akit karácsonykor kísérteni szándékozik. Már pedig Holly szerelmes lesz és innentől minden sokkal bonyolultabbá válik, hogy a végén egy óriási csavarral mindent és mindenkit meglepjen a történet.

Hát igen. El kell, hogy mondjam, így túl az ötvenen nem zsánerem az ifjúsági irodalom, így erősen komfortzónámon túl került a kezembe a kötet. Remekül voltak lefestve a fiatal Holly Chase rebbenő érzelmei, igen, emlékeimben még élénken felidéződött a sorok alapján a hogy lehetne találkozni a nagy ővel, de úgy, hogy véletlennek tűnjön és adni a flegmát, nehogy eláruljam magam, mennyire veszkődök én is érte, igen, ott volt a szöveg. Olyannyira bejött a mű, hogy hajnali negyed négykor kénytelen voltam letenni a könyvet, hogy elég, muszáj aludni valamennyit.

holly.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Érdekel egy kis időutazós történet? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3014535228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása