Mindenki meghal. Ennyi. Vagy nem.

2019. február 23. 05:26 - Carbonari

Könyvajánló - Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága

robot_2.jpgAhogy a címben is utaltam rá: mindenki meghal,
így kezdődik Frank Schätzing A pillangó zsarnoksága
című mű, amelyben egy világokon átívelő nyomozás
borzolja a nagyérdemű érzékeny idegzetét.

Az Athenaeum Kiadó piacra dobta Frank Schätzing legfrissebb technoeposzát, A pillangó zsarnoksága címmel.

A moly.hu-n annyian fanyalogtak a regény kulcsmomentumain, hogy azonnal tudtam: nekem tetszeni fog.
Ne viccelj, hogyne tetszene már! Amikor ilyeneket olvasok, hogy Ruthnak látszó dolog vállat von, a narancssárga sáv egyszerűen összezsugorodik, szervizrobot járőrözik a gépek körül, kiborgrovarok álcázzák magukat, ember kontra komputer szemszöge, egy gép pusztán azért ébred öntudatra, mert ki akarják kapcsolni,  aztán ott a kapu is, amelynek titka van, történetek, amelyeket mintha őrültek találtak volna ki, a végső konklúzió pedig folyton az, hogy ez itt most vagy X-akták vagy sűrű elmebaj. Ennek tudatában nem árt rugalmasan kezelni a dolgokat. Mert "a pillangó felébred, se nem színpompás, se nem fekete. Önmaga." Értékel, elemez, és már tudja, mit kell megváltoztatni, mit kell megsemmisíteni, mit érdemes megtartani. Ja. A Földön. Valós időben. Vagy nem. Mindenesetre párhuzamos univerzumok és mesterséges intelligenciák között lavíroznak a főhősök.

Onnan indul a cselekmény, hogy Afrikában Joshua Agok őrnagy, dél-szudáni milicista gerillatámadást intéz egy zsarnok ellen, akit nemes egyszerűséggel csak mészárosként ismernek megfelelő körökben. Az őrnagy végigtekint 120 főnyi kis csapatán, és miután nyílt terepen vannak, hálát ad az égieknek a töméntelen mennyiségű páráért, ez az egyetlen, ami elrejti őket az ellenséges hadúr embereinek szeme elől. Végül is semmi különös nem történik, csak egy epizód lenne az egész az Afrika szerte hol itt, hol ott fellángoló polgárháborúk történetéből, amikor... amikor valami izék (bocs, így írja a könyv) szó szerint felfalják őt és az egész csapatot.frank-schaetzing.jpgA szerző, Frank Schätzing

A következő kép már egy szakadék körüli baleset helyszínét mutatja, megjelenik Luther Opuku, Ruth Underwood, akik végigkísérnek bennünket a nagy ívű történeten, hogy bő hatszáz oldallal később megértsük, miért is kellett olyan nyomorultul elpusztulnia Joshua Agok őrnagynak.

Megjelenik Elmar is a színen, aki nem többet tűzött ki célul, mint az emberiség boldogulását, betegségek eltörlését és valamiféle általános jólétet. Hja, de a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve, és ott vérzik el az ötlet, hogy a gép egészen mást gondol jónak, mint egy (az) ember. Így aztán világokon és dimenziókon át lehet próbálkozni, hogy mi lett volna, ha, és szépen minden verziót letudnak hőseink. Hogy milyen eredménnyel? Hááát...

Menet közben  újabb emberek, újabb hősök, újabb világok, mindig jelen lévő mesterséges intelligenciák csatlakoznak be vagy tűnnek el a történetből, hogy az olvasó csak fejét rázva töprengjen: te, várjál csak... most akkor ezt hogy is? De semmi para, a végén minden kiderül. Vagy nem.future.jpgA RAJ írója egy újabb katasztrófa forgatókönyvet teremtett meg, amelyet a 21. század technológiai forradalma ihletett. Te is ebben a világban élsz, pontosan tudod, hogy megfelelő technikai feltételek esetén minden telefonálásod, minden internethálón leütött billentyűd nyomon követhető. Algoritmusok manipulálnak és bírnak rá kevésbé tájékozott vagy minimális önfegyelemmel rendelkező egyéneket olyan vásárlásokra, amely tárgyakat, szolgáltatásokat pár perccel azelőtt eszébe se jutott volna megrendelni, és tulajdonképpen eddig is kiválóan megvolt nélkülük. Ezek nem is olyan kis dolgok, ha belegondolsz. És ha nagyban játszol, politikai választásokat lehet nyerni megfelelő stratégiával létrehozott algoritmusokkal. Itt a szép új világ, a negyedik ipari forradalom - mi választ el hát párhuzamos világoktól vagy mesterséges intelligenciáktól? 10 év? 10 perc? Vagy már benne is vagyunk, csak nem tudunk róla?

Erről szól a mű, a látszólag céltalan ugrabugrálások, tétova események egyfelé viszik a gyanútlan olvasót: olyan sci-fibe, ahol a világokon átnyúló nyomozás alap.

zsarnok.jpg

 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Egy brutális sorozatgyilkos egy izgalmakkal teli krimiben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5514612266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása