Boltosmesék

2019. március 07. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Mosonyi Alíz: Boltosmesék

"Mosonyi Aliz boltosmeséi kortalan klasszikusok,
felnőtteknek szóló különleges történetek.
Mesék azoknak, akik humorra, melankóliára,
vigaszra és ámulatra vágynak."

fokep_28.jpg

Immár negyedik alkalommal jelenik meg ez a különleges történetekkel megtűzdelt kötet a Magvető Kiadó gondozásában. Ezúttal jópofa farzsebben elférő kiadást kaptunk. Bár a könyv először 1997-ben jelent meg, én idén találkoztam vele először.

"TÉRKÉPEK BOLTJAadventure-2528477_960_720.jpg

A Térképek Boltjába bemegy a vevő, elmondja az élete történetét, a boltos meghallgatja, elővesz egy térképet, kitűz rá egy kicsi zászlót, és azt mondja: - Tessék. Ide sodorta magát az élet."

A szerző, Mosonyi Aliz '73 óta publikál gyermekkönyveket (Retekorrú királyÉhes vagyok!OrrolóPimpalin köpenyeMesék BudapestrőlSzekrénymesékBoltosmesék), verseket, melyeket Déry- és IBBY életmű-díjjal is jutalmaztak. Emellett ismertek még színpadi művei, rádiójátékai és animációs filmforgatókönyvei is.

Boltosmesék című kötetében különböző stílusú és hangvételű történeteket találunk, melyek rövidek, különlegesek, némelyik humoros, de akad szomorú vagy épp meghökkentő is, de ami biztos, mind egyedi. És, ha igazán őszinte akarok lenni, nem is biztos, hogy mindegyik mű mondanivalóját sikerült megértenem.

"chess-3894257_960_720.jpgA FELSÉGES FÁTUM BOLTJA

A Felséges Fátum Boltjában sakkozik a Felséges Fátum magamagával. - Pszt! Pszt!  - suttogják a vevők. - Csak nehogy sóhajtsunk, fölsóhajtsunk!"

Azt mondják, hogy vannak írások, amelyhez fel kell nőni, el kell érni egy bizonyost kort, meg kell élni jó pár évtizedet, hogy az ember képes legyen befogadni.  Ebben én nem hiszek, de talán van ilyen is.

"FRISSÍTŐK, ÜDÍTŐK BOLTJAlime-907124_960_720.jpg

a Frissítők, Üdítők Boltjában minden olyan friss! Minden olyan üdítő! A bolti lánykák szaladgálnak frissen! üdítőn! Egy szippantás levegőt? Két szippantás levegőt? A levegő friss! üdítő!"

Az esélyesebb, hogy ezek a mesék egyszerűen nem nekem íródtak. Persze akadt, amin mosolyogtam vagy amiben éreztem a szomorúságot, de volt olyan is, ami semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem.

"hands-731265_960_720.jpgÉLETREVALÓ FÁNKOK BOLTJA

Az Életrevaló Fánkok Boltjában lélekszitán léleklisztet szitál a pék, abból süti a fánkot. Hanem a cukrot hol elfelejti, hol nem, hol tesz bele, hol nem. Jönnek a vevők, kérdezik: – Keserű fánk az élet? Vagy édes? – Én azt honnan tudhatnám – mondja a pék. – Meg kell venni, meg kell enni. Abból megtudhatják."

Mindenesetre érdekes volt olvasni ezeket a szösszeneteket, a kötet néhány története még hatásos is, de még így sem lett kedvenc. Biztosan van, aki szereti ezt a stílust, aki szívesen mereng azon, hogy "vajon mire gondolt a költő". Na, nekik tetszeni fog. :) 

1606773.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

A könyv borítójára kattintva a kötet elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

A süketnéma isten és más bírálatok. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6614661353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása