A félig elfelejtett álmok gyűjteménye

2019. március 10. 07:51 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Paul Auster: Az illúziók könyve

"Ez a töredékek könyve, a fájdalmak és félig elfelejtett álmok gyűjteménye, és ha el akarom mesélni a történetet, magának a történetnek az eseményeire kell szorítkoznom."

lost-places-1798604_1920.jpg

Auster a tőle megszokott stílusban mesél hihető, de elképesztő véletlenekről, olyan világot festve elénk, amelyben bármikor bármi megtörténhet. A könyv narrátora egy professzor, akinek életét csaknem derékba töri egy tragédia: repülőgép-balesetben elveszíti a feleségét és két gyermekét. Ezután mély depresszióba süllyed és egyre sűrűbben nyúl az italhoz. Ebből a kilátástalan helyzetből egy nem várt véletlen rángatja ki: egy évtizedekkel korábban készített némafilm egy-egy jelenete megnevetteti, és felkelti az érdeklődését. Célját vesztett hősünk nyomozni kezd a színész után, és könyvet ír róla. Ezen a ponton veszi kezdetét élete nagy kalandja.

A regényben - ha már az egyik főszereplő színész ugye - fontos szerepe jut a filmeknek, és maga a történet is szinte filmszerűen van megírva. Auster itt is él a szokásos eszköztárával: véletlenek sorozatát mutatja be, de mégis hitelesen. Bármikor bárkivel bármi megtörténhet, bármi olyan, amire legmerészebb álmainkban vagy legszörnyűbb rémálmainkban sem gondolnánk. 

"Feleljen a kérdésre. Hisz Istenben? 
Nem, nem hiszek. Én abban hiszek, hogy az ember minden dolgok mértéke. Jónak, rossznak egyaránt."

Reggelente, amikor felkelek, a macskáim mindig felkelnek velem. Néha dülöngélnek, olyan álmosak, de akkor is megvárják, amíg elindulok. Úgy szoktam elköszönni tőlük, hogy jók legyetek, és ha minden jól megy, délután/este találkozunk. Aztán persze ki tudja, tényleg így lesz-e. Remélem, igen. És bár azt mondom, hogy "ha minden jól megy", valójában nem gondolom komolyan, hogy ne menne jól. Pedig bármi történhet. Oké, repülővel nem valószínű, hogy egy átlagos hétköznap lezuhanok, de számtalan jármű hajthat át rajtam, vagy lehetek épp rosszul - halálosan rosszul - is bármikor. De mint tudjuk, balesetek csak másokkal történnek.

Mi az élet és mi a halál? Mi a különbség a kettő között? Élhet-e, aki már meghalt, és lehet-e valójában halott, aki még él? Egyáltalán: miért élünk? Mi az az egyéni cél vagy ok, ami úgy érezzük, hogy befolyásolja az egész életünket? Mi lenne az, amit ha elveszítenénk, már nem lenne értelme az életünknek? Van ilyen? Ezeket a kérdéseket járja körbe és boncolgatja Auster ebben a könyvében. Hogy igaza van-e, azt nem tudom. De mint mindig, a gondolatmenete nagyon sokszínű és magával ragadó.

Mindig félve veszek kézbe egy Auster-könyvet, pedig az előző hárommal is bizonyította már, hogy igen, ő nekem (is) ír. Nagyon sok író nem nekem ír. Egyszerűen vagy a stílusuk nem az én világom, pedig a történeteik (legalábbis egy részük) tetszene (ilyen Martin és King is pl.), vagy pedig a témáik sem érdekelnek, nemhogy a stílusuk. Auster, noha posztmodern író, teljes mértékben nekem ír. Kevés ilyen van, és nagyon jónak kell lenni ahhoz, hogy egy posztmodern mű nekem tetsszen. Mármint nyilván csak az én mércémmel jónak. A túlságosan elvont dolgokat sosem szerettem. Ő az elvontságot és a hitelességet olyan mesterien vegyíti, hogy egy hamisítatlan, megismételhetetlen austeri világ elevenedhessen meg a könyvek lapjain. 

"A fejében új gondolat fogalmazódott meg, a legőrültebb szeszély, egy olyan kockázatos és önpusztító ötlet, hogy lenyűgözte már az is, hogy egyáltalán eszébe jutott, nem hogy még az érzés, hogy igenis van bátorsága megvalósítani."

A fordítás elsőrangú, Pék Zoltán stílusa is közel áll hozzám, szerettem a saját regényét is - szintén számomra tökéletesen meglepő módon. Nem minden műfordító jó minden műhöz, de úgy érzem, hogy Pék Zoltán tökéletesen ülteti át magyarra Auster képlékeny világát. A 21. Század Kiadó pedig az előzőekhez mérten gyönyörű és igényes kiadásban jelentette meg ezt a regényt. Nem méterre vesszük a könyvet, de ha majd megjelenik a teljes életmű, látványnak sem lesz utolsó a polcon. :)

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Timbuktu - A hűség, amit nem érdemlünk meg

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1814679038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása