Mert minden csavarnak szüksége van egy anyára!

2019. március 27. 07:51 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Láttatok már csavaros steampunk mesekönyvet, ami egy kegyetlen, sötét világban játszódik, de mégis tele van szeretettel és humorral? Elég elképzelhetetlen tűnik, igaz?51549871_299100080753101_6033486211069247488_o.jpg

De nem elképzelhetetlen a magyar írónőnek, Miklós Rékának (alias Bleeding Bride), aki már két kötetet is maga mögött tudhat, de ez az első különleges mesekönyve Valeria Screwy néven.

Láttál már olyat, amikor sűrű köd telepszik a tájra? Picit ijesztő, ugye? A köd sok mindent elrejthet a szemünk elől – többnyire hétköznapi dolgokat, ám olykor egészen meglepőeket.
Ez a mese olyan világba hív, melyet ködburok takar, sűrű leplét csak néha-néha töri át a napfény. Ám ha vizsgálódunk kicsit, sok érdekességre lelhet a kíváncsi tekintet.
Vajon mit keres egy léghajó a mosolygós, tűzrőlpattant Miss Screwy hátsó kertjében? Ki kopogtat Flex, a behemót robotkutya bendőjében? S hová igyekszik a csavaros kisasszony nap mint nap?
Sok-sok rejtély, ráadásul a léghajó eltűnése végképp megbonyolítja a helyzetet. De a találékonyság és a szeretet talán segíthet Miss Screwynak és társainak, hogy eligazodjanak a ködben, s csavarokkal, rugókkal, csapágyakkal teleszórt útjuk végén ráleljenek a megoldásra, feltárva, milyen titkokat, meglepetéseket takart el a homály előlünk.

Amikor kézbe vettem a könyvet, egy könnyed, kedves kis mesére számítottam, ami - a borítóból és a címből ítélve - egy kicsit steampunk világban játszódik. Nos, ez tökéletesen teljesült is, de nem csak ez. Az első fejezet vége olyan aprócska kis csavart mutatott, ami miatt ha akartam volna sem tudtam volna letenni. :) Vajon mi Miss Screwy titka? Bevallom, ennél kicsit sötétebb titokra számítottam, mint ami végül lett.

A világ felépítése nagyon érdekes, megfelelően aprólékos, nagyon szívesen elolvasnék egy felnőtteknek szóló, hosszú fantasy-t ebben a világban. Ugyanakkor maga a történet és a szövegezés is szép, de egyszerű, pont tökéletes olvasmány egy olvasni már magabiztosan tudó kisiskolásnak. A szép nyelvezete pedig külön élmény, a finom, aranyos humor és az érzelmek megjelenítése is rendben van. A karakterek kissé egysíkúak, legalábbis a felszínen, ugyanakkor emberiek is. Az külön pozitívum, hogy ebben a történetben a nők és a lányok a hősök, nem szorulnak se megmentésre, se segítségre, erősek, de nem támadó vagy elnyomó módon, hanem természetesen és egészségesen.gear-1127518_1920.png

Olvasás közben egy érdekes játék jutott eszembe: ugyanezt a történetet meg lehetne írni háromféle módon: ahogy már létezik, aranyos, csavaros meseként, de maga a történet és az egész világ is alkalmas arra, hogy egy vérbeli klasszikus steampunk-fantasy legyen, és arra is, hogy egy horrorisztikus disztópia. Kedves Bleeding Bride, nincs kedved megírni őket? :)

A steampunk világgal egyébként ambivalens kapcsolatom van. Leginkább nem érdekel, a nagyon elburjánzott verzióját meg nem is szeretem, de akadnak olyan könyvek-filmek a kategóriában, amelyek tetszettek. Ilyen a Terry Pratchett féle A postamester c. film (kizárólag a film, a könyveit nem bírom, de filmben bejött az összes), meg ilyen a Samantha Shannon-féle Csontszüret világa is. De egyébként úgy általában inkább abszolút közömbös. Ez a világ aranyos volt és még érdekesebb a múltja, amit épp csak karcolgatott, de bizonyos részeit nem igazán értettem (pl. azt, hogy hogy a fenébe sikerült teljesen emberszerű, velük összetéveszthető mechanikus robotokat gyártani :))

A könyvben vannak illusztrációk, grafikák is, ezeket Oszoli Bernadett készítette, aranyosak, hangulatosak, és Miss Screwy karakterét tökéletesen eltalálta. Összességében tetszett, és ha nem felejtem otthon, a Könyvfesztiválon kérek is egy aláfirkantást rá a szerzőtől :) Jut eszembe, könyvfesztivál! Valeria Screwy, vagyis Bleeding Bride, vagyis Miklós Réka is kint lesz az idei könyvfesztiválon, melyet szokás szerint a Millenárison tartanak meg. A fesztivál első napján, 25-én, csütörtökön 13 órától ő és Holden Rose rendhagyó irodalomórát tartanak, amire terveztem ellátogatni, de lehetséges, hogy Amerika Kapitány és társai keresztülhúzzák a számításaimat, mert ha nem sikerül premier előtt, akkor aznap fogom megnézni az Endgame-et, így viszont tuti nem érek ki addig. :)

A hivatalos dedikálás pedig 27-én szombaton, 14 órától a Főnix Könyvműhely standjánál lesz, ott lesz a kötet illusztrátora is, Oszoli Bernadett.

A kötet megrendelhető a borítóra kattintva közvetlenül a kiadó oldaláról, kedvezményes áron!

Valeria Screwy Facebook oldala

"Három rendkívüli gyerek, akik elválaszthatatlan barátok.
A krimi történetének három világhírű szereplője.
Lélegzetelállítóan izgalmas kalandok egész sora."

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8714718217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása