Dzsihád, terrorizmus és a másodlagos szándék

2019. március 29. 05:37 - Carbonari

Könyvajánló - Tarjányi Péter - Dosek Rita: A terror stratégája

katona_1.jpgEurópa képes tanulni. 
Ugye, képes? 
Érdekfeszítő regény magyar szerzőpáros tollából az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Európát érintő, nagy tervéről. 
Izgalom, feszültség, cselszövés és összegabalyodott szálak, amelyek 
keresztülszáguldanak Európán, Közel-keleten, és.. 
és csaknem visszaszoktam a körömrágásra. 

A Patmos Records Kiadó 2016-ban tette a boltok polcaira Tarjányi Péter-Dosek Rita könyvét A terror stratégája címmel. Véletlenül bukkantam rá a műre és szinte azonnal székhez szegezett a cselekmény. Most már csak az a kérdés: miért nem tudtam én erről a könyvről sokkal hamarabb?

Erkel Tamás és csapata bizonyos berkekben operatív ismereteiről és hatékony terepmunkájáról híres, és ahol megfordulnak, ott magyarul nem kell tudni, és Tamás nemes egyszerűséggel csak Tomnak szólítandó. Ami még fontos: ők a jó fiúk. Európai kormányok hívják őket, főleg akkor, amikor hivatalos szervekhez nem fűződhet egy-egy akció. Eddigi legfontosabb munkájuk a balkáni háborús bűnösök kézre kerítése volt, de most egy rajtuk kívül álló okból bekövetkező fiaskó miatt mosolyszünet van a csoport tagjai között.

Jelenleg egy német fejes keresi fel Erkel Tamást, mert látóterükbe került egy fiatal fiú (Karl Neumann) Iszlám Állam általi érintettsége. Ha akárki lenne a fiú, menne minden a maga útján, de ez a fiatal felnőtt az ottani nemzetbiztonsági vezető gyereke, akihez egyrészt nem szabad ugyanolyan eszközökkel hozzányúlni, mintha noném állampolgár lenne, másrészt nem lehet tudni, érintett-e maga az apa vagy a család is bármilyen módon a problémában.

Tom és csapata a belső feszültségek megordítása után ismét összeáll, és megkezdik a fiú figyelését. Bevetnek mindent, amit csak tudnak - és itt nem a kütyüboltok készletére kell gondolni, hanem államok feletti cuccokban -, hogy eredményt érjenek el. De ellenfelük általában nemhogy egy lépéssel, hanem több kilométerrel előttük jár.
Az Iszlám Állam egyik neves embere, Ahmed Abu Faisel, nagy játszmát játszik Európában, célja destabilizálni a Nyugatot. A hosszú idő óta kialakított stratégia most kezdi behozni a vágyott eredményt, Faisel nem engedhet meg magának semmi lazítást. Ehhez bárkit és bármit felhasznál, pénz számolatlanul áll céljai teljesítéséhez, a gondosan kiválasztott fiatal nyugati fiúk gondolkodását és akaratát pedig átveréssel, megtévesztéssel, a hit mázába öltöztetett agymosással képes a nagyobb cél szolgálatába állítani.dosek-rita-tarjanyi-peter.jpg
A szerzőpáros: Dosek Rita - Tarjányi Péter


Ott tartunk tehát, hogy Tomék figyelik a német fejes fiát, és amikor úgy érzik, nyomon vannak, a fiút megszöktetik előlük. Ez egyszer is totál kudarc lenne, de Faisel többször is meglépteti előlük Karlt.
Tom és csapata mindenhová követi őt, de közben sorjáznak, egyre csak sorjáznak a kényelmetlen kérdések, amelyeknek megválaszolására végül egy civil professzor - igaz, közel-kelet szakértő - vezeti rá őket. Onnantól, ha nem is értenek meg mindjárt mindent, de képesek egyre több borsot törni az Iszlám Állam itt lévő stratégája orra alá.

Tom és emberei úgy gondolkodnak: oké, tudjuk, mi vagyunk a szükséges rossz.
Azt is értjük, hogy csak a megfelelő kérdésekre lesz megfelelő válasz.
Igen, meg kell tanulni az ellenségünk fejével gondolkodni.
De mi van, ha nem az elsődleges cél az igazi cél?

Ezek az általános kérdések segítenek nekik és a velük együttműködő szakembereknek felülemelkedni azon a káoszon, amelyet csak bizonyos távolságból lehet átlátni. Velük kísérjük végig Karl Neumannt német utakon, bosnyák kiképzőtáborban, majd újra német földön, kormányhivatal előtt. Közben képet kapunk menekülő szírekről, német újnáci mozgalomról, menekülttáborokról, drogügyletekről, bosnyák hegyekben érvényes viselkedési kódexről, vérbosszúról, nyomorult életüket féltő emberek ki- és felhasználásáról a legváltozatosabb célok érdekében, amely célok sosem nemesek. Erkel Tamás csapata pedig megtanul az ellenfél fejével gondolkodni és végül...

.. ehhez a végülhöz el kell olvasnod a könyvet. Rá fogsz döbbenni, hogy Európa fény. Európa képes tanulni.
Ha minden igaz. 

Nem is tudom, miért érzem, hogy a témával kapcsolatban már íróasztalban a következő regény.
Ugye?

tarjanyi.jpg

 

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Sándor Anikó legújabb könyve a közösségi média függőségről, regényes formában

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1014364431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása