Az egyszerű élet művészete

2019. május 02. 07:35 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

Ne hibáztass másokat!
Tanulj meg válogatni!
Szabadítsd meg magad a pénztől!

 sunset-3176688_960_720.jpg

 Shunmyo Masuno 100 zen gyakorlatot mutat be, hogy szebb és nyugalmasabb hétköznapjaid legyenek. Tanácsait négy nagy részre osztotta, aszerint, hogy miben segít vagy segíthet. Először is nagyon fontos, hogy megismerd és elfogadd saját magad, mert csak így tudsz apránként változtatni. Töltődj fel energiával! Persze ne Red Bull formájában... menj ki a szabadba, kelj fel egy kicsit korábban, hogy legyen időd nyugodtan elkezdeni a napot! Ez tényleg fontos. Volt rá példa, nem is olyan régen, pont a könyvfesztivál egyik napjának reggelén, hogy kereken 17 perccel a vonat indulása előtt nyitottam ki a szemem. 10 perc sétára van az állomás. Sikerült, megcsináltam, 7 perc elég volt egy gyors mosakodásra, felöltözésre, és 7 perccel később már zártam be a kaput magam mögött. Viszont egy kellemes reggeli és egy kávé kellett hozzá, hogy tényleg fel is ébredjek, szörnyű volt... :)

A második részben Shunmyo a bizalom és a bátorság építésére ad tanácsokat, hogy fedezd fel a másik énedet, hogy élvezd a munkádat (vagy ha nem, próbálj váltani), hogy ne hibáztass másokat, de ne is hasonlítsd magad hozzájuk. Minden ember egyedi, és minden emberben vannak közös pontok. Van, akivel sok, van, akivel kevésbé. Találd meg az értékeidet!

A következő rész a másokkal való kommunikációra koncentrál. Ne akard, hogy mindenki szeressen. Úgysem jön össze. Inkább koncentrálj arra, hogy ne bánts másokat, és hogy akik szeretnek, azokkal légy te is szeretetteljes. Mutasd ki az érzelmeidet, de ne bizonygasd. A szavak fontosak, de még fontosabb, hogy ne kerülj a hatásuk alá. Tanulj meg nem odafigyelni, amikor nem kell, és odafigyelni arra, ami jó. 

Az utolsó húsz tanács egyszerűen az elmélyülésben segít. Keresd az évszakok különbségeit, a változás szépségét, élj ebben a pillanatban, mert a múlt már elmúlt, a jövő most alakul! Hozd ki a legtöbbet az életedből, és amikor úgy érzed, nincs okod vagy kedved élni, akkor gondold át, hogyan akarsz meghalni. Ez visszahoz az életbe, hiszen annyi jó és persze rossz dolog vár még rád! 

 Shunmyo Masuno mindennapi bölcsességeket osztott meg velünk ebben a könyvében, olyanokat, amelyeket jó, ha magunkévá teszünk. Persze nem mindet, legalábbis véleményem szerint. A Hygge, a Lykke, meg egy pár másik könyv ugyanezeket közvetíti: hogy kapcsolj ki. Kapcsolódj ki. Lépj ki a mókuskerékből. És ehhez nem kell, hogy mindezeket 100%-ig kövesd, nem kell, hogy egyet kövess. A lényeg, hogy érezd jól magad. Nem kell várni a 2 hetes nyári szabadságra egész évben, mert az a két hét gyorsan elillan egyrészt, másrészt a hatalmas várakozás miatt feszült lesz és csalódást okoz. Mindenki megtalálhatja a mindennapjaiban a szépséget. Nehéz? Néha igen. 

Mondhatjuk, hogy régen az emberek sokkal jobban éltek. Hogy nem volt szükségük ilyen könyvekre. Hogy a tibeti szerzeteseknek meg a kaukázusi népeknek sincs, és mégis boldogok. Boldogok? Ezt nem tudjuk. Egyszerű életet élnek, a mi életünkben viszont számtalan tényező van, ami miatt egyre nehezebb kikapcsolni. Kikapcsolódni. Ömlenek ránk az információk és dezinformációk. És ebben az életben igenis kell az, hogy észre tudjuk venni a mindennapokat. Hogy azt egy skandináv életmódkönyv vagy japán zen buddhista főpap könyve fogja megadni nekünk, az egyénfüggő. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! a könyv elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

 21 lecke a 21. századra

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4614798046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása