Az igazság a bőröd alatt van...

2019. május 03. 07:07 - GReni

Könyvajánló - Alice Broadway: Ink

A Maxim Kiadó elhozta nekünk Alice Broadway különleges történetének nyitányát, mely egy olyan világban játszódik, ahol az emberek életének minden fontos pillanatát megörökítik a bőrükön. A főhős édesapja halála után a legnagyobb bűnt szimbolizáló jelre bukkan, amely felborítja egész addigi életét.

tree-birds_2048x2048.jpg

A történet főszereplője Leora, aki egy olyan társadalomban él, ahol nincsenek titkok. Az életed minden fontos eseményét a bőrödre tetoválják. Vannak hivatalos jelek, melyeket mindenki megkap. Születéskor a nevük, majd minden születésnapon egy pötty, a hátukra varrják a családfájukat, jelölik az oltásokat, a sikereket, a kudarcokat, a kisebb, nagyobb bűnöket. Ezeken felül mindenki magának találhat ki jeleket, melyek tökéletesen lefestik kik is ők valójában, kit és mit szeretnek, hogyan élnek, mivel foglalkoznak. Magukra tetováltatják életük legboldogabb és legszomorúbb pillanatait egyaránt születésüktől halálukig. Számos olyan jel van, amely azt üzeni a világnak, hogy jó ember vagy, de vannak szégyenletes jelek is, melyeket szinte sosem lehet látni.

beautiful-tree-back-tattoo-by-brian-gomes.jpg

Az utcán sétálva azok, akik rendelkeznek az olvasás képességével, mint például Leora, rengeteg mindent megtudhatnak a környezetükről anélkül, hogy egyetlen szót kéne váltaniuk egymással. Amikor pedig valaki meghal, a rajta található tetoválásokból könyvet készítenek. Ez kissé bizarrul hangozhat, de vannak hivatásos nyúzóik, akik halál után a bőrből könyvet készítenek. Valójában gyönyörű dolog, hogy a világ sose felejtse el, mi mindent értünk el életünkben. Leora elveszítette édesapját, akinek a hagyományokhoz hűen elkészítik a könyvét. Ezzel a könyvvel két dolog történhet a halál után egy különleges esemény eredményeként, amelyen most Leora apjának is át kell esnie:

"A lélekbíráló ceremónia az az esemény, amelyen a vezetők eldöntik, milyen sors vár a lelkedre. Addigra áttanulmányozzák apa könyvét, és megállapítják, hogy méltő életet élt-e. Akiket érdemesnek találnak, azok hazamehetnek a családjukhoz, és elhelyezhetik őket az őseik mellett, így ezután örökre megmaradhatnak az emlékezetben úgy, hogy újra és újra elolvassák könyveiket. A lelkük biztonságban lesz a túlvilágon. Ha valakit viszont nem találnak érdemesnek, lelküket könyvükkel együtt elégetik."

Leora világ életében úgy csodás embernek tartotta az apját, akinek tetoválásai mind gyönyörű történeteket mondanak el. Ám egy nap történik egy ijesztő incidens a városban és felszínre tör benne egy rég elfeledett emlék gyermekkorából. Rádöbben, hogy apjának tarkóján a legszégyenteljesebb jel bújik meg a haja alatt, egy varjú, mely az elfeledettek jele. Ekkor Leora rádöbben, hogy talán nem is ismerte az apját és a titok felderítésére indul. 

inknewermap.jpg

Saintstone-ban békés az élet, de ott vannak az üresek, akik nem tartoznak ehhez a társadalomhoz. A kormányuk azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy akiknek patyolat tiszta a bőre, akik a falon túl élnek, veszélyt jelentenek rájuk. Nem engedik, hogy tetováljanak a bőrükre, mert bűnözők, gonosztevők, akik nem akarják, hogy bárki olvasson bennük. A vezetők félelmet próbálnak kelteni az emberekben, hogy az üresek közéjük férkőznek, lázadást szítanak, el akarják venni a munkájukat, földjüket, házukat.

Leorát rettenetesen felkavarta, amit megtudott. Vakon bízott apjában és tudni akarja mi történhetett vele. Ezért elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Nem csupán apjában rendül meg a hite, hanem a társadalmukban is, és minél mélyebbre ássa magát a múltban, annál több kérdés merül fel benne. Két választása maradt: elfogadja a vezetői döntését vagy bármi áron megküzd apja lelkéért... 

Gyönyörű borító és nagyon egyedi, izgalmas történet, újszerű világépítéssel. Közben pedig érdekes mesék színesítik a történetet ebben a különleges világban, ahol Leorának nem mindennapi kalandokban volt része. Időnként úgy éreztem a leányzó nem teljesen stabil, kiszámíthatatlan volt, a történet vége pedig kifejezetten tetszett. Bár nem hibátlan és kicsit többet is ki lehetett volna hozni ebből az ötletből (bár remélem, hogy majd a hátralévő két kötet teljessé és tökéletessé teszi a történetet), engem megvett a szerző a történettel, kíváncsian várom mi fog kisülni ebből a kalandból.

inkcover.jpegKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Kíváncsi vagy a különös álmodozó történetére? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6314781420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása