A világ legnagyobb virágai

2019. május 06. 00:02 - Arthur Arthurus

Az embert mindig elbűvölte a természet sokszínűsége (még ha ezt tönkre is teszi), nincs ez másképp a virágokkal sem. Nemesítések és keresztezések során egyre szebb, nagyobb, ellenállóbb virágokat hoztunk létre. De a bolygó legnagyobb virágai nem a szépségükről vagy kellemes illatukról ismertek. Nézzük meg a világ hat legnagyobb virágfaját!

20130805-titanbuzogany-amorphophallus-titanum-egy-titanbuzogany.jpg

Hylocereus Megalanthus

Virágának mérete: akár 40 cm

Érdekesség, hogy ezt a növényt elsősorban terméséért termesztik, gyümölcse, az ún. sárga pithaya ehető. Dél-Amerikai őserdeiben őshonos, bokros növény, ún. epifitikus kaktuszféle, vagyis fán élő. A növény akár 4-5 m magasra is megnő.

Amazonasi óriás-tündérrózsa

Virágának átmérője: akár 40 cm

Ez a növény nevéből adódóan szintén az Amazonas térségében nő, főleg a folyó lassú folyású mellékágain. Nem csak a virága hatalmas, a leveleinek átmérője akár 2-3 m is lehet, és 35-40 kg-ot is elbírhatnak. A víz alatti szára 7-8 m hosszúra is megnő. A levél alsó részét tüskék borítják, ezek óvják meg a növényt a növényevő halaktól. Virága mindössze két éjszakán át nyílik, először hófehér, ananászillatú, azután rózsaszínné válik

Őszi kikerics

Virágának hossza: akár 50 cm

Ez az erősen mérgező évelő növény Európa füves, nedves rétjein, legelőin nő, akár nagy tömegben is. Minden része mérgező, ám tartalmaz egy vegyületet, az ún. kolhicin alkaloidot, amelyet reumás betegségek kezelésére alkalmaznak. Virága lila színű, és egészen a föld alatti hagymáig ér, ezért ennek a növénynek van Európában a leghosszabb virága. 

Paphiopedilum Sanderianum

Virágának nagysága: akár 1 m

Ez az orchidea-féle Délkelet-Ázsia őserdeiben őshonos, a koronaszirma az orchedák közül a legnagyobb. Eredeti élőhelyén veszélyeztetett faj, mint a legtöbb orchidea-féle, de a tapasztalt termesztők körében igen népszerű látványos, különleges virága miatt.

Rafflesia Arnoldii

Virágának nagysága: akár 140 cm

A rafléziák a világ legnagyobb virágai, ha az egyes fajaikat nézzük, a top 10-ben valójában az előző orchidea-félén és a titánbuzogányon kívül rafléziák vannak, de közülük is legnagyobb a fenti. Különleges, érdekes, és csúnya, vastag, húsos virágaik vannak, amelyek ráadásul a rothadó hús kellemes aromájával csalogatják magukhoz a legyeket, hogy azok elkábulva ott rakják le petéiket, majd hordják szét a virágport. A rafléziák egyébként parazita növények, amelyek más növényeken élősködnek, nincs se száruk, se levelük, se gyökerük, egyetlen bimbóból állnak, amely aztán ha áttöri a gazdatest kérgét, hatalmas, bűzös virágba borul. Némelyik faja külsőre is a rothadó hús látványát idézi, 5 vastag szirmuk egy hatalmas kehelybe fut, amely akár 6-7 liter vizet is képes megtartani. Az őslakosok a népi gyógyászatban szokták használni akár a szirmait, akár csak a bimbókat. Rendkívül ritka és veszélyeztetett faj, 2003-ig 19 különböző alfaját találták meg.

Titánbuzogány

Virágának magassága: akár 3 m

Ez a Szumátra nyugati részén őshonos növény virágának magassága elérheti a 3 métert, földalatti gumója pedig akár 70-80 kg is lehet. A rafléziákhoz hasonlóan a bomló, rothadó hús szagával vonzza magához az erre érzékeny orrúakat. A gumóját Szumátrán étkezési célokra használják. Az eddigi legnagyobb feljegyzett titánbuzogány 2005-ben nyílt ki Stuttgartban, az a példány 2,94 m hosszú virággal kápráztatta el az embereket. A legnagyobb feljegyzett gumó pedig a brit Királyi Botanikus Kertek tulajdonában volt, pihenő állapotában 91 kg-ot nyomott.

Érdekelnek a világ leghatalmasabb palotái? Kattints!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1914804742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása