Jönnek a Bölcsőrablók!

2019. május 07. 07:58 - Tibitron79

Könyvajánló - Victor LaValle: Bölcsőrablók

Ha horror, és misztikum akkor nálam Stephen King. Ez van. Kevés jó atmoszférájú, lebilincselő könyvet olvastam mástól ebben a zsánerben. Talán Clive Barker. Mitől jó egy fantasy, egy horror? Az alapvetéstől, az ebből fakadó hangulatból és az ebbe belehelyezett szereplőktől, akikért lehet izgulni. Jelen könyvünk ezen kritériumok egy részének megfelel. Maradéktalanul.c3is-square-1536_wide-56f522019cd90feed4114c5e185adbd6e86773b7.jpg

A könyv eredeti borítójának részlete

Bevallom ennél a könyvnél a borító fogott meg elsőre. Aztán a fülszöveg ami felvázolt egy misztikus, horrorisztikus történetet. Aztán elkezdődött, és kb. a feléig nem volt szinte semmi, ami horrorra,  urban fantasy-ra, vagy egyáltalán bármi természetfelettire utalna. Ez zavart. De mégis olvastam tovább, mert a szereplők, a kis magánéletük, a családi drámáik, a hétköznapi gondjaik olyan jól voltak felvezetve, hogy érdekelt mi lesz a nagy csavar, hová fut ki a fülszövegben beígért ősi rettenet. Őszinte leszek, kissé csalódás lett aztán, ahová kifutott, ha film lenne, erősen C-kategóriás horror lehetne a vége. De ennek ellenére mégsem bántam meg, mert rájöttem, hogy ez nem horror, nem is fantasy, hanem egy családi dráma, amihez az író (talán marketing szempontok miatt) belekevert némi mítoszt meg horrort. Ettől függetlenül adjuk meg a királynak ami a királyé: volt pár hidegrázós jelenet és sokkoló pillanat.

"Óvatosnak kell lennünk. Manapság nincsenek titkok. A vámpírok csak akkor léphetnek be az otthonodba, ha behívod őket. De amikor kiteszel valamit az internetre, az olyan, mintha nyitva hagynád a bejárati ajtót, és az éjszaka összes teremtményének engedélyeznéd a belépést."

Victor LaValle

Ez a regény inkább szól a férfiakról. Igen. Férfiakról, apákról, barátokról. A nők most csak statiszták. Az, hogy feketék a főszereplők, szinte egyáltalán nem számított, egy-két sztereotípiát leszámítva. Ez az író sajátja, mint Jordan Peele filmjeiben. Apropó! A könyv filmváltozatát ő tökéletesen meg tudná rendezni.

A regény egy jó adag metafora- és áthallásgyűjtemény. A nevek, helyszínek, bizonyos események ismerősek lesznek sok helyről, popkulturális utalások, modern dolgok (számítógépek, telefonapplikációk, modern apukák jelenség, stb.) mind-mind szerves része a történetnek, amik kiválóan működnek. A fordítás remek, nagyon olvasmányosra, jó humorúra sikeredett.

Akiket érdekel egy modern család élete a mai világban, a problémáik, küszködéseik, a gyerekvállalás és egyéb égető kérdés, na meg  akik szeretik a horror elemeket, azok bátran vágjanak bele a regénybe.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldalán.

Érdekel a szerző másik könyve is? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8614799552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása