Távmunka - avagy a munkát miért nem a munkahelyen végzik el?

2019. május 14. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Fried és David Heinemeier Hansson: Remote Távmunka újratöltve

tav.jpgMi a távmunka értelme? 
Kevesebb ingatlan, kevesebb fluktuáció, 
több tehetséges ember kevesebb ingázással, 
könnyebb működés, kevesebb irodai háttérbe befektetés. 
Vannak-e hátrányai a távmunkának? 
Persze. 
De ha jól csinálod, több az előnye. 
Ez a könyv azért született meg, hogy segítséget nyújtson 
a hátrányok kiküszöbölése érdekében. 

A Bagolyvár Könyvkiadó Üzleti Könyv részlege 2017-ben hiánypótló művet tett le az érdeklődők számára távmunka témában, két szerzőtől, Jason Fried és David Heinemeier Hansson tollából,  Remote Távmunka újratöltve címmel.

Nem is kérdés, hogy főleg a kisgyerekes, családos nőknek a legkedvezőbb a távmunka, amikor össze kell hangolni a háziasszony, dolgozó nő, anya és feleség szerepeket. Természetesen, az urak sincsenek kizárva ebből a képződményből, akik pedig nem városközpontúak, unják és leráznák magukról az ingázás és a munkaidő kötöttségeit, azoknak egyenesen isten áldása lehet ez a fajta munkavégzés.

Az előnyei szinte mindenkinek nyilvánvalóak: nyugodtan, saját tempódban, megszakítás nélkül dolgozhatsz, olyan környezetben, ahol hatalmad van a környezeted felett: kihúzhatod a telefont, lenémíthatod a mobilt, egy kollégád sem bökdösi ihletett pillanatodban a válladat, hogy segítségre van szüksége vagy mész-e vele ebédelni. Amióta internet és egyéb technológiák állnak rendelkezésre, nagyon sok szakma elbírja a távmunkát. Nem kell ingázni a munkavállalónak, a munkáltatónak pedig fölösleges 1000 négyzetméteres irodát fenntartani csak azért, hogy legyen asztala minden  dolgozójának, a szükséges informatikai és egyéb háttérrel. A munkavállaló szabadon meg tudja választani, mikor dolgozik és mikor lazít egy kicsit vagy végez szabadidős tevékenységet. Az új luxus a szabadság és az idő luxusa.tav1.jpgA szerzők, Jason Fried és David Heinemeier Hansson

Az is egyértelmű, hogy ez a fajta feladatellátás különféle csapdákat is rejt magában mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, amelyeket érdemes még azelőtt komolyan sorra venni és kérdés-felelet módon megválaszolni, mielőtt bárki bármelyik oldalról belevágna. 

A munkavállaló részéről rettenetesen fontos kívánalom az önfegyelem, minél nagyobb, annál jobb. Összeszedettség, profizmus, célorientáció nélkül bele se vágj távmunkába. Ha reggel - de bármikor -, amikor hozzákezdenél a munkához, bármi, ami a környékeden van, eltántorít tőle, akkor vigyáznod kell, haszontalanságokra forgácsolod el az idődet, és körmödre ég a munka. A távmunkához a személyes elkötelezettség más szintje kell, mint a szervezetszerű munkához, és erre hamar rá fogsz jönni.

Van egy barátnőm, aki heti 3 hétköznap távmunkában, otthonról, kertes házból, még csak nem is agglomerációból, bő 60, de inkább 70 kilométer távolságból teljesíti budapesti illetőségű munkahelyi feladatait, férj, háztartás, három kiskorú és néhány kutya mellett. Nagyon röviden kérdeztem meg munkavégzése hatékonyságával és a távmunkáról való véleményével kapcsolatban.

Megítélése szerint a legnagyobb hátránya ennek a fajta feladatellátásnak a személytelenség és hogy a munkavégzésnek soha nincs vége. Egyértelmű előnyként a rugalmasságot jelölte meg, valamint, hogy nem kell reggel korán felkelni és ingázni. Mind ő, mind a munkáltató elégedett az elvégzett feladatok mennyiségével és minőségével.

Melyek ezek a csapdák? 

- az otthon elvonhatja a figyelmet a feladatoktól
- az azonnali válaszok nem mindig jönnek
- nem minden téren működik a távmunka
- személyes találkozások hiánya
- irányítási kérdések
- rutin kialakítása
- motiváltság
- család
- stb.

A kötet nagy erőssége, hogy különösebb reklámíz és happy hangulat nélkül leírja, nevén nevezi és megoldásokat kínál a különféle felmerült kérdésekre, akár munkavállalói, akár munkáltatói oldalról. Nem azt mondja, hogy most aztán mindenki távmunkában dolgozzon, csak azt, hogyha kellő önfegyelemmel, motivációval rendelkezel és a választott hivatásod is alkalmas rá, akkor vágj bele, a könyv támogatni fog benne. Akár onnantól, hogyan vezesd elő ezt a javaslatodat főnököd számára. Ha elakadsz, elegendő fellapozni, hogy új erőt, új megoldást nyerj belőle. Nem kapsz minden egyes apró élethelyzetre választ, de a nagy egészet tekintve, pont annyit, amennyi segít túllendíteni egy krízishelyzeten. A kötet végén nagyszerű, könnyen hozzáférhető technológiákat javasol, amelyekkel - ha nem is személyesen - kommunikálni, prezentálni, stb., feladatokat megosztani lehet.

tav2.jpg

 

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Út a kivételes teljesítményhez

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8914785922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Alex 2019.05.14. 19:00:02

Hasznosnak látszó dolgok vannak tálalva, csupán az a probléma vele, hogy arról beszél, ami nincs!
Biztosan van néhány kivétel, de képesség és készség, munkavállalói oldalról jóval nagyobb van!
A munkaadók nem eléggé nőttek fel a "távmunka", vagy "home office" fogalmához és előnyeit sem értékelik! Ha nem így lenne, akkor ne csupán lehetőségekről beszélnénk.
Számos olyan terület van, beszerzéstől, tanácsadásig, akár oktatást is beleértve, ahol óriási előnyök lennének! Munkába járás időtartama, anyagi vonzata, iroda fenntartása, rezsi költségekkel… Ezeket mind ki kellene aknázni, ügyesen „elosztani” az előnyöket, és mindenki jól járna! Skype, számítógépes távkapcsolat a munkahelyre (ha szükséges) telefon, és számos megoldási lehetőség adódik.
Sajnos, már a fogalmat is megalázták, tönkretették az álláshirdetők, mint megannyi mást! Állást hirdetnek, pedig szó nincs állásról! „Értékesítő” = ingyen ügynök, „pénzügyi” értékesítő = biztosítási, és/vagy bankkölcsön ügynök,
ingatlanreferens = ingyen munkás, „Sales Manager” = üzletkötő ügynök, és sorolhatnám… Ezek mind, tisztán jutalékos rendszerben foglalkoztatott emberek, bejelentés nélkül! Szinte kivétel nélkül, a saját eszközeiket használják, (Jármű, telefon, számítógép, stb.) a magas jutalék reményében!
A bejelentés nélküli „állásokat” nem is volna szabad hirdetni, vagy, ha igen, akkor azzal kellene kezdeni, hogy: Szerződéses viszony! Nem munkaviszony!
Tudom, ezekre az a válasz, hogy magasak az adóterhek, járulékos költségek…
Ez azért nem ok a teljes kizsákmányolásra! Bejelentés nélkül sem fizetik meg ami jogos lenne az elvégzett munkáért!
süti beállítások módosítása