Spártai, zsoldos, háborús hős...

2019. május 15. 00:15 - GReni

Könyvajánló - Gordon Doherty: Assassin's Creed - Odisszea

Egy új epizóddal örvendezteti meg az Assassin's Creed világ rajongóit a Fumax Kiadó. Elhozták nekünk Gordon Doherty Odisszea című regényét, mely 2500 évvel repíti vissza az olvasókat az időben, hogy megismerkedjünk a spártai harcossal, Kasszandrával.

kassandra-3840x2160-assassins-creed-odyssey-4k-15456-920x518.jpg

A történet egy tragikus képpel kezdődik: két gyermek és szülei az esőben papok és az ephorosz kíséretében a sziklákhoz vonulnak Spártában. Az orákulum megjósolta, hogy a fiúgyermeket fel kell áldozni az istenek előtt, mintegy megelőzéseként. Azt jósolták, hogy vagy naggyá teszi Spártát vagy a vesztét okozza. Túl nagy volt a kockázat, hogy életben hagyják. A fiú nővére, az ifjú Kasszandra megpróbálta megakadályozni, de nem sikerült megmentenie az öccsét, csak annyit ért el vakmerő tettével, hogy a mélybe taszította az ephoroszt is az ártatlan fiúval.

Ez a tette a vesztét okozta. Minden hidat felégetve maga mögött hagyta Spártát, s anyja sem volt képes megküzdeni mindkét gyermekének elvesztésével és önkezével vetett véget életének. Így ért véget Leónidasz háza. Csupán a kemény neveltetés nem engedi feledni felmenőit. És az egyetlen tárgy, amely nála maradt és nem ereszti a fájdalmas emlékeket: Leónidasz ősi, törött lándzsája.

Kefalonia nem túl jó hely. Nyomor és szegénység. Csupán a gazdagoknak van esélyük elhagyni a szigetet. Egy múlt és jövő nélkül nő, akit harcosnak neveltek, csak egyféle munkából volt képes megélni: zsoldosnak állt. Nyomták az adósságok és egy zsarnok keze alá volt kénytelen dolgozni.

"Miszthiosz, így hívták. Zsoldos. Olykor üzeneteket vitt, olykor lopott áruszállítmányokat kísért...általában azt tette meg, amire csak kevesen lettek volna képesek. A szíve megkeményedett legutóbbi megbízása gondolatára - egy kikötői odúba kellett mennie, ahová egy csapat hírhedt bandita vett be magát. Leónidasz lándzsája vörösre színeződött aznap éjjel, a levegőt pedig kiontott belek szaga ülte meg. Lénye legmélyén minden egyes gyilkossággal újabb és újabb gyökeret eresztett a bűntudat... de bármit tett is Markosz megbízásából, közelébe sem érhetett annak a göcsörtös, torz tölgynek, melynek magvait ifjúságának azon a bizonyos éjszkáján vetette el, a mélység peremén, és a két halálnak, amely örökre megváltoztatta az életét."

Épp egy meló közben útjába kerül egy rejtélyes, gazdag idegen, aki üzletet ajánl neki. Egy életre elegendő vagyont adna egyetlen ember fejéért. De a meló nem ilyen egyszerű. Athén és Spárta között háború dúl. A lánynak pedig ebbe a csatatérbe kell belevetnie magát ahhoz, hogy meggyilkoljon egy spártai tábornokot, Farkast. Az ajánlat túl csábító volt ahhoz, hogy nemet mondjon. Bár szinte lehetetlennek tűnik. De csak szinte...

"Micsoda bolond vagyok, feddte magát. Miért nem tudok neme mondani a gyanús megbízásoknak. Először Markosz és az ő nyavalyás ármányai, most meg ez a halálcsapda.munka."

És innen indult el az igazi kaland. Hajót kell szereznie, amihez egy zsarnok halála segíti hozzá. Új szövetségeseket szerez, hogy az ellenséges vonalak közé kell jusson, ahol a legádázabb harcokat vívják. Menet közben mindenhol ellenségekbe botlik. És eljön az a pont, mikor már mindenhol összeesküvők veszik körül, de ő nem hátrálhat meg, még akkor sem, ha váratlan fordulatok tarkítják az útját. Az ellenségeire csúfos halál vár. Egy született harcos, akinek mindig éles a pengéje. Főleg, amikor a bosszú lehetősége kínálkozik, mely nem várt titkokat hoz magával.

A történet végig pörgős, van itt dráma, kaland, akció, tragédiák, háború, bosszú, halál, titkok, szekta, összeesküvések, minden, mi szem-szájnak ingere. Valahogy mégis hagyott bennem egy kis hiányérzetet regény. Kasszandra kőkemény HARCOS. Így, csupa nagybetűvel. Nem hátrál meg még akkor sem, amikor minden esély ellene szól. Fél kézzel lekaszabol bárkit, aki a céljai útjába áll. Szeretem az ilyen karaktereket, viszont őt mégsem sikerült megkedvelni. A történelmi kalandozás viszont tetszett. Kaptunk egy-két nagy nevet a korszakból, megjártunk jó pár helyszínt. Egy hétvégi szórakozásnak okés volt, de nem lesz a kedvenc AC-regényem. (Az még mindig Christie Golden Eretneksége. :) )

3081663_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Tudni szeretnéd milyen lehetett Jeanne d'Arc oldalán harcolni? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr414794920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása