Dinara Kasko, az ukrán építészből lett cukrász munkásságának köszönhetően, akár mi magunk is készíthetünk ilyen látványos geometriai alakzatok ihlette modern tortacsodákat.
Ezek a különleges alkotások Dinara Kasko páratlan munkájának eredményei. A fiatal művész építész karrierjét cserélte le, hogy a sütésben kamatoztassa képességeit. Építész tanulmányainak köszönhetően otthon van a modern számítógépes modellezés világában. Ezt a tudást és kreativitását felhasználva megálmodja, majd 3D-s nyomtatóval elkészíti ezeknek a különleges geometrikus alakzatokat az öntőformáját.
Receptjei mellett az általa megalkotott öntőformák is megvásárolhatóak a honlapján, bár sajnos az nem mondható el róluk, hogy az átlagos magyar pénztárcának találták ki őket, mindenesetre lenyűgözőek, páratlanok, látványosak. Ide kattintva elérhető Kasko webshopja. A következő videóban pedig láthatjátok a kész Origami torta után azt is, hogy miként készült az öntőforma:
Ezek a páratlan alakzatok kicsit sem emlékeztetnek ételekre egészen addig, amíg fel nem vágjuk őket. Éles sarkok, sokszögek dominálnak. A 3D-s nyomtatás szinte már minden piacra betört, ideje volt, hogy egy cukrász-művész is mélyrehatóbban tanulmányozza és kiaknázza ezt a lehetőséget.
A másik különleges technika, amivel dolgozik, az ún. buborékos technika, amellyel készülnek az ún. meggy-torták. A következő videó elején látható a forma tervezésének folyamata, majd a már elkészült sütemény és a díszítése, a végén pedig a kóstolás. Ha csak fele olyan finom, mint ahogy kinéz, már megérné megkóstolni. :D
A következő látványos tortacsodákat Jose Margulis 3D-s szobrai inspirálták. Ehhez a projekthez azonban Kasko profi segítséget kért. A műanyag műveket precízen vágott színes csokoládécsíkokká és tortává alakították egy három fős csapatban dolgozva, hogy aztán különleges hullámformákká álljon össze a mintázat. A projektről Kasko azt mondta, hogy ez három művész varázslatos együttműködése: szobrász, mérnök és cukrász, akik mindannyian a területükön művészek.
És most következzenek a nálam abszolút befutók: két dekonstruktív, mégis felettébb látványos finomság, melyek öntőformája egy matematikai elvet, a Voronoj-cellát veszi alapul. Hihetetlen okos és parádés megoldás. Rettenetesen bonyolult és mégis letisztult szépségek.
A végére egy kis ráadás: a következő kép néhány éves, és Kasko az instagramján (ahol még számos gyönyörűségről nézhettek meg képeket, érdemes!) azzal a címszóval tette közzé, hogy elkészült az első mézeskalács háza, melyet egy tokiói épület inspirált. Annyira különleges és látványos, hogy én tutira nem mondtam volna meg róla, hogy ehető. :D
Kövessetek minket Facebookon!
Amaury Guichon, a cukrászok cukrásza...érdekel? Kattints!