Hercule Poirot újra nyomoz

2019. május 28. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Sophie Hannah: A monogramos gyilkosságok (Hercule Poirot új esetei 1.)

Hercule Poirot bizarr új nyomozásában van három holttest rituálisan kiterítve, arany mandzsettagombok, rejtélyes monogram, üzenet a recepción és egy előkészített szoba a negyedik gyilkossághoz. Ebből vajon mi sül ki?

first-look-the-monogram-murders-by-sophie-hannah.jpg

A legendává vált Hercule Poirot visszatért! Ez furán hangozhat elsőre, és megmondom őszintén, én is féltem tőle. Az Agatha Christie örökségét gondozó társaság felkérte a kiváló írónőt, Sophie Hannah-t, hogy adjon új megbízást Poirot-nak. Így született meg A monogramos gyilkosságok című regény, mellyel sikerült lenyűgöznie Christie családját és a nagyközönséget is, aztán jött még két újabb történet a világ egyik legismertebb detektívének kalandjairól. A Helikon Kiadó pedig az első rész után érkezik a következő könyvekkel is. A sorozat második részére nem is kell sokat várni: jövő hónapban érkezik A háromnegyed rejtélye címen.

Poirot immár nyugalmazott detektívként tengeti napjait Londonban, ám majd minden nap kopog egy ismerős, barát, hogy segítség kéne, ezért úgy dönt elvonul téli álmot aludni. Mindenki úgy tudja, hogy vidékre utazott, de a valóságban csupán az otthonától néhány lépésnyire foglalt magának egy szobát, hogy kikapcsolhassa az agyát pár hétre.

Itt ismerkedik meg a Scotland Yard fiatal nyomozójával, Edward Catchpoollal. Esténként kellemes társalgásokat folytatnak hétköznapi dolgokról, ám minden megváltozik, amikor tragikus, rémisztő dolgok történnek London egyik luxushotelében, a Bloxham Szállóban. 1929. február 7-én három holtestet találnak más-más szobákban. Két nő, egy férfi és egy bizarr közös pont: mindhármuk szájában PIJ monogrammal ellátott arany mandzsettagombot találnak.

promo_boy_for_website.jpg

Aznap feszülten érkezik vissza a szállására Catchpool, érthető módon felzaklatták az események és alig várta, hogy nyugodtan beszélgethessen Poirot-val. Ám neki is érdekes estéje volt. Szokásához híven egy kellemes kávézóban vacsorázott, amikor egy fiatal nő, Jennie zaklatottan, rettegéssel az arcán viharzik be a kávézóba. A nyugalmazott detektívet nem hagyja nyugodni a dolog és beszélgetést kezdeményez, mire a nő ijesztő és felkavaró dolgokat mond, majd elrohan. Azt állítja, hogy ma este meg fogják ölni, de a gyilkosát nem kell megkeresni, sem megbüntetni. De miért is?

"Ha én meghalok, végre győz az igazság. [...] Ígérje meg: ha holtan találnának, megmondja a rendőr barátjának, hogy ne keresse a gyilkosomat. Ó, csak ki ne nyissák a szájukat! Ezt a bűntényt soha nem szabad felderíteni."

Ezután Poirot órákon át rója az utcákat, hátha rátalál a hölgyre, de sikertelenül tér haza. Catchpool a rémisztő gyilkosságok hírével fogadja, amire egyből beindulnak a fogaskerekek: vajon van köze a rémült nőnek a gyilkosságokhoz? Az ifjú detektív és az éles eszű, rutinos róka együtt vág neki, hogy ezt a bizarr ügyet felgöngyölítsék.

"Mindegyik gyilkossági helyszín egyben hátborzongató művészi alkotás is volt, rejtett tartalommal, melyet nem tudtam kisilabizálni. Elrémített a gondolat, hogy most nem a szokásos, kapkodó, meggondolatlan gazfickóval állok szemben, hanem egy hideg, pedáns aggyal, mely nem hagyja majd, hogy legyőzzem."

Három holttest rituálisan kiterítve, arany mandzsettagombok, rejtélyes monogram, üzenet a recepción és egy előkészített szoba a negyedik gyilkossághoz. Vajon a két rendkívül különböző detektív mire jut ezekkel az információkkal? Ki és miért követi el ezeket a szörnyűségeket? És a rejtélyes, rettegő Jennie miként kötődik mindehhez?

Nem tudom milyen érzéseket vált ki a történet az Agatha Christie rajongók körében, én hallottam jót is és rosszat is. Utoljára AC regényt kb. 16-18 éve olvastam, így nem kifejezetten befolyásoltak az emlékek, mert eléggé szórványosak. Vannak azonban, akik nehezményezik, hogy Poirot nem lett tökéletes, értik ezt úgy, hogy nem hű a szerző a megálmodott detektívhez. Valakit ilyen apróságok is bosszantottak a regény olvasása közben, mint a kávé ívás, mert Poirot forró csokit és teát szokott inni korábban, de az is zavarta az olvasókat, hogy több az elejtett francia megjegyzés, mint korábban vagy a személyisége sokban eltér a megszokottól. Én az ilyesmin nem akadok fenn.

Az alapsztori érdekes, nekem tetszett az ötlet, a felvezetés, még akkor is, ha időnként Az ABC gyilkosságok utánérzésem volt tőle. Akad pár csavar a végén, ami inkább hajaz a mai krimikre, mint a nagy klasszikusokra. Nem volt ugyan kiemelkedő olvasmányélmény, bőven olvastam már jobb regényt a szerzőtől, de pár órányi szórakozásra ez a kötet is tökéletes, Catchpool nyomozó pedig kifejezetten megnyerő karakter lett, aki miatt érdemes volt elolvasni a regényt.

a-monogramos-gyilkossagok.jpgA könyvet a Helikon Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4814827468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása