Hiperkarma: behúzott szárnyú felfelé zuhanás

2019. június 05. 06:38 - Carbonari

Könyvajánló - Kiss László - Bérczesi Róbert: Én meg az ének

berczes.jpgBérczesi Róbert: a kedvesség a legfontosabb a világon.
Legalábbis az Előszóból ez derül ki az Athenaeum Kiadó által az olvasók elé tett életrajzi kötetből, amelyet Kiss Lászlóval együtt írtak, Én meg az ének címmel.

Mélységes mély vallomással tartozom: sosem hallottam még a hiperkarma együttesről, sem Bérczesi Róbertről. Azért kértem az Én meg az ének című kötet sajtópéldányát, mert az utóbbi fél évben egyre több zenével foglalkozó kötet talált meg és számított egyre nagyobb érdeklődésemre. Amikor kézbe vettem a művet, rákerestem az együttesre és Bérczesi Róbertre a You Tube-on, aztán ott is ragadtam. Te, ezek nagyon szuper számok, mély mondanivalóval! Oké, lehet, hogy neked ez nem újdonság, de számomra AHA élménnyel ér fel.

berczesi.jpgBérczesi Róbert

Bérczesi Róbert, énekes, gitáros, dalszerző, a hiperkarma együttes frontembere 1976. szeptember 12-én született Gyulán. Gyermek- és ifjúkorát Kórósszigeten és Komlón töltötte, jelenleg Budapesten él. A hiperkarma nevű zenekar alapító frontembere, dalszerzője, énekes-gitárosa. Zenei sokoldalúságát ezenkívül számos projektben bizonyította, a Rájátszástól a BioRoBoTig, sajátos zenei világa pedig feldolgozáslemezein is visszaköszön. Az alternatív rockzene generációk ízlését meghatározó alakja. 

Kép és szöveg forrása: athenaeum.hu

Bérczes Róbert őszintén ír gyermekkoráról, kapcsolatairól, szenvedélybetegségéről, zenéjéről, mélyen és nagyon belemenve magánügyekbe. Képet lehet kapni fesztiválokat belengő hangulatokról (szeretsz bulizni, nem?), úgymint Volt, Sziget, ha szereted az alternatív rockot, bepillanthatsz alkotóműhelyekbe, tudomást szerezhetsz arról, mi történik, ha összejön Kiss Tibi, Lovi, Robiék és még pár laza figura. 

kiss.jpgKiss László

1976-ban született Gyulán, jelenleg is itt él. Egykori középiskolájában, az Erkel Ferenc Gimnáziumban tanít magyart és történelmet, 2006-tól a Bárka folyóirat szerkesztője.

Első novelláskötete 2003-ban jelent meg, Szindbád nem haza megy címmel, a Tiszatáj Alapítvány gondozásában.
Második kötete, az Árnyas utcai szép napok ugyancsak a Tiszatájnál, a 2008-as könyvhéten látott napvilágot, s ugyanúgy elbeszéléseket-novellákat tartalmaz.
A térképnek, háttal címmel 2010-ben jelent meg kispróza-kötete, a Gyulai Hírlap Kiadó szerkesztésében.
A 2011-es könyvhétre Kis és egyéb világok című kritikakötetével jelentkezett a FISZ-nél, amely 2015-ben, ugyancsak a könyvhétre, Ki mondta, hogy jó volt című regényét is kiadta.
2015 őszén jelent meg – Farkas Zoltán, az Ektomorf zenekar énekesének közreműködésével - Outcast című életrajzi kötete, az Athenaeum gondozásában.
Minden nő - Podmaniczky Művészeti Alapítvány, 2018

Novelláit angol, német, olasz, román és szerb nyelvre fordították le.

Kép és szöveg forrása: athenaeum.hu

Új és régi dalok között is zajlott az élete, csak éppen nem jó irányban, onnan visszajönni biztosan maga volt a pokol. Mondjuk, én személy szerint szívlapáttal ütöttem volna azokat a személyeket, akiktől gyermekkorában segítséget kért Bérczesi, elmondva kényszeres cselekedeteit, és ők pedig elintézték azzal, hogy csak kialvatlan vagy, édes fiam. Rettenetesen egyszerű kábítószerhez nyúlni akkor, amikor ezek a kényszerképzetek egyszerűen elmúlnak a szer hatására. A kötet az ő pszichológiai állapotának többé-kevésbé pontos lenyomata is, amivel nem lehet dicsekedni, az biztos, de szégyellni sem kell. Az őszinteség egyszerre szabadít fel és meg. Oké, a meghez kicsit több kell önuralomból, akaraterőből és segítségből. De első (vagy lezáró) lépésnek nem rossz. Bérczesi Róbert nem festi magát, nem öntömjénez, nem sajnáltatja, egyszerűen csak leírja, hogy ez volt, most meg ez van, aztán, hogy mi lesz, ki tudja, de az lesz, ami lesz. Szimpatikus hozzáállás.

hiperkarma: boldog még 


Mint ahogy az is becsülendő, ahogy leírja, sokat van egyedül, de sosem magányos. Ehhez már szükségeltetik némi önismeret és magabízás, amely egészen nagy pozitívumokat képes produkálni a jövőben. Én nagyon bízom benne! És várom az új számait.

Dalai nagy százaléka szerepel a könyvben így vagy úgy, keletkezésük története, koncerten megtörtént anekdota hozzáfűzése, hétköznapi semmiség, amely a rajongók számára igazi ínyencségnek számít. 

enmegazenek.jpg

 

 

 

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Atyavilág!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8414822238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása