Prága különleges helyei

2019. június 14. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Matěj Černý és Marie Peřinová: 111 különleges hely - Prága

"Száztornyú, arany, mágikus, a városok anyja, anyácska, akinek karmai vannak - a cseh főváros az évszázadok folyamán egyéniségére jellemző elnevezések és ragadványnevek egész sorát kapta, és szépsége, dicsőséges, illetve kevésbé dicsőséges történelme, valamint a hely szelleme mindig is emberek tömegeit vonzotta ide."

intro.jpg

Prága gyönyörű és híres látnivalók tucatjaival rendelkezik, de emellett még több rejtett szépség bújik meg az utcáiban. Matěj Černý és Marie Peřinová olyan helyeket mutat meg 111 különleges hely - Prága című kötetében, melyek néhány esetben még a született prágaiaknak is ismeretlenek. Akadnak azért turisták számára is ismerős helyek is. Ráadásul a könnyebb tájékozódás érdekében még egy térképet is találunk a kötet végén, melyen feltüntették a 111 különleges helyet, melyről számos információt találunk ebben az igényes, fotókkal tarkított kötetben. Ezek közül ízelítőül nézzünk meg néhányat.

Paralelní Polis

Egy darabka a 21. századból: a világ első bitcoin kávézója. Ha valaki esetleg nem tudja, a bitcoin egy újfajta valuta, mely a megszokottól eltérően nem létezik fizikai formában, mint mondjuk a forint, az euró vagy a korona. Fizetni úgy tudunk vele, mint a hitelkártyával. Ha vágyunk egy forró feketére, itt bizony csak bitcoinnal tudunk majd fizetni. De, ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni: amint belépünk a kávézóba szemben találjuk magunkat az automatával, mellyel pénzünket bitcoinra tudjuk váltani. Érdemes kipróbálni, ugyanis Prága egyik legjobb kávézójáról beszélünk. Ráadásul nemcsak egy kávézót találunk az épületben. Van itt 3D nyomtatós műhely, előadóterem, klubhelység a Kryptoanarchia Intézet hackerei számára és coworking centrum is. 

5_15.jpg

Pragulic - A város dicstelen arca

2012-ben három egyetemista gondolt egy merészet és megalapították a Pragulicot, melynek célja, hogy segítse a hajléktalanokat, munkát biztosítson nekik és megismertesse az emberekkel azt a világot, amit előszeretettel tartunk minél távolabb magunktól. De miről is van szó? A Pragulic hét állandó idegenvezetőt alkalmaz, akik olyan arcát mutatják be a városnak, mely a saját életüket tükrözi: drogok, alkoholizmus, prostitúció, szerencsejáték, utcán élés. A lenti fotón az egyik idegenvezető, Karim látható, aki a főpályaudvarnál kezdi a sétát, ahol tizenhat évvel ezelőtt a testét kezdte árulni, közben pedig zónákra osztva a várost mesél.

"...mialatt a Vencel téren a külföldi maffiák strigói uralkodtak, a Károly téren prostituáltak és egyedülálló anyák kínálták magukat. Elmeséli, hogy melyik passzázsban, szeméttárolóban vagy csatornában lehet meghálni, mennyit lehet naponta kikoldulni, és hol vannak a megvesztegethető rendőrök. Elvezet bennünket a Perlová utcába, a prostitúció és a pszichopata stricik egykori központjába, és a híres Louvre kávéházba is, amelyben régebben a rossz hírű Riviera diszkó működött." 

6_18.jpg

Betlehem-kápolna (Betlémská kaple)

Az Óvárosban Husz Jánoshoz kötődően találunk ugyan egy Betlehem-kápolnát, de ne tévesszük össze a kettőt, Prágában két kápolna van ezen a néven. Amelyről a könyvben olvashatunk az egy különleges, egyedülálló kubista kápolna, mely Žižkově-ban található egy körfolyosós ház udvarán, melyet 1914-ben az evangélikus közösség építtetett, hogy az otthonukhoz közel legyen egy imaházuk. Egy bájos szürke kis épület, melynek belseje a kubizmus és a szecesszió elemeit ötvözi. Ez a világ elől kissé elrejtett szépség mára műemlékké vált, mely szabadon látogatható és még nyitvatartási idő sincs. Ha véletlenül zárva találnánk, csak csengessünk be, de akár előre is egyeztethetünk a plébánossal, hogy biztosan nyitva legyen (zizkov1.evangnet.cz)

betlehem-kapolna.jpg

Emmauszi-kolostor (Klášter na Slovanech (Emauzy))

Ehhez a kolostorhoz egy tragikus történet kötődik, ugyanis lebombázták a tetejét, a tornyait. De azon a napon, amikor történt nem ez volt a legrosszabb. 1945. február 14-én 62 amerikai bombázó érkezett a város fölé. Szörnyű köd volt, a radarok nem működtek rendesen és a célpont, Drezda helyett Prágát kezdték el bombázni. A rettenetes tévedés 701 emberéletet követelt a számos épület mellett. Az romos kolostor 20 évig árválkodott, míg végre elkezdtek foglalkozni vele. De a rekonstrukció komoly kihívás elé állította az építészeket, ugyanis maga a templom gótikus stílusban épült és csak a 17. században kapott tornyokat, majd a 19. században átépítették neogótikusra. Na ilyenkor legyen okos az ember. Végül egy egészen modern dizájn mellett döntöttek, amely ma is Prága 2. kerületének domináns képét alkotja. 

3_23.jpg

Havlíčkovy sady

Az 1870-es években egy gazdag német iparos Vinohrady és Vršovice határán levő szőlős lejtőn képzelt el egy luxusvillát, melyet meg is építtetett a vidéki olasz uradalmak mintájára. Egy neoreneszánsz villa egy angolpark közepén, de találunk itt mesterséges jégbarlangot díszkúttal és Neptun-szoborral. Sajnos évtizedeken át hanyagolták és le is pusztult, ám a 20. század végére gyönyörűen helyreállították. Az épület az év nagy részében zárva tart a nyilvánosság előtt, de az őszi szőlőszüret idején látogatható ez a pompázatos épület, melyben a múlt otthagyta a nyomát. Még a Hitlerjugend is használta, majd úttörőközpontként is funkcionált, most pedig a fejlődő országok jogászait oktató civil szervezet bérli. A múlt maradványaként az épület márvány lépcsőházat felett meghagyták a mennyezeten a sarlót és kalapácsot. 

4_21.jpg

Volt szerencsém nem egyszer megfordulni Prágában, legutóbb alig néhány hete, és úgy gondoltam, hogy már rengeteget láttam ebből a városból. Gondoltam ezt egészen addig, amíg kezembe nem került ez a kötet. Izgalmas volt a számos újdonság, a rejtett kincsek, különlegességek. Legszívesebben ülnék is be az autóba és indulnék, hogy feltérképezzem azokat a helyeket, ahol még nem jártam. Tökéletes kiegészítése ez a kötet egy átlagos útikönyvnek. Aki a turistalátványosságokon túl is kíváncsi a cseh fővárosra, feltétlen el kell olvasnia ezt a könyvet.

111-kulonleges-hely-praga.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig. Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5014848586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása