Erdély: igazság és mítosz két nép szemszögéből

2019. június 25. 07:24 - GReni

Könyvajánló - Colin Swatridge: Transylvania - Truth, Myth, Perspective

Kíváncsi vagy miként látja egy angol Erdély múltját és jelenét magyar és román szemszögből? Olvasnál a kétféle történelemfelfogásról, sérelmekről? Érdekes tükör egy idegen szemüvegén át...

transylvania_map.jpg

Dr. Colin Swatridge kiemelkedő nyelvtanár, aki Macmillan Publishing részére klasszikusok egyszerűsített változatát írta, hogy bárki elolvashassa és megérthesse híres írók munkáit. 1998 óta számos magyarországi egyetemen tart órákat és gimnáziumokban is gyakran szerepel vendégelőadóként. A diákjai kedvelik, gyakran hasonlítják Monthy Pythonhoz. Magyar nyelven megjelent könyvében, Marslakók ​földjében megtudjuk miként látja egy angol Magyarországot, annak lakóit. Kivesézi szokásainkat, jellegzetességeinket, melyek számára meglepőek, szokatlanok, nevetségesek.

images_1.jpgEzúttal a Corvina Kiadó Transylvania című művét hozta el az olvasóknak angol nyelven, melyben a szerző Erdélyt mutatja be egy angol szemszögéből. 2011 óta Erdélyben is tart órákat, így volt alkalma belesni abba a kultúrába is. Sokat olvasott Románia és Magyarország történetéről, valamint beszélgetett mindkét ország lakóival, akik nyitottak volták rá, hogy angolul beszélgessenek a két ország kapcsolatáról. Teszi mindezt úgy, hogy mindkét felet megszólaltatja történelemfelfogás, sérelmek, elfogultság szempontjából. 

A kötet elején egy kis történelmi útmutatóval indít a szerző. Leírja mi történt az I. világháború után és miként csatoltak el területeket Magyarországtól. Trianont senkinek sem kell bemutatni, a kérdés csak az, hogy ki hogyan látja. A magyarok azt mondják a háború után büntetésnek szánták, hogy elcsatolták Erdélyt Magyarországtól. Románia pedig úgy látta egy hosszú küzdelem eredménye, hogy hozzájuk csatolták.

A magyarok történelmi Magyarország részeként gondolnak Erdélyre. Itt említi Hunor és Magor mondavilágát, ír a Honfoglalásról, majd az elmúlt évezred fontos történelmi mozzanatairól. Míg a magyarok azt akarják sugallni, hogy az Erdélyben élők is magyarok, addig ők inkább azt mondják, ők székelyek. Bár magyarul beszélnek, más a kiejtésük, más a gondolkodásuk, más a kultúrájuk. 

A két nép általában békében elél egymás mellett, látszólag. De mindig volt gyűlölködés, köpködés a másikra. A magyarok az erdélyi magyarokat elnyomottnak tartják és a magyar kormány támogatja is őket anyagilag, azt szajkózva nekik, hogy ők bizony magyarok és erre legyenek büszkék, mindegy mit mutatnak a határok. Emiatt pedig a románok neheztelnek rájuk, mert nem érzik jogosnak az előnyöket, amiket élveznek. És ez csak egy ok, amikért neheztel egymásra a két nép.

Vannak azért mélyen gyökerező ellentétek, amik kérdés, hogy valaha eltűnnek-e. Magyarországon sokan dühösek és nem értik, hogy miért költ a magyar kormány rengeteg pénzt Romániában templomok, sportcsarnokok, stb. építésére, mikor itthon is lenne mire költeni azt a pénzt. Pláne, amikor kinti iskolákat pénzel, a hazai iskolákban meg sok helyen még krétára sem telik.

A románokat pedig az bosszantja, hogy ott élnek, ott születtek és még arra sem veszik sokan a fáradtságot, hogy megtanulják a román nyelvet. Közben pedig elvárják ugyanazokat a jogokat, ami minden románt megillet, sőt még többet is akarnak. Egy dologban volt egyetértés néhány vélemény alapján: mindkét ország vezetői korruptak. 

A szerző arra volt kíváncsi, hogy hol fekszik az igazság, de ez egy olyan helyzet, ahol ilyen nincs. Illetve van, csak az kétféle. Mindegyik ország lakói rengeteg dologról másként gondolkodnak, és természetesen mindenki úgy gondolja, neki van igaza. És ezt a kettősséget, a valóság rétegzettségét ismerhetjük meg a kötetből, melyből kiragadtam néhány morzsát. Nyilván nem lehet általánosítani, hogy mindkét ország minden lakója ezt gondolja, de tény, hogy sokan egyetértenek ezekkel a nézetekkel.

1579405_3.jpgKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess minket Facebookon!

Akinek a madarak is Chopint énekelnek

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2214869092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.06.25. 09:57:09

Ez a churchillországi barom ids elmehet a csudába, a felületes hazug agitpropjával.
süti beállítások módosítása