Krimi és kaland az 1500-as évekből?

2019. július 08. 07:28 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - C. J. Sansom: Hamis próféciák (Matthew Shardlake 7.)

1549 ​nyara. Két évvel VIII. Henrik halála után Anglia egyenesen a káosz felé tart…elizabeth-i-hampden-portrait-700x390.jpg

... Mi pedig követjük, egészen bele a káosz közepébe. A helyzet nem túl rózsás: két éve halott a nagyhatalmú, paranoiás király, VIII. Henrik, VI. Edward alig 11 éves, egy manipulálható gyerek, akit manipulálnak is, az "új vallás" és a "régi vallás" harcol, az ország a csőd szélén, a parasztlázadás pedig a küszöbön áll.

Matthew Shardlake, aki a nagy király halála után a 15 éves Erzsébet hercegnő - a későbbi I. Erzsébet királynó -  ügyvédje lesz, most mégis elutazik a fővárosból, hogy egy kényes gyilkossági ügyet megoldjon: Erzsébet rokonát egyértelműen, hidegvérrel meggyilkolta valaki, a gyanúsított természetesen a férj, John Boleyn. De tényleg ő követte el a gyilkosságot? Shardlake, az igazságszerető ember és segédje ezt próbálják kideríteni, amikor megtalálják a második holttestet is. Ekkor azonban országszerte parasztlázadások törnek ki, és több ezer fő éppen Norwich mellett üt tábort, hogy megdöntsék a földbirtokosok hatalmát. Shardlake nehéz helyzetbe kerül, de továbbra is egy cél lebeg a szeme előtt: a munkaadója érdekeit is félretéve csak egy dolog győzhet, az igazság. 

A történet természetesen nem az 1500-as években íródott, de Sansom annyira hitelesen és autentikusan, a kornak és a kor emberének megfelelően írja le és adja át az egészet, nem mellékesen valós történelmi események keretébe helyezve, hogy akár akkor is íródhatott volna, mint tényirat. Akár így is történhetett volna. Sőt, ki tudja, talán történt is hasonló... Ez a kötet a hetedik Matthew Shardlake történetei közül, de a kiadó szerint önmagában is helytálló regény. Akad ugyan visszautalás az előzményekre, de különálló eset, csupán néhány főbb szereplő ugyanaz, mint korábban. Én egyelőre csak ezt a regényét olvastam a szerzőnek, nem ismerem a sorozat előző köteteit, de nincs hiányérzetem, teljes, kerek, és nagyon jó stílusban megírt történetet kaptam. Olyan, mint egy jól sikerült tévés krimisorozat, ahol minden rész egy-egy külön epizód, más-más történet, csak a nyomozók ugyanazok. Bizonyos magánéleti meg egyéb dolgokat így persze nem értünk, de ez nem is von le annyit az értékéből, hogy ne lenne élvezhető a mű.9455919.jpg

Ráadásul ez a kötet (pontosabban két kötet, a történet ugyanis csaknem 900 oldal) még egy esszét is tartalmaz Robert Kettről, ami külön érdekessé tette az egészet. Mindig szeretek alaposabban megismerkedni a történelmünk szereplőivel, Kett is egy olyan figura, akinek a nevét hallottam már ugyan, de az alakját nem ismertem, hogy pontosan mit csinált, miben vett részt, az nem volt tiszta. Érdekesnek és kutatásra is érdemesnek tartom a történelem egészét, általában csak a nagy uralkodókról vagy nagy hadvezérekről, nagy felfedezőkről hallunk, de a körülöttük élő, figyelemre nem kevésbé érdemes emberekről ritkábban, csak azok, akik szeretnek elmélyedni a témában. Én szeretek, és erre jók a valódi történelmi regények is - valódi alatt a történészek által írt, ténylegesen hiteles környezetbe ágyazott történeteket szeretem, nem az ún. "történelmi romantikusokat".

Christopher John Sansom 1952-ben született Edinburgh-ben, és nem meglepő, hogy történelmi regényei többségében hűek a valósághoz: Ph.D. fokozatot szerzett történelemből, később azonban ügyvédként helyezkedett el. Munkáját azért adta fel, hogy csak az írásra figyelhessen, első kötete 2003-ban jelent meg. A Matthew Shardlake sorozat VIII. Henrik korába, az 1500-as évek Nagy Britanniájába kalauzol minket, de 2006-ban megpróbálkozott egy, a spanyol polgárháború utáni években Madridban játszódó kémtörténettel is.
A BBC 2007-ben tervezte a Shardlake-sorozatot megfilmesíteni, Kenneth Branagh-val a főszerepben, de Branagh végül egy másik sorozat mellett döntött. Azóta nincs új hír a tervekről, de tekintve a sorozat angol sikerét, nem tartom kizártnak, hogy később készül mégis egy, amely a púpos ügyvéd ügyeit helyezi a középpontba.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól!

Beleolvasó, a regény első három fejezete ide kattintva elérhető!

Hogyan lesz egy patkolókovács fiából Nagy Brittania második leghatalmasabb embere?

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

Agave Könyvek Kiadó Kft.
912 oldal
Kötés: puhakötés ragasztva, két kötetben
ISBN: 9789634196075
Nyelv: Magyar
Megjelenés éve: 2019
Fordító: Bosnyák Edit

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9214926328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása