Kalandozások a luxushotelek titokzatos, izgalmas világában

2019. július 09. 07:11 - GReni

Könyvajánló - Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary 1.

"Ismerje meg a belvárosi luxushotelek életét a takarítónő, a boy, a recepciós és a menedzser szemszögéből! Lépjen be velük a lakosztályokba és az alagsori folyosókra, és meglátja, hogy ez a világ romantikusabb, romlottabb és főként sokkal izgalmasabb, mint azt valaha gondolta volna."

fokep_45.jpg

Kordos Szabolcs riportköteteivel számos rajongót szerzett. Mi a sikerének kulcsa? A legtöbb ember számára elérhetetlen, megfoghatatlan, elképzelhetetlen világokba kalauzol el minket Hungary sorozatával. Rengeteg izgalmas terület titkaiba vezeti be olvasóit tényfeltáró riportjain keresztül. Két könyvéről nálunk is olvashattatok már korábban:

Hungary by night - Így mulat a magyar elit

Airport, Hungary - Szárnyak, vágyak, magyarok

Személy szerint imádom a könyveit. Élvezettel lesek be a számomra ismeretlen miliők világába, de valamiért, magam se mértem, Hungary sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary eddig kimaradt. Szerencsére az idei Könyvhéten ismét előtérbe került a kötet, amikor megjelent a második rész és ezzel egy időben új köntösben az első kötet is.

A Luxushotel, Hungary során a szerző a budapesti luxusszállodák rejtett világát mutatja meg nekünk. A szerző hónapokat töltött ötcsillagos hotelek alkalmazottaival, akik meséltek neki romantikus, különleges, de rémes dolgokról is. Ez a világ nem való mindenkinek. Egyenruhák, állandó mosolyok, szigorú szabályok, folyamatosan ugrásra készen, a vendék óhaját lesve élni a mindennapokat, miközben a titoktartás elsődleges fontosságú. És persze a vendég szava szent és sérthetetlen.

Utóbbira durva példa, amikor az egyik riportalany arról mesélt, hogy felpofozta egy vendég, de ő egy szót sem szólhatott, le kellett nyelnie a békát, mert a vendég egója fontosabb. Imádtam a sztorikat a lopásokról. Azt gondolnánk, ha valakinek van több százezer forintja egy éjszakai szállásra, akkor ugyan minek is vinne el bármit a szobából. Tévedés: bizony visznek bármit, ami mozdítható. Olyanok is akadnak, akik a wc-papírt is elviszik, sőt! Még a wc-kefét is. Röhej.

travel-1737171_960_720.jpg

Kapunk egy szeletet a házi maffiákról is, megismerünk néhány trükköt, hogy miként jutnak egy kis mellékeshez a személyzet tagjai. Ami néha, saját bevallásuk szerint is elég durva.

"- Azért nehéz erről beszélni, mert bizonyos dolgokra mi sem vagyunk büszkék. De nincs sok választási lehetőségünk: aki bekerül ebbe a világba, az vagy elfogadja a szabályait, vagy kicsinálják. Nem a hely alkalmazkodik hozzánk, mi alkalmazkodunk a helyhez..."

Leggyakrabban a hotelt lovasítják meg, amikor például a drágán eladott italokról nem adnak számlát és az olcsón megvett piával pótolják, így standolásnál senkinek nem tűnik fel a dolog. De van, amikor a vendég issza meg a levél az aljas pincér ténykedéseinek. Olyan sztorival is találkozunk a kötetben, amikor egy ittas, mulatozó vendéggel voltak olyan pofátlanok, hogy nyolcszor fizettették ki ugyanazt a számlát, mire a pasinak leesett, hogy már fizetett. A részegek mindenhol könnyű áldozatok, de azt gondolnám, ha már egy valag pénzt ott hagyok, akkor korrektebben állnak hozzám. De ezek még a szokásos, piti bűncselekmények, vannak magasabb tétben játszók is, de az már jóval komolyabb szervezést igényel. Például kiadni feketén szobákat pár órára. Abban a pénz is nagyobb és persze a lebukás veszélye is.

three-3075752_960_720.jpg

A szobalányok is durva sztorikkal árasztották el a szerzőt. Sajnos akadnak undorítóak is köztük. Például egy üzletember, aki után a szobában mindenhol ondó és használt óvszerek hevertek, még az ággyal szemközti festményre is jutott belőlük, de a legkeményebb mégsem ez, hanem a szobában talált ürülékkel teli pelenka, amit ki tudja milyen perverz szexjátékra használtak, hiszen gyerek nem volt velük.

"A hotelekben az emberek egy csöppet megőrülnek. [...] Kiszakadva a megszokott környezetükből, egy idegen városba, a szálloda luxuskörülményei között úgy érzik, mindent megtehetnek."

És bizony ilyen történetről is olvashatunk szép számmal. Történetek prostikról és egy bizonyos albumról, amelyből válogathatnak a férfiak szebbnél szebb nők közül. Az album, amely minden recepcióspult alatt megtalálható. És persze ott vannak a VIP vendégek, a hotelek VIP szintjeivel és privát recepciójával együtt. Itt szállnak meg teljes titokban a koronás fők, világsztárok, élsportolók, focisták, Forma-1-es pilóták és a legnagyobb vállalatok vezetői. Olvashatunk például Gérard Depardieu kicsit elvadult bulijáról is, Prad Pitt  figyelmességéről, a bosszantó Gloria Gaynorról, a Michael Jacksont körülvevő őrületről, de többek között azt is megtudhatjuk mivel húzta ki a gyufát a személyzetnél Eddie Murphy.

De nemcsak azokkal beszélgetett, akikkel a hotelekben összefuthatunk, hanem a háttérben dolgoznak értékesítőként. Nekik köszönhető, ha például egy híresség száll meg a szállodában. Azt gondolnánk, hogy az irodai élet unalmas. Olvassátok el a könyvet és rájöttök, hogy mekkorát tévedtünk mind. Itt is minden a pénzről szól: megvesztegetés és lefizetés. Ezen múlik sokszor, hogy egy énekes, egy színész, egy sportoló melyik hotelt választja. És ez olyan reklám, ami bizony rengeteg vendéget vonz a továbbiakban is.

villa-cortine-palace-949547_960_720.jpg

Vannak még sztorik a dilis-drogos szamurájkarddal rohangáló milliárdosról, szobájukat szétverő vendégekről, észrevehetetlen szupersztárokról, az olyan luxuslakosztályokról, az elnöki lakosztályokról, ahol világsztárok, többek között Madonna, Bill Gates vagy épp Paul McCartney is megszállt. 

Kiemeltem pár erősebb sztorit, de azért vannak jópofa, humoros történetek is a kötetben. Például a vendég, aki odáig volt az egyik alkalmazott felsőjéért és bármennyit hajlandó lett volna fizetni érte. Sajnos nem tehette meg a hölgy, hogy eladja, de a menedzser segítségével szerzett egyet a vendégnek, aki másnap boldogan grasszált a személyzet egyenfelsőjében. De olyan sztorit is meséltek, amikor egy vendégcsapat jól betépett a szobában és a füstfelhőtől még a személyzet is beállt, mindenki egész nap vigyorgott, aki ott dolgozott. :D 

kordos_szabolcs2-ff.jpgA kiadó az új könyv és a híres bestseller-sorozat, a Hungary-széria születésének körülményeiről beszélgetett Kordos Szabolccsal. Íme egy kis kulisszatitok a kötet keletkezéséről:

– Hét éve jelent meg Luxushotel, Hungary első kötete. Mi motivált abban, hogy könyvet írj a budapesti szállodák legféltettebb titkairól?

A Luxushotel, Hungary nyolc utánnyomást élt meg, így a Hungary-sorozat első része egyben a legnépszerűbb is. Annak idején imádtam a Luxushotelen dolgozni és úgy tűnik az olvasók is értékelték, hogy beleláthatnak egy addig be nem mutatott, fel nem tárt világba, a hazai ötcsillagos szállodák életébe, mert hét év után sem szűnt az érdeklődés a könyv iránt. Eredetileg csupán egy frissítést, néhány új fejezetet akartam írni az eredeti szöveghez, ám néhány interjú után úgy elkapott a hév, hogy szóltam a kiadónak: ebből a témáról simán kijön egy második rész is, sőt. Hihetetlenül izgalmas figurákkal hozott össze az élet adatgyűjtés közben, élveztem, hogy újra ebben a csillogó, exkluzív, ám egyben dekadens környezetben lehetek. Újságíró vagyok, soha egy percet nem dolgoztam hotelben, de a lelkem mélyén szállodásnak érzem magam.

A teljes interjút elolvashatjátok a 21. Század Kiadó honlapján ide kattintvabolcs

Látogassatok vissza oldalunkra pár nap múlva, amikor az új kötetről, a Luxushotel, Hungary 2-ről fogok mesélni nektek. :)

64220277_2324085417854886_1559516802864644096_n.jpgKordos Szabolcs könyveit a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A szerző remek köteteit a képre kattintva meg is rendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján akár csomagban is!

Kövess minket a Facebook-on is!

Hungary by night - Így mulat a magyar elit. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2014928272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása