Főzz okosan!

2019. július 26. 00:07 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Toby Amidor: Okoskonyha kezdőknek

Ma, amikor egyre fontosabb, hogy tudatosan étkezzünk, lehetőleg egészségesen, és amikor egyre kevesebb időnk jut az ételek elkészítésére, fontos, hogy előre gondolkodjunk és tervezzünk.tobyamidor_about_header_4.jpg

Ebben segít az okleveles dietetikus, blogger és szakácskönyvíró, Toby Amidor könyve, melyet az Alexandra Kiadó hozott el nekünk. A kötet elején fontos gyakorlati tanácsokat ad az előrefőzésre. Nem tudunk és nem is kell minden nap órákat a konyhában tölteni, hogy az egész család egészségesen ehessen valami finomat: akár több hétre előre készülhetünk. Felsorolja, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségünk, melyek azok, amelyek a kamrában állhatnak nyugodtan, nem romlandóak, vagy sokáig jók, de még a megfelelő tárolóedények megtalálásában is segít. Minden egyes ételnél szerepel, hogy meddig tartható el elkészítve hűtőben és meddig fagyasztóban. Szóval ha csak kéthetente fél napod van rá, akkor is elő tudsz úgy készülni, hogy aztán maximum 10 perc elég legyen, hogy aznap vagy másnap finom, friss, egészséges, és saját magad által készített ételt ehess nem csak te, de a családod is.

Lehet vinni munkába, iskolába, de sok ételnél jó az is, ha egyszerűen csak otthonra előkészülünk. Amidor több hétre szóló komplett menüket ír le, amelyek változatosan, egészségesek és táplálóak, követhetjük akár ezeket is, de variálhatjuk kedvünkre.

A könyv második részében pedig a receptjeivel ismertet meg minket. Vannak reggelik, tízóraik, ebédek, vacsorák, húsok, halak, vegetáriánus ételek, desszertek és harapnivalók. Egyértelmű kedvenc lett a salsa recept, már nem is ebből a könyvből, hanem egy másikból, de ebben is szerepel a receptje. Sajnos most egyelőre csak ezt volt időm kipróbálni, de már be is iktattam a menetrendbe: jövő héten készítek megint salsát, hogy mivel, azt nem tudom. 

20190721_130116.jpg

Hozzávalók:

1 közepes fej lilahagyma
2 közepes paradicsom
egy marék koriander
édes és csípős paprikák ízlés szerint
egy lime leve
2 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj

A hozzávalókat feldaraboljuk, összekeverjük, és hűtőben pár órát állni hagyjuk (minimum 30 percet). Sajnos koriandert egyáltalán nem kaptam sehol, és a kertünkben sincs (jövőre lesz), szóval most ahelyett friss bazsalikom és citromfű került bele, illetve egy kevés zsálya. Az eredeti recept jalapenot és kaliforniai paprikát ír, én inkább hátraslattyogtam a kertbe, és szedtem le édes és csípős paprikákat, illetve akadt még itthon konzerves chilipaprika savanyítva, olyat aprítottam bele. Nem ártott neki :) A kép már akkor készült, amikor elkezdtünk enni, de szerencsére még épp időben :) (Flekkent csináltam tört krumplival.) 

Egyelőre még csak ezt sikerült kipróbálnom, de épp ma vettem egy ún. zöldségspirálozót, akad egy rakat cukkini is a kertben, és a könyvben van cukkinispagetti recept is, a héten ki is próbáljuk, milyen az. (Tészta helyett cukkini, főzve vagy nyersen vagy roppanósan, salátának vagy akár a szokásos spagettis kaják helyett, a tészta helyére.)

Elég sok saláta és szósz-recept van benne, amiket én szeretek, szóval ez a könyv tuti elöl marad. A desszert-része engem kevésbé győzött meg, nem igazán kedvelem a müzliféléket, magvakat is mérsékelten, meggy meg menjen tőlem... de a főételek nagy része elsőrangúnak tűnik. A juharszirupos-mustáros lazac és a citromos sült csirkecomb, a citromos-balzsamecetes vinaigrette és a sajttal töltött portobellogomba, vagy épp a fokhagymás steak kuszkusszal (imádom a kuszkuszt!) meggyőzött :)

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Csomagolj ebédet!

Toby Amidor honlapja

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

Alexandra, Pécs, 2019
192 oldal
ISBN: 9789634472803
Fordította: Fehér Fatime

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9414980242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása