Sztoikus nyugalmat a mindennapokra

2019. július 31. 05:11 - Carbonari

Könyvajánló - Ryan Holiday és Stephen Hanselman: Sztoikus nyugalmat a mindennapokra

seneca.jpg366 elmélkedés - az az minden napra 1 - bölcsességről, 
kitartásról és az élet művészetéről 
(A képen Seneca és Nero)

A 21. Század Kiadó újabb Ryan Holiday kötetet hozott el az olvasók számára, amelyet Stephen Hanselman társszerzővel együtt alkotott, Sztoikus nyugalmat a mindennapokra címmel.

Ryan Holiday nem ismeretlen a magyarok számára, több könyve is megjelent nyelvünkön (Az ego az ellenség, Az akadály maga az út), olvasmányos, alapos, használható filozófiai-gyakorlati útmutató kötetek ezek. Ez a jelenleg tárgyalt sem más: egyfajta lassítást, életörömet, saját életünk irányításával kapcsolatos vezérelveket kíván becsempészni rohanó napjainkba ókori sztoikus szerzők idézeteivel, akiknek szavaik és mondanivalójuk ezer meg ezer éveken átnyúlva is valóságot közvetítenek a maguk letisztult módján.ryan.jpgA szerző, Ryan Holiday

Hogy mihez kezdhetünk velük? Például azt, hogy először csak odafigyelünk rájuk. Meghallgatjuk, legyintünk vagy újra elolvassuk, és fejünket ingatva közöljük magunkkal, hogy ebben .. khm.. ebben azért lehet valami. Olyan mai csoportok tették magukévá az ókor bölcselőinek leiratait, mint például a New England Patriots és a Seattle Seahawks amerikai futballcsapatok edzői gárdája vagy a rapper LL Cool J., de ezentúl számos profi sportoló, vezérigazgatók, menedzserek, művészek, közszereplők és mellettük számos magánember. Lehet ebben a filozófiában valami, na.

A mű az év 366 napját három nagy eszme köré csoportosítva idéz az ókor nagyjaitól, az érzékelés, a cselekvés és az akarat gondolatköreiből.

Január a tiszta elme, február a szenvedélyek és az érzelmek, március az öntudatosság, április az elfogulatlan gondolkodás köré halmozott írásokból áll. Az ókori idézetek mellé felsorakoznak a mára kivetített magyarázatok, amelyekkel könnyen emészthető és napjainkban gyakorlatilag  használható útmutatót kapunk.

AZ ÉRZÉKELÉS ESZMÉJE

Bánj keményen a jelentéktelen dolgokkal


"...mennyien rabolták szét életedet úgy, hogy közben észre sem vetted, mit veszítesz, mennyit vitt el belőle a hiábavaló fájdalom, az oktalan örvendezés, a kapzsi vágy, a negédes fecsegés, mily csekély rész maradt neked a tiedből? Felfogod már, hogy időnap előtt halsz meg?"

Seneca: Az élet rövidségéről, III.3.

Gyakorlati haszna: bár nemet mondani nagyon nehéz, de muszáj. Nemet mondani haragra, izgalomra, gyötrődésre vagy vágyakozásra. És jelentéktelen dolgokra, amikre eddig puszta udvariasságból bólintottál rá.

Május a helyes cselekvés, június a problémamegoldás, július a kötelesség, augusztus a gyakorlatiasság hónapja.

A CSELEKVÉS ESZMÉJE

Koncentrálj a jelenre

"Ne ijeszd magad azzal, hogy képzeletben az élet egészét átfogod! Ne sűrítsd egy gondolatba, hogy előreláthatólag milyen és mennyi baj vár rád, hanem minden egyes fölmerülő esetben tedd föl magadnak a kérdést: mi ebben a dologban a tűrhetetlen és elviselhetetlen?" 

Marcus Aurelius: Elmélkedések, 8.36.

Tehát, ha lehet, egyszerre csak egy lépéssel járj önmagad előtt. Nincs szükség azon agyalni, mi lesz, ha leesel a kötélről, mi lesz, ha véget ér csapatod veretlensége. Előbb a meccsen légy túl.

 A kötet harmadik része az akarat eszméjét járja körbe, amelyben a szeptember a lelkierő és rugalmasság, október az erény és kedvesség, november az elfogadás és a sors szeretete, december pedig az elmélkedés a halandóságról gyakorlatokkal segíti az olvasót.

AZ AKARAT ESZMÉJE

Egy mindenkiért, mindenki egyért

"Ami a rajnak nem hasznos, az a méheknek sem hasznos."

Gondolkodj néha nagyban is. Értsd meg, hogy a nagyobb jó érdekében nem mindig járhatsz jól, és ebben nincs semmi különös haragudni-dühöngeni való. A közösség javát a helyes indulatok és az abból következő helyes cselekedetek hozzák egyensúlyba.

Végül pedig egy idézetet hozok Senecatól, amely számomra az összes többi felé emelkedik: bárhol élhetsz jól. "Most nem utazol, hanem bolyongsz, hányódsz, egyik helyet cseréled fel a másikkal, pedig amit keresel, a boldog élet, minden helyen megtalálható." (Seneca: Erkölcsi levelek, XXVIII. 5-6.)
Ha mindig vársz valamire, hogy akkortól lehetsz megint boldog, kiegyensúlyozott, ha kertes házba költözhetsz, ha beírathatod végre óvodába a gyereked, ha végre dolgozni mehetsz, ha meg tudod szerezni a legújabb kütyüdet és vásárolsz ész nélkül, akkor az nem más, mint önámítás, amelynek a végén borzasztó nagyot lehet koppanni. A boldogság benned van, mindegy, hol tartózkodsz éppen.

Nos, az ókori sztoikusok bölcsességei ma is érvényesek. Ryan Holiday rövid magyarázatokkal vezet be bárkit, hogy élete nehézségeiben kapaszkodót találjon - nap, mint nap.

sztoikus.jpg

 

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Az új munkatárs megkapta a munkádat, vajon az életedet is akarja?

Két nő, akik elveszíthetnek mindent

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2414868492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása