A legendás szerző, Philip Roth életművének nyitánya és zárása

2019. augusztus 02. 07:59 - GReni

Könyvajánló - Philip Roth: Nemezis - Isten veled, Columbus és öt elbeszélés

Olvastad a 20. század egyik legnépszerűbb amerikai szerzőjének, Philip Roth-nak az első és utolsó írását? Érdemes!

philip_roth.jpg

Philip Roth tavaly hunyt el nyolcvanöt éves korában. A 20. század egyik legünnepeltebb amerikai írója számos irodalmi díjat zsebelt be élete során, most pedig a 21. Század Kiadó úgy döntött, hogy egyszerre jelenteti meg első és utolsó kötetét. Ráadásul első kötetet, Az Isten veled, Columbus című műve első ízben jelent meg magyar nyelven.

Eddig valahogy elkerültük egymást Philip Roth könyveivel. Gondoltam ideje pótolni a lemaradást, mivel több helyen olvastam, hogy érdemes élete utolsó regényével kezdeni, úgy döntöttem, vágjunk bele. Szóval jöjjön a Nemezis.

58444453_2289964837933611_9145416297373237248_n.pngA képre kattintva a kötet elérhető a kiadó honlapján kedvezményes áron!

1944 nyarán Newarkban járunk és megismerkedünk Bucky Cantorral. Cantor egy huszonhároméves testnevelő tanár. Látása nem tökéletes, ezért alkalmatlan arra, hogy a náci Németország ellen harcoljon, így a városban marad és egy gyerektábort vezet.

Sajnos neki másfajta háborúval kell szembenéznie, ugyanis egy szörnyű járvány üti fel a fejét. Ellenszer nincs és a betegség egyre terjed. Nem más, mint egy gyermekbénulással járó járvány, melyre csak húsz évvel később születik meg az ellenszer.

Cantor igyekszik megnyugtatni a gyerekeket, de azok sorra betegednek meg. Amikor pedig már meg is halnak néhányan a férfi hatalmas dilemmával néz farkasszemet: maradjon és próbáljon segíteni, amiben csak tud vagy csomagolja a cókmókját és meneküljön, mielőtt a járvány őt is megfertőzi.

Egy ilyen helyzet kihozza az emberekből a legrosszabbat. A családok rettegnek, pánikolnak, senki nem tudja mit tegyen, az orvosok is tehetetlenek, gyűlik a harag, a fájdalom és az emberek bűnbakot akarnak. A történetet Arnie Mesnikoff meséli el nekünk közel harminc évvel később, aki szintén a betegség egyik áldozata volt.

Szörnyű lehet egy ilyen helyzetet megélni és ezt Roth nagyon jól adja át. Közben látjuk Cantor tanár úr gyötrődését. Már az is bántja a lelkiismeretét, hogy nem lehet barátaival, rokonaival a frontnál, most pedig itt vannak ezek az ártatlan gyerekek, akiken nem tud segíteni. Harc önmagával, a kötelességtudattal és Istennel. Miként dönt? Van egyáltalán jó döntés? Vajon cserben hagyja őket? Mi lesz a sorsa? A kisregény szerencsére nem végig borús, a szerző belecsempészett néhány kedves, humoros részt is és számos izgalmas karaktert.58379191_2290867507843344_7762627382875258880_n.jpgA képre kattintva a kötet elérhető a kiadó honlapján kedvezményes áron!

Élete utolsó műve után, jöjjön az első, melyet huszonhat évesen írt és rögtön be is került vele a köztudatba. Megmondom kicsit félek tőle. A Nemezis nagyon tetszett, de az már a kiforrott szerző műve, akinek már több mint két tucat műve került kiadásra. Na, de hajrá, nézzük miről is szól az Isten veled, Columbus.

Az 1959-ben megjelent elbeszéléskötete elnyerte a nívós amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Címadó darabjának alapja egy szerelmi történet. Adott egy fiatal, szegény családból származó srác, Neil Klugman, aki a közkönyvtárban dolgozik Newarkban. A nyári szünidő alatt megismerkedik a jómódú, gyönyörű Brenda Patimkinnel. Mit sem törődve a társadalmi különbségekkel egymásba gabalyodnak.

Nem csupán az anyagiak okoznak gondot kettejük között, a neveltetésük és zsidóságuk megélése is teljesen más. Egy nagyon különleges világba visz el minket a szerző. Bepillantást nyerünk abba, hogy milyen lehetett az '50-es évek Amerikájában élni. Mindezt a szegények és a gazdagok nézőpontjából is.

Bár közös a vallás és mindkét fél kívülállóként létezik a keresztény társadalomban, teljesen másként élik meg a helyzetet. A történet megmutatja milyen mások tudnak lenni az emberek, ami rendkívül magányossá is teszi őket. Találunk benne szép leírásokat, és nem hiányzik belőle a szarkazmus meg némi humor sem.

Az Isten veled, Columbus mellett található még öt novella is. Öt történet, melyek a háború után az Államokban menekült zsidók életéből mutatnak egy-egy szeletet. Megismerkedünk a hagyományaikkal és azt is megtudjuk, hogy milyen feszültségekkel járt az asszimiláció. Ezek a történetek nagyon különbözőek. Van amelyik kifejezetten lírai, de olyan is akad, ahol humorosan tálalja ezeket az akkoriban egyébként nagyon is tabunak számító témákat.

A mű nem tökéletes, a szerző úgy fogalmaz, hogy ezt még az embrió-író alkotta. Kicsit érződik rajta még a kiforratlanság, de ettől függetlenül mindent lehet rá mondani, de azt semmiképp, hogy rossz lenne. Elgondolkodtató, szórakoztató történetek, amiket mindenkinek érdemes elolvasni.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

Léteznek normális emberek?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3414920822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása