Egy autista férfi rátalálhat a szerelemre?

2019. augusztus 14. 07:44 - GReni

Könyvajánló - Helen Hoang: Menyasszony rendelésre

"Khai ​Diepnek nincsenek érzései. Nem gyászol, és nem szeret. Azt hiszi magáról, hogy sérült, de a családja ezt másként látja. Ők jól tudják, hogy a férfi az autizmusa miatt egyszerűen csak máshogyan viszonyul az érzésekhez. Mivel nagyon kerüli a párkapcsolatokat, édesanyja a kezébe veszi az irányítást, és Vietnamba megy, hogy tökéletes feleséget találjon neki."

vietnam-1530128_960_720.jpg

A szerző, Helen Hoang előző könyve, A szerelem egyenlete egy kedves, nem mindennapi, szerelmes történet, melynek főhőse Asperger-szindrómás. Nem kedvelem a romantikus regényeket, de az a könyv még nálam is betalált, nagyon tetszett a történet és a szerző könnyed, olvasmányos stílusa. Ezúttal a Menyasszony rendelésre című kötetében a főhősnek az autizmus okoz beilleszkedési nehézségeket, és sajnos a pártalálásban sem könnyíti meg a férfi dolgát. Hogyan találhat szerelemre és társra az, akinek "nincsenek" érzései?

Khai Diepet egy tíz évvel ezelőtti történeten keresztül ismerjük meg, amikor legjobb barátja temetésén azon morfondírozik, hogy most szomorúnak kéne lennie, zokognia kéne, ahelyett, hogy a mindennapi apróságokon elmélkedik. Egy vietnámi kis faluban hiába diagnosztizálnak az embernél Aspergert vagy autizmust, ott az ember csak egyszerűen fura, de Khai tudta, hogy ő valami más. Főleg, amikor mindenki azt várta, hogy összezuhan a tizenhat éves Andy temetésén.

"Andy nem csak jó barát volt. Ő volt Khải egyetlen barátja. Nála jobb barátja nem is lehetett volna. Ha Andyt nem tudja gyászolni, az azt jelenti, egyáltalán nem tud gyászolni. És ha gyászolni nem tud, akkor az érzelmi skála ellentétes pólusára is biztosan képtelen.
Nem tud szeretni.
Andynek igaza volt. Khai szíve biztosan tényleg kőből van.
A felismerés úgy zúdult rá, mint a jégeső. Nem örült neki, de kénytelen volt elfogadni. Ezen úgysem változtathat. Olyan, amilyen."

Aztán eljutunk napjainkhoz, amikor Khai már huszonhat éves. Jóképű és okos, de a kapcsolatokat kerüli, úgy gondolja a mai napig, hogy nem képes szeretni. Elvégezte a főiskolát, sikeres ... és Kaliforniában él. Családja azonban nem ért vele egyet és nem szeretné, ha magányosan élné le az életét, ezért anyja a régimódi módszerekhez folyamodik és elutazik Vietnámba, hogy feleséget találjon Khai-nak.

Khai édesanyja egy puccos hotelben válogatásokat tart, de végül nem várt helyen, a mosdóban bukkan rá a lányra, aki elsőre szimpatikussá válik számára és persze bolondnak nézi, amikor pár perc beszélgetés után megkérdi, hogy hozzámenne-e a fiához, hogy aztán együtt éljenek boldogan az Államokban. Nem csodálkozom, ezen szerintem mindenki nagyokat pislogna. :D

Ám Esme végül úgy dönt nincs vesztenivalója. Elutazik Amerikába, ha egymásba szeretnek, akkor egy jobb életet adhat kislányának, akit egyedül nevel, ráadásul egy hajszálnyi remény van rá, hogy amerikai apját is megtalálhatja, akivel sosem találkozhatott.

Innen indul el kettejük hullámvasútra hajazó ismerkedése. Esme azt hiszi sokat tud a szerelemről, csak épp Khai nem egy átlagos pasi. Ami másoknál működik, az nála lepereg. Rengeteg félelemmel indult el a vidéki lány a nagy útra, ám, amire még ő sem számított, hogy ő lesz az, aki viszonzatlan és reménytelennek tűnő szerelembe esik. Khai pedig még mindig úgy hiszi, hogy képtelen szeretni, ezért a család nem neki való. Meg van róla győződve, hogy sosem tudná viszonozni a lány érzéseit. Vajon van esélye két makacs fiatalnak, akik teljesen másként látják a világot?

Ismét egy különleges történetet kaptunk a szerzőtől, ami nem az a tipikus love story. Nem volt szerelem első látásra, nem volt hatalmas tűzijáték, voltak viszont ellentétek, feszültségek, és a kulturális szakadék sem könnyítette meg a dolgukat. Nem hullott az ölükbe a szerelem, a boldogság, meg kellett küzdeniük érte. Mindegyiküknek a maga módján. Rengeteget változtak. Kifejezetten tetszett, hogy a lány nem tudott Khai állapotáról. Így nem skatulyázta be, hanem megismerte, ráadásul meg is szerette a srácot. És még A szerelem egyenlete szerelmes párja is kapott egy kis helyet a kötetben. Összességében ez a kötet is tetszett, de egy hajszállal nálam nyert A szerelem egyenlete. :)

helen-hoang-menyasszony-rendelesre-31653365433.jpgKöszönöm szépen az Álomgyár Kiadónaka lehetőséget!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kötet a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6114957578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása