Fűszeres kacsamellérmék mézes-rozmaringos almával

2019. augusztus 31. 07:10 - Arthur Arthurus

Alma, rozmaring, méz és kacsa. Verhetetlen négyes egy finom fogáshoz!clipboard02.png

Az ötlet többféle receptből jött, szeretek kísérletezni, szeretem (sajnos) a kacsamellet, és volt rá időm is, kedvem is, hogy bíbelődjek vele. Na ne aggódjatok, nem nagy macera, igazából olyan gyorsan kész van, mint egy rántott hús. :) Én két főnek készítettem el, az adagok ehhez mértek.

Hozzávalók:

  • 2 db kacsamellfilé
  • ízlés szerint só és bors
  • kevés olívaolaj
  • pár szál friss rozmaring
  • 1 nagyobb alma
  • 1-1,5 ek méz (én akácmézet használok, az a kedvencem)
  • köretként burgonya, rizs, vagy bármi egyéb

Előtte való nap, vagy akár két nappal korábban a kacsa bőrét (lehetőleg csak a bőrét) beirdaljuk, egy kis tálkában összekeverünk sót és borsot olívaolajjal, majd alaposan bekenjük vele mindkét oldalát (a bors aromáját igazán az olaj hozza ki, abban oldódik a legjobban), majd a beirdalt bőrbe nyomkodunk és a hús alá is teszünk pár szál friss rozmaringot. Ha nincs friss, a szárított is jó, ez esetben nyugodtan elkeverhetjük a sóval, borssal, az olajban. Legalább egy éjszakát hűtőben pihentetjük. (Én két nappal a készítés előtt, estefelé csináltam meg.)clipboard01_3.png

Felhevítünk egy tapadásmentes bevonatú serpenyőt (én teflonos grillserpenyőt használtam, de bármilyen lehet) zsiradék nélkül, majd a bőrével lefelé beletesszük a kacsamelleket. A szál rozmaringot távolítsuk el előtte! Nagyjából 5 percig közepes lángon sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldala is kap öt percet. Ha kész, vegyük ki egy deszkára, és 1-2 perc pihentetés után szeleteljük fel egy éles késsel kb. 1 cm-es szeletekre. Ekkor még kissé rózsaszín a közepe (méretétől függ, mennyire) a kacsa vörös hús, így is finom és fogyasztható, de ha nem szeretitek véresen vagy mediumon, akkor a szeleteket 1-1 percre tegyétek vissza a serpenyőbe. Én így tettem, mert mindketten jól átsütve szeretjük a húst, de látható a képen talán, hogy a szeletek egyébként már így is tökéletesen fogyaszthatóak.clipboard03.png

Ha készen vannak a kacsamellérmék, már csak az alma van hátra. A meghámozott és vékonyan szeletelt vagy kisebb kockákra vágott (ízlés szerint) almát borítsuk a serpenyőbe, rá a kacsa zsírjára. Ha túl sok zsír sült ki belőle, akkor öntsünk le róla, nem kell rá nagyon sok. Pirítsuk a zsiradékon, tegyünk rá apróra vágott friss vagy szárított rozmaringot, és amikor már kapott egy kis színt, locsoljuk meg a mézzel. 1-2 percig kevergessük a mézzel együtt, majd még forrón tálaljuk. Én kérésre házi sült burgonyával tálaltam. :) Az utóbbi idők egyik legízletesebb nem éppen diétás ebédje volt, próbáljátok ki! :)

Kövessetek minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3415024032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása