Csak ha te is akarod

2019. szeptember 24. 07:21 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

"Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története." Megrázó vallomás egy nőtől, aki egy pedofil áldozata volt.

tigertiger_wide-a3d12b4f79f6f4bc37e9b8e7de4b5b6b727c1df3.jpg

A könyv egyik külföldi borítójának részlete

Margaux ​Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis lírai hangvételben idézi fel az átélt szexuális és pszichikai visszaéléseket.

Az átoknak négy fala és egy ablaka van, azon keresztül bámulunk az életre, amit élhetnénk.

Ez a könyv inkább elgondolkodtató, mint megrázó. Háromféle pedofil van szerintem, és Peter közülük a lelkibeteg, sérült, zaklatott gyerekkorú pedofilok közé tartozik, aki fél a nőktől, mivel gyerekként nők bántották. Kedves, szereti Margaux-t, a kislányt, aki problémás családból származik, akire nem figyelnek oda a szülei, ért a nyelvén - és ki is használja a gyerek tapasztalatlanságát, érzelmi kiszolgáltatottságát. 

Nagyon érdekes, hogy Margaux esélye végig megvolt arra, hogy nemet mondjon. Persze egy kicsi gyerek, aki még nem érti ezeket a dolgokat, nem is tudja, mi ez az egész, de később már ő maga akarta, hogy Peter hozzáérjen, és rosszul érezte magát, ha nem tette. Természetesen tudom, hogy Peter manipulálta úgy a lányt és alakította úgy a dolgokat, hogy ő ezt akarja, de akkor is, megvolt a lehetősége, hogy nemet mondjon, hogy kiszabaduljon. És Peter szerintem nem tudatosan manipulálta őt. Margaux szerette, ez tisztán érezhető, nem, mint férfit, inkább mint egy apát, egy idősebb mentort, aki eligazította az élet útvesztőjében. Közben belevezette a saját útvesztőjébe, de ez már más tészta. Az ő kapcsolatuk, amellett, hogy beteges, és amellett, hogy Peter nem gátlástalanul ugyan, de kihasználta a kislányt, rendkívül összetett. Peternek nem sok esélye volt egy "normális" (mi is a normális?) életre olyan múlttal, ami neki volt, és egy hihetetlenül gyenge, megtört ember, amiért még ha fel is ismerte, hogy rossz, amit csinál, nem tudott ellenállni a késztetésnek. Margaux ebben a történetben egy áldozat áldozata, aki később, már tizenévesen maga is manipulálta a férfit, mert neki sem volt esélye, lehetősége másra. A szülei által elhanyagolt, szinte elfeledett gyerek, aki talált egy olyan embert, aki megérti őt. Mert ő maga is gyermeki lelkületű, de emellett beteg, sérült ember.

A gyerekek megértik a távolságot köztük és a felnőttek között, ahogy a kutyák is tudják, hogy mások, mint az emberek, és bár a felnőttek játszhatnak gyerekjátékokat, mindig megmarad az érzés, hogy nem olyanok, mint ők.

978x.jpg

Margaux Fragoso 1979-ben született New Jersey-ben, és az elhanyagolt lány hamar a Peter Curran álnevű ács vonzáskörzetébe kerül. 15 évig, a férfi öngyilkosságáig tart beteges kapcsolatuk, és búcsúlevelében Peter azt javasolja a lánynak, hogy írjon, írja meg a történetüket. Margaux később angol irodalomból és kreatív írásból szervezz diplomát, több verset, novellát is írt. 2011-ben jelentette meg Tiger, Tiger címen a történetét. Margaux Fragoso 2017. nyarán petefészekrák következtében elhunyt.

A könyv amellett, hogy felnyitja a szemünket bizonyos dolgokkal kapcsolatban, rendkívül elgondolkodtató. Ahogyan az is – és el tudom képzelni, hogy a legtöbb helyen ez így van –, amikor az a börtönőr azt mondta, hogy a pedofilok a legjobb, legtiszteletteljesebb rabok. Igen, mert ők egyszerűen a legtöbb esetben szelíd, jólelkű, félénk, de kétségtelenül beteg emberek. Maguk sem látják feltétlenül a rosszat abban, amit tesznek. Összetett kérdés ez… Ajánlom olyannak, aki nem csukja le a szemét ilyesmi láttán. Ettől még létezni fog. És a habzó szájú bosszún kívül kicsit több, kicsit más kell, hogy megértsük, és esetleg gátat szabjunk neki.

 Apád előtt ne vetkőzz!

Kövess minket Facebookon is!

 

Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
398 oldal
ISBN: 9789633100547
Fordította: Bozai Ágota

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

0001.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3215149084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabcigirl 2019.09.25. 15:19:54

Nem meglepő, hogy az index-en napi szinten nyomják az lmbtq... stb...fos-propagandát. De már a pedo-ajnározást is kezditek? Több a soknál mostmár...,

Ilyen támadást elszenvedni ugyanis marhára nincs ám rendben... És a gyerekek jogai sokkal előrevalóbbak. Akkor is, ha egykori áldozata Stockholm-szindrómás, íróvénás...

Arthur Arthurus 2019.09.25. 15:24:41

@gabcigirl: Azért érdekelne, hol olvastál olyat, hogy rendben van. A pedofíliát és az lgbtq+-t egy lapon említeni enyhén szólva is erős. A pedofília az egyik legfelháborítóbb dolog, ettől még az ész nélküli gyűlölködés nem visz előrébb. A megértés igen, mert ha megértjük, akkor tehetünk ellene. Olvasd el, amit az Apád előtt ne vetkőzz c. könyv kapcsán írtam, a poszt alján megtalálod a linket.

vegyesfehér 2019.09.26. 11:02:04

@gabcigirl: Eszed helyén mi van, hogy a fejed ne horpadjon be ? Olvasni tudsz, de érteni...

Gyingizik 2019.09.26. 14:54:53

Folytatódik az elvtelen neoliberálnyik érzékenyítés pedofil témában. Ld. Révész Sándor HVG-ben írt cikke:

hvg.hu/velemeny/20190908_Revesz_Folhaborodas_helyett?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201909

Nem más ez, mint a pedofília mentegetése, szalonképessé tételének kísérlete. Lényege: a pedofil is ember, esendő, nem tehet róla hogy van egy ilyen vonzódása stb. Ez azonban erkölcsileg egyáltalán nem igazolható. Hiszen sok mindenkinek lehetnek olyan vágyai, amit nem tud beteljesíteni (nem feltétlenül szexuális, de lehet akár az is), és lám mégis éli tovább az életét a bűn elkövetése nélkül sőt, az egész témát hanyagolva hátralévő életében.

Hadd világítsam meg egy példával: egy rossz anyagi helyzetben levő, közepes vagy csúnya megjelenésű, 55 éves pasi hiába akarna jól kinéző, 20 éves nőkkel hálni, azok nyilván lekoptatnák. A példában szereplő pasi ezen elszomorodva elkezdhetne valami erkölcsi/jogi alapot gyártani mondjuk 20 éves jócsajok megerőszakolására? Vagy mondjuk lelki beteg 20 éves nők becserkészésére a neten, vagy a szomszéd utcában? Ugye milyen bizarr ötlet?

A fenti poszt - igaz nem önállóan hanem egy témában született könyv kapcsán - még tovább megy mint révész, hiszen míg révész csak manipulatív módon összemossa a pedofília pszichiátriai kórképet a bűncselekménnyel, itt egy valóban elkövetett bűncselekményről van szó, amit relativizálni próbálnak, tompítani elvenni az élét ilyen-olyan libcsi szerecsenmosdató szöveggel. (Gyermekkori traumák, félénkség, gyengeség, más pszichés betegségek stb.)

A pedofília bűn, pont. Ha valakinek ilyen vágyai vannak felejtse el, pont. Ha meg elköveti, a lehető legszigorúbb büntetést kell kapnia, pont. Felmentő körülmény nincs, hiszen a szex nem létszükséglet. Így fölösleges és kártékony reklámozni a fenti könyvet, hiszen láthatjuk, hogy még az áldozat megértése, megbocsátása, kényszerű cinkossága sem adhat felmentést, megtisztulást.

Érthetetlenül beteges a neolibcsi világkép. A homo sapiens nem kizárólag a szexuális vágyai beteljesítése miatt van a Földön, esetleg ezt kellene megérteni a neoliberálynik polgártársaknak. Az önmegtartóztatás a neolibnyik világban szinte szitokszó. Életünk nem kizárólag a szexuális kielégülésről szól, nem kizárólag ezen az úton lehet megvalósítani önmagunkat. Nem a szexért élünk, az az utódnemzés eszköze - szerencsére azonban van élvezeti és érzelmi vonatkozása is.

Ha nem csak a jogi oldalát nézzük: vétkezni meg lehet szóban és gondolatban is. Így az el nem követett, csak fantáziaképben megvalósuló bűn mentegetése is gusztustalan, kultúra idegen. Nem Japánban vagy Indiában élünk, ahol karmikus marhaságokban hisznek és csak a megvalósult bűn a bűn. Hanem Európában, ahol a keresztény értékrend szerint a gondolatbűn is bűn. Nagyon is logikus ez az értékrend, hiszen aki folyton egy bűnről fantáziál, az előbb-utóbb el is fogja követni vagy teljesen beteggé teszi a lelkét, beteggé tesz vele más embereket is.

Egy dologra azért mégis jó a poszt, meg révész cikke: láthatjuk, hogy mi lenne a mainstream "értékrend" ha a ballib-neolibcsik lennének hatalmon. Mit kellene reggeltől estig a tv-ben rádióban nézni, hallgatni, netes felületeken olvasgatni.

Arthur Arthurus 2019.09.26. 14:57:04

@Gyingizik: A pedofília bűn. És elítélendő. De minket, "normálisakat" ez még nem ment fel az alól, ha nem akarjuk megérteni sem. Harcolni valami ellen csak akkor tudunk, ha tudjuk, miből fakad. Pont. Sőt, felkiáltójel. A liberalizmus pedig soha a büdös életben nem jelentette és nem is jelenti azt, hogy a bűn elfogadható. Pont.
süti beállítások módosítása