A család barátja

2019. október 04. 06:08 - Carbonari

Könyvajánló - Tasmina Perry: A család barátja

lake.jpgMeghívtad a házadba. 
Most szedheted a sátorfádat. 
Ennyi. 

A 21. Század Kiadó újabb Tasmina Perry gyöngyszemet tett le a boltok polcaira A család barátja címmel, amelyben a szerző lehengerlő cselekményvezetéssel rágatja tövig az arra hajlamos olvasók körmét, hogy akkor most mi is történt és kivel is és mi húzódhat meg a háttérben?

Amy Sheperd, a negyvenes szépasszony, egy isten háta mögüli, vidéki angol kisvárosból származik. Eltökélt munkával, rendíthetetlen elszánással jelenleg a Verve nevű divatlap főszerkesztője. Boldog házasságban él Daviddel és közös gyerekükkel, az öt éves Tillyval. Ragyogó helyen laknak Londonban, mindenük megvan szinte, ezért David a lassítás jegyében szívesen kiköltözne vidékre, hogy idejük és helyük is legyen kiélvezni mindazt, amelyért keményen megdolgoztak. Amy számára ez a javaslat a legrosszabbkor érkezik: közvetlenül nyaralásuk előtt megüresedik a Mode - Anglia első számú divatlapja - főszerkesztői státusza, amit Amy tűzön-vízen át meg akar szerezni magának. A konfliktus innentől adott: David igénye a lassításra kútba esik, ugyanúgy, ahogy az a megegyezésük is, amely szerint a nyaralás szent, oda nem visznek munkát. Így aztán eleve feszültségekkel érkeznek meg a pihenés színhelyére.csinos.jpgEgyéb baj is adódik: Amyék kiváló gyermekfelvigyázója, aki szinte családtagnak számít, egyik napról a másikra lerobban, és helyét Amy szülővárosából származó régi - és mellesleg bűnösen elhanyagolt  - barátnőjének egyetemet végzett lánya, Josie, veszi át. A fiatal lány okos és gyönyörű, emellett szerény, készséges, kreatív. Mielőtt elmegy a családdal bébiszitterkedni a nyaraláson, két hétig gyakornokként dolgozik Amy újságjánál, ahol  mindenki csak a legjobbakat mondja róla. Amynek mégis furcsa valami, egész nyaralása alatt rossz érzései vannak a lánnyal kapcsolatban, miközben Josie hosszú combjait bámulja a medence szélén. Bárki is rázza fejét az aggodalmaskodásaira, ő fenntartja véleményét, hogy valami nem stimmel a lánnyal. Amikor pedig idegen melltartót talál az ágyukban, megmagyarázhatatlan blokkot a férje tárcájában egy nyakláncról, arról nem is beszélve, hogy kitúrva látszik nemcsak a Mode pályázatáról, de saját főszerkesztői állásából is, paranoiája már nemcsak mániának látszik.tasmina_1.jpg

A mű folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét, sikerült is egy huzamban lenyelni a felét. Csak az volt képes eltávolítani a műtől, hogy drága Jánosomnak kellett vacsorát adni. Húzódozva tettem félre a könyvet, hogy ne már, pont most kell abbahagyni, amikor igazán bonyolódni kezd minden. Pikk-pakk elintéztem a vacsorát, aztán szaladtam is vissza folytatni az olvasást. Még éjfél előtt abszolválva lett.

A szerző, Tasmina Perry

Izgalmas, csillogó világba visz el bennünket a szerző. Munkahelyi és társasági könyöklések, fúrások, bohém dorbézolások, konkrét életcélok és csábító gazdagság az egyik oldalon, a másik térfélen pedig sértettség, elszánt munka, lehetőségek hiánya, bosszúvágy, harag, gyűlölet, félreértések és szegénység. Aztán néha a térfelek összecserélődnek. Ahogy a regény hősei is meggyőződnek a mű végére, mind közül a világ legüresebb, legcéltalanabb két érzése okozza a legtöbb fölösleges kárt: a bosszúvágy és a gyűlölet. Térdig járunk benne mind a múlt eseményei között tallózva, mind a jelenben történteket elemezve.

Képes-e a szereplők bármelyike is arra, hogy felülemelkedjen önmagán, és  olyan szemmel ítélje meg élete meghatározó folyamatait, amelyben önmagát sem kíméli és a másik szemével is látni akar? Sikerül-e munkahelyi és családi válságán úrrá lenni Amynek? A regény végére kiderül, mint ahogy az is, hogy valóban igaza volt-e neki a fiatal lánnyal (Josie) kapcsolatban.

barat_2.jpg

 

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva, közvetlenül a kiadótól.

Regény egy 173 évvel ezelőtti "cross-country-ról", a Donner-társaság útjáról némi természetfelettivel fűszerezve.

Faltól falig Amerika

Kövess bennünket Facebookon!

A kötetet ma akár meg is nyerheted a KultúrPara születésnapi játékán a Facebook oldalunkon! Kattints a lenti képre a részletekért! :)

000_fb_fokep.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1415012000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása