Projektmenedzsment mindenkinek

2019. október 10. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Kory Kogon - Suzette Blakemore - James Wood: Projektmenedzsment mindenkinek

"Nem vagy profi projektmenedzser? Nem gond! Ma már általános elvárás, hogy képes legyél sikeresen projekteket vezetni akkor is, ha nem kaptál megfelelő képzést erre. E könyv szerzői, a FanklinCovey szakértői pontosan tudják, mi vezet a sikerhez. Gyakorlatiasan, a való életből merített példákon keresztül mutatják be, hogy milyen a hatékony projektmenedzsment. Lépésről- lépésre vezetnek végig a teljes folyamaton. Ha gondjaid vannak a szervezéssel, vagy nem vesz körül egy nagy csapat, hogy segítsen, neked szól ez a könyv!"

businesspartners-meeting-cafe_53876-74891.jpg

A három szerző egy ténnyel nyitja meg a kötet, mely így szól: "A szellemi dolgozók többsége kimondatlanul is projekteket vezet". Ezzel szerintem senki nem tud vitába szállni, az egyetlen gond, hogy legtöbbünk nem tanult projektmenedzser, ezért előfordul, hogy többet kell küzdeni egy feladat megoldásával, mintha kaptunk volt útmutatásokat. James Wood képzett szakember és két nem hivatalos projektmenedzser, Kory Kogon és Suzette Blakemore ebben a kötetben megmutatja miként érdemes kezelni a projektet, teszik mindezt hozzánk hasonló szellemi dolgozók történetein keresztül, akik módszerük segítségével könnyen, jobban és kiszámíthatóbban képesek elvégezni a munkájukat.

"Ezt a könyvet azoknak szánjuk, akiket azért fizetnek, hogy gondolkodjanak, hogy innovatívak és kreatívak legyenek. Akiktől azt szokták kérni, hogy oldják meg a feladatot. Akik megoldják a dolgokat, otthon is, és a munkahelyen is."

Ebből a könyvből az alapjait sajátíthatjuk el a módszernek, ráadásul olyan eszközt kapunk, amely nemcsak a munkánkban tesz hatékonyabbá, hanem a magánéletben is. Ehhez nincs más dolgunk, mint követni a könyvben leírt alapelveket. Ahogy sorra haladunk a fejezetek között, látni fogjuk, hogy minden fejezet elején egy fontos szemléletmód található, majd jön egy alapvető tudás- és eszköztárat, amelyet el kell sajátítanunk. A fejezetek végén pedig egy-egy összefoglaló és ellenőrző kérdések segítik a tanulás folyamatát.

Elsőként ismertetőt találunk a nem hivatalos projektmenedzsment világáról, melyet a projekt definiálásával kezdenek a szerzők, hogy biztosak lehessünk benne, ha nem kaptunk formális képzést, akkor valóban mind nem hivatalos projektmenedzserként tengetjük napjainkat:

Projekt: Adott időszakra szóló vállalás, amelynek meg van adva a kezdete és a vége, a célja pedig valamilyen egyedi termék, szolgáltatás vagy eredmény előállítása.

Ezután kapunk egy adag infót, hogy miért buknak el általában a projektek, például az elkötelezettség/támogatás hiánya, a valótlan erőforrások, a gyenge tervezés vagy a vezetés hiánya. Meg kell tanulni maximalizálni az ember, technikai és pénzügyi erőforrásokat, valamint meg kell tanulni vezetni az embereket a szakszerű menedzselés mellett.

"A dolgokat menedzselni kell. Az embereket vezetni."
Stephen R. Covey

Egy fejezet taglalja, hogy a sikerhez miként kell foglalkoznunk az emberekkel és a munkafolyamattal is. Leírja, hogy milyen alapvető magatartásformát kell alkalmaznunk, hogy ösztönözhessük az embereket. Ezután megismerjük az öt folyamatcsoportot, részletes képet kapunk mindegyikről. És bár ezek csupán az alapvető tudnivalók, olyan alapokat adnak, melyre bőven építkezhetünk.

180629_erfolg_peojekt_fotopixabay.jpg

Az öt folyamatcsoport tömör összefoglalása:

1. Az indítás folyamatai, a projekt engedélyezése. - Szükséges egy egyértelmű lista a közös és mérhető elvárásokról, az összes érintett félről, meg kell vizsgálni a lehetséges korlátokat, majd a projekt pontos tartalmát kell összeállítani.

2. Tervezési folyamatok, a célok meghatározása és pontosítása. - Az okos döntéshozatalhoz világos útitervet kell készíteni, ki kell dolgozni egy kockázatkezelési stratégiát, majd egy megfelelő projektcsapatot kell összeállítani és meg kell becsülni az időigényeket és ki kell dolgozni a projektköltségvetést, kommunikációs tervet.

3. Végrehajtási folyamatok, az emberek és az erőforrások összehangolása a terv végrehajtása érdekében. - Az embereket következetesen és megosztott felelősségen keresztül kell bevonni, el kell sajátítani a felelősségvállalás alapelveit és számonkérhető csapattal kell dolgozni, a jó csapatmunkához teljesítményértékelő és beszámoltató értekezleteket kell tartani.

4. A kitűzött célok elérését biztosító felügyeleti/ellenőrzési folyamatok. - Átlátható kommunikáció nélkül nem halad a projekt, szükséges folyamatosan szemmel tartani és irányítani. A kulcsérintetteket folyamatosan tájékoztatni kell a projekt állásáról, ha pedig tartalmi változás van, akkor hatékonyan kell tudni kezelni ezeket valamint a túlterjeszkedést is. 

5. A projekt elfogadását formalizáló zárási folyamatok. - A projekt lezárásának folyamatainak a végére érve mérlegelni kell a sikert és fejlődni kell. Állítsunk össze záró ellenőrzőlista, majd dokumentáljuk a levont tanulságokat. A csapat további eredményes működése érdekében ünnepeljünk elismeréssel és jutalmakkal.

A kötetben jól érthetően, érdekes példákon keresztül tudjuk meg, hogy a fent leírt öt folyamatcsoportot miként tudjuk alkalmazni és miként leszünk ezáltal hatékonyabbak. A szerzők lépésről-lépésre vezetnek végig a folyamaton, hogy pontosan értsük mi és miért lesz hasznos a számunkra. Akinek eddig gondjai voltak a szervezéssel, garantáltan segíteni fog ez a jól átlátható módszer, melyet könnyűszerrel építhetünk be a mindennapokba, hogy aztán rutinná váljak.

5667425_4.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Bagolyvár Könyvkiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Út a kivételes teljesítményhez

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

Az apró hatalmas lehet

A kötetet ma akár meg is nyerheted a KultúrPara születésnapi játékán a Facebook oldalunkon! Kattints a lenti képre a részletekért! :)

000_fb_fokep.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr115140488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása