X-akták King-módra

2019. október 29. 07:55 - Tibitron79

Könyvajánló: Stephen King: A kívülálló

Egy krimi Kingtől? Biztos van más is a háttérben...

the-outsider-e1528982789491.jpg

Engem King nem misztikus vonalon futó regényei nem annyira tudtak lekötni sosem. A sok-sok rizsát, az időhúzást csak azért tudtam elviselni, mert vártam a misztikum megfejtését, a lényt, akit legyőznek, a mitológiát, amit köré épített. Az Az 1200 oldalát úgy olvastam el, hogy bele se "tekertem" a regénybe. Tehát nincs gondom a bő lére eresztéssel, ha az úgy van megírva. Régi Kingnél jól meg volt írva, új Kingnél nem mindig. Nálam ezért is vegyes a megítélése az író utolsó 10-15 évének. A kívülálló azonban felkeltette az érdeklődésemet, noha sima kriminek látszik, reméltem, hogy nem lesz az. Ebben nem csalódtam. 

Az alaphelyzet röviden: brutálisan megölnek egy gyereket, a tettes kiléte szinte azonnal teljesen egyértelmű. Szemtanúk, ujjlenyomatok, DNS... tehát minden ellene szól. Az alibije azonban megdönthetetlennek látszik. Tipikus jó felütése egy csavaros kriminek, vagy egy jó misztikus történetnek. Alapvetően úgy-ahogy megkapjuk mindkettőt. A kihallgatások az elején kicsit unalmasak, de tartalmaznak fontos információmorzsákat a továbbiakra. A bírósági, ügyvédi, ügyészi, rendőri huzavona is ügyesen van felépítve, Kinget alaposan felkészíthették ebben a témában.  A szereplők szokásos King-féle figurák, sőt, elég sok a szokásos King-féle fordulat is. Egy idő után egyértelmű, ki is az elkövető, és onnantól kezdve kicsit kesernyés a szám íze. Ennyi? Ez lenne a megoldás, egy átlagos péntek esti X-akták ellenfél? Azért persze King nem hazudtolja meg önmagát, egyetlen mondat egyetlen két betűs szavával elárulja, hová is tartozik az elkövető. Ott megcsillant a szemem, vártam, mit fejt még ki ebből. Sajnos semmit...

Nem is értem mit akart King ezzel a regénnyel. Hatalmas csavarok, megfejtések nincsenek benne, nagy okosságok sem annyira, King néhol megvillantja régi önmagát, de sokszor bántóan semmilyen. A világban ott vannak a szörnyek, és bárki lehet az? Akár a szomszéd? Ez már lerágott csont, ezerszer elsütött igazság. Tehát kissé értetlenül állok a regény előtt, ami mindezek ellenére nem rossz. De számomra a jobban sikerült középszerű King regények egyre népesebb táborát erősíti. 
stephenkingadaptations_getty_newlinecinema_greenepsteinproductions_ringer_0.jpg

Spoileres szekció 

"A lelkük, a ka eltűnt, de valami itt maradt, még halott agyukban, testükben is."

Ezt mondja az alakváltó a megmaradt főhőseinknek a barlang mélyén. Nos a "ka" Egyiptomban a lelket jelképezte, és King Setét torony mitológiájának fontos része volt. Ka-tetnek hívták Roland kis csapatát, akik szembeszálltak a bíbor királlyal. Tehát ebből könnyen levezethető, hogy a regény szörnyetege a Setét torony mitológiájához köthető, abból a világból jött ahol az játszódott. Ez felvethet sok érdekes kérdést, találgatást. King esetleg tovább akarja szőni azt a vonalat, új hősökkel, új főellenséggel, akinek ez a szörny csak egy csatlósa? Erre sajnos semmi konkrétumot nem kapunk, csak homályos találgatásokat, hogy vajon van-e még ilyen szörny több is valahol? Kingtől megszokott az univerzumainak keverése, ismert figurák beültetése más történetekbe. Ha ez a regény ennek a felvezetése, úgy is gyenge kicsit számomra, de akkor kicsit más szemmel néznék rá. A regényből sorozat készül, ki tudja, ott talán jobban kifejtik ezt valahogy.

A kötet elérhető a borítóra kattintva a kiadó oldaláról.

Érdekel King másik regénye is?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6015220922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása