Aladdin, Hamupipőke és Csizmás Kandúr: mesék új köntösben

2019. december 11. 15:16 - Carbonari

Könyvajánló - Tony Wolf: Kedvenc meséim

p1120585.JPGA Manó Könyvek Tony Wolf illusztrálásával negyvennyolc jól ismert és újra felfedezendő mesét jelentetett meg Kedvenc meséim címmel. A kötet kifejezetten igényes, kemény borítóval, könyvjelzővel és színes, megkapó, szemet gyönyörködtető képekkel csábítja polcról levételre fiatalt és időst egyaránt.

Egy újszülöttnek minden vicc új, így egy gyereknek minden régi mese új, hiszen még sosem látta, sosem hallotta. Függetlenül attól, hogy gyermektörténetekben, mesékben mekkora választék található boltok polcain, könyvtárakban, magánházak rogyadozó könyvállványain, a régi klasszikus mindig kapós lesz, egyszer egy életben el kell azokat olvastatni a gyerekkel vagy el kell a felnőttnek olvasni egy-egy esti mese alkalmával. Különben honnan lenne ismerős nekik majd egy-egy rajzfilm adaptáció? Szóval, a klasszikus régi mese létszükséglet, nem múlhat el gyerekkor Aladdin, Csipkerózsika, A szépség és a szörnyeteg, A herceg és a koldus, A paraszt, a fiú meg a szamár ismerete nélkül. Nem, és nem.

Erre kerít alkalmat ez az igényes kialakítású mesekönyv. Meséi elröpítik a gyermeket messze keletre, az ott jellemző hiedelemvilágba, Grimm-mesék hőseiért izgulhat, megismerheti az orosz és a japán meseirodalom gyöngyszemeit, és itt-ott gyakran elhangzott, feldolgozott állattörténetek is helyet kaptak a műben.p1120587.JPGHozzáértő irányítással minden mese alkalmas arra, hogy elolvasása után alapvető igazságokat szűrjön le a gyermek és saját szintjén alkalmazza a becsület, hűség, kitartás fogalmait. A mesék észrevétlen tanítása képes beszivárogni a fiatal, fogékony lélekbe, a felnőtt részvétele pedig azért szükséges a folyamatban, hogy megértesse a történet befogadójával, hogy mi a különbség a valóság és képzelet között, hogy sárkányok ma már nincsenek, hogy igaz, hogy megölte, felnégyelte, falhoz csapta, de ez csak képzelet és nem a mai valóság. Vagy legalábbis itt és így nem valóság. Bár attól tartok, a mai felfokozott technikai kütyük és játékok világában egy sárkány lefejezés nem is akkora cucc, mint amekkorának én gondolom innen, a laptop klaviatúrája mellől.mese.JPGAmellett teszem le a voksom, hogy a közös meseolvasás akkor is fontos, ha a gyerek tisztában van azzal, mi a különbség a mese és a valóság között. Kiváló kapcsolatteremtő lehetőség komolyabb beszélgetésekre, a gyereket feszítő problémák kivesézésére, félelmei, aggodalmai levezetésére, meg nem értései megállapításaira. A paraszt, a fiú meg a szamár kapcsán meg lehet beszélni vele azt, hogy nem szabad mindenki szavára adni, mert elveszítjük önmagunkat, akár nevetségessé is válhatunk. A három kívánság meséje arra jó alkalom, hogy megvilágítsuk a gyereknek a maga szintjén: igen vigyázni kell kívánságainkkal, mert még megvalósulnak, aztán búsulhatunk, hogy elkönnyelműsködtük a nagy vágyakat. A szépség és a szörnyeteg története arra tanít: mindig a felszín alá kell nézni, a szemnek látható nem mindig fedi a valóságot, egy másik mesében a Rubin herceggel történt események pedig egyértelművé teszik, hogy nem kell mindig, minden titokról lerántani a leplet, mert egyrészt ára van, másrészt minden embernek lehetnek ártatlan elhallgatásai, amelyek nem sértenek senkit és semmit. 

A sok-sok mese és gyönyörű illusztrációk társaságában eltöltött idő remek szórakozást jelenthetnek felnőttnek, gyermeknek egyaránt.   

mesek.jpg

Felkeltettem az érdeklődésed? Kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

A kötetet a Manó Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Kövess minket a Facebookon is! 

Óvodások kézikönyve

Az ifjú Sherlock Holmes, Irene Adler és Arséne Lupin legújabb kalandja

Kisiskolás gyereked van? Imádni fogja ezeket a királyokat! Meg te is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3115344180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása