Harry Potter társasjáték a fa alatt - Roxforti csata

2019. december 31. 07:47 - Arthur Arthurus

Társasjáték - Harry Potter: Roxforti csata (Hogwarts Battle)

Valódi Harry Potter-hangulatú társasjáték, nem csak Potterheadeknek - de nekik kötelezően! :)

zp9wr.jpg

Nemrégiben jelent meg magyarul a Harry Potter - Hogwarts Battle, vagyis a Roxforti csata társasjáték, ami nagyon hamar az idei utolsó társasjátékos beszerzőkör egyik tagjává vált. Tegnap pedig le is játszottuk a 7. évet is, így már a játékkal a hátunk mögött írom le ezt a kis beszámolót. Először is, hogy milyen játék a Roxforti csata: egy  kooperatív pakliépítő játékról van szó, amiben a négy hős (Harry, Hermione, Ron, Neville) egyikével vagy, mindannyiuknak 10-10 egyedi saját kártyája van, Harry-nek pl. a láthatatlanná tévő köpeny és Hedvig, Hermionénak Csámpás és időnyerő, és mindenkinek van egy rakat Alohomora varázslata. A játék során először is felhúzol kellő mennyiségű (1-3) gonoszt, ez minden egyes évben bővül, elsőre Draco, Crack és Monstro és Mógus professzor az ellenfelek, őket egyesével kell legyőzni. A játék során van 3 vagy 4 helyszín, amit a gonoszok irányításuk alá vonhatnak, ahogy nő a befolyásuk, erejük. Szerencsére ezeket a jelzőket viszonylag könnyen el is lehet távolítani. A köröd elején felhúzol annyi sötét varázslat kártyát, amennyi kell, ezek jellemzően gyengítik a karakteredet, elvesznek lapokat, vagy gyógyítják a sérült gonoszokat, esetleg lehet olyan hozadékuk, hogy nem gyógyulhatsz abban a körben, nem oszthatsz ki csak 1-1 sebzést minden gonosznak, stb. 

1ec5c92d3cdc65bc4659a23a6d4a9ea52e665541.jpeg

Ha végrehajtottad a sötét varázslatok hatását, megnézted, hogy a gonoszoknak mi az egyedi hatásuk (mindegyiknek más, az egyik legszemetebb Lucius Malfoy, aki egy-egy sebzést leszed minden sérült gonoszról, ha sötét jegy kerül a helyszínre, ami viszonylag gyakran megtörténik), akkor jössz igazából te. 5 kártya van a kezedben, ezeket sorra kijátszhatod. Sérüléseket oszthatsz ki, gyógyíthatsz magadon vagy játékostársa(i)don, és befolyás jelölőket gyűjthetsz, ezekből vásárolhatsz a Roxfort pakliból új varázslatot, új szövetségest, új tárgyat.  Ebből a pakliból 6 darab kerül mindig felfedésre, ezekből lehet válogatni, de ha van elég pecséted (befolyás jelölőd), akkor többet is megvehetsz. Fontos, hogy a köröd végén minden fel nem használt jelölődet és/vagy kártyádat el kell dobni, szóval nem gyűjtögetheted őket, egy körben kell összeszedned az 5 kártyából (később könnyen lehet több, sok kártya mondja azt, hogy húzz még kártyát) a megfelelő mennyiségű befolyás jelölőt. (Én konzekvensen csak pecsétnek hívom őket, ugyanis pecsét alakja van. A sötét jegy (aminél nem is vagyok benne biztos, hogy ez a neve) jelző egyébként egy szép kis fém cucc, azt pedig következetesen sz*rnak hívom, vagyis a felolvasás úgy néz ki, hogy "távolíts el egy sz*rt a helyszínről"... :)) - egyébként azóta megnéztem, gonosz befolyás jelölő vagy jelző a neve. Igen, ezért is lett simán sz*r, mert meg sem jegyeztem a nevét, meg az egyébként is túl hosszú :)

A játékban hét doboz található, mindegyik évet szimbolizálja egy-egy doboz, és egyre bővül a tartalom, több új ellenfél, több, erősebb varázslatok, erősebb és jobb tárgyak, szövetségesek. A negyedik játéknál már előkerülnek a házkockák is, amiknek főleg a legutolsó játékban lesz nagy jelentőségük a horcruxok elpusztításánál. A hősök karakterei is változnak, összesen három változatuk van a játékban, nőnek a képességeik is, ahogy idősödnek, viszont az alap kezdőkészletük ugyanaz marad. 

harry-potter-roxforti-csata-komponensek.jpg

Elsőre nyertünk mindegyik játékban, szépen végigmeneteltünk, bár a másodiknál (Luciusnak hála) és az utolsónál (mert szerencsétlenül húztuk fel az első három gonoszt, mi még akkor túl gyengék voltunk, ők viszont nagyon erősek) erősen rezgett a léc. Szerencsére nincs nagy büntetése annak, aki elájul - a lapjai felét el kell dobnia, lefelé kerekítve, többet nem sérülhet abban a körben, viszont van sok kártya, aminek akkor is van hatása, ha el kell dobnod - ezeket is, meg a kezében maradt kártyákat is használhatja. Nem érzem úgy, hogy túl könnyű a játék. Az biztos, hogy 3-4 fővel jobb lenne, mert a Roxfort pakli pl. igen erősen nő a játékok során, egy-egy játék alkalmával a feléig jó, ha eljutunk ketten, így nagyon sok kártya lehet, ami talán egyszer sem kerül játékba a hét játék során. Ilyen pl. Dumbledore, aki az elejétől kezdve velünk van, viszont 8 pecsét az ára, ennyit meg ritkán tudunk összegyűjteni egy körben. Amikor sikerült is, akkor meg még nem került elő a pakli mélyéről, őt pl. csak a legutolsó játékban, annak is a végén, amikor már csak Voldemort élt, akkor tudtam megvenni.

Ennek ellenére szerintem teljesen élvezhető két fővel is, mi is nagyon hamar végigjátszottuk, mert mindketten szerettük. Fontos, hogy ez nem legacy játék, nem csak egyszer játszós, évet kell ismételni, ha elbukjuk, és bármikor elővehetjük újra, esetleg más karakterekkel. A végső felállás úgyis mindig más, köszönhetően annak, hogy a paklid, amiből gazdálkodsz, körről körre nő, és mindig változik. Mi minden játékban random húztunk a négy hősből, oké, az utolsónál, miután párom kihúzta Neville-t (akivel asszem négy játékban is volt), akkor engedélyeztem, hogy lecserélje Hermionéra, mivel nehezményezte, hogy vele még egyszer sem volt :) 

53379768-10219028811774085-3055778602999087104-n.jpg

A kártyák teljesen a filmeket idézik mind a képeket, illusztrációkat tekintve, mind a feljövő új szövetségeseket, gonoszokat, tárgyakat tekintve, a játék követi a történet alakulását, és ezek rendkívül sokat segítenek abban, hogy átjöjjön Harry Potter világának hangulata. Egyetlen dolog van, ami történeti szempontból logikátlan, ám a játszhatóság miatt így kellett megoldani: minden gonosz megmarad a játék végéig, az újak hozzáadódnak a régiekhez, így pl. Mógus professzort, aki csak az első könyvben/filmben szerepelt, le kell győzni a másodikban, a harmadikban, meg az utolsóban is ugyanúgy. Viszont ezt máshogy tényleg nehéz lett volna megoldani, így lesz egyre több a gonosz, egyre nehezebb lesz legyőzni őket. Rajongóknak kötelező darab!

Egy jó hétvégi program: Rettegés Arkhamban!

Játszottunk egyet egy másik Harry Potter játékkal is, erről is hamarosan olvashattok. Kövessetek minket Facebookon, ha nem akartok lemaradni! :)

A játék elérhető (ha épp nem fogyott ki) a legtöbb magyar társasjátékláncnál, a Reflexshopnál pl. 6 promókártya jár mellé, viszont náluk éppen kifogyott. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5315373662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása